Poszerzenie granic Tarnowa

Wiadomości "z miasta".
ODPOWIEDZ

lucyas
Obywatel

Post autor: lucyas »

http://rzeszow.gazeta.pl/rzeszow/1,3496 ... _Jest.html

poczytajcie....... :evil: :evil: :evil: :roll: :roll:

cytat z pow. art. '' Rzeszów jest rekordzistą w kraju w ostatnich latach pod względem zmiany granic. Od 2006 r. z powierzchni 54 km kw. rozrósł się do 116 km. Przez te lata wchłonął siedem sołectw z sąsiednich gmin. Ostatnie pomysły Rzeszowa dotyczące przyłączenia Malawy spaliły na panewce - rząd się nie zgodził. Teraz Rzeszów rozpoczął starania o przyłączenie całej gminy Trzebownisko oraz kilku sołectw z innych gmin: Pogwizdowa, Miłocina i znowu Malawy.''

Cały tekst: http://rzeszow.gazeta.pl/rzeszow/1,3496 ... z2HrDln6aH

Ricardo
Archont

Post autor: Ricardo »

A my znowu utnkeliśmy w martwym punkcie... Prawda jest taka że dla przeciętnego kowalskiego chodnik pod domem jest ważniejszy niż silne miasto. A to że jeśli Tarnów spadnie poniżej 100 tys to możemy stracić starus miasta regionalnego w kolejnej KZPK i przeżyć to co przeżywa teraz Nowy Sącz (czyli wszystkie instytucje wyższego rzędu out) to już nie wielu obchodzi.

Moim zdaniem jednak nawet myślącego o własnym chodniczku Kowalskiego, miasto może przekonać, mam wielu znajomych z gminy Tarnów, Wierzchosławice itd, i tylko jeden z nich jest na "nie bo nie", pozostałe osoby na poczatku były na nie, ale jak dostały wizję autobusów miejskich w 1 strefie biletowej co 15 minut, 1 strefy taksówek itd, to nagle zmieniały zdanie... A to przecież nie jest dla miasta jakiś duży problem

Awatar użytkownika

Dawid D
Prytan

Post autor: Dawid D »

Chyba najwyższy czas by Władze Tarnowa porozmawiały z Władzami Rzeszowa, jaki jest klucz do sukcesu w tej sprawie... Ten list od mieszkańców w sprawie przyłączenia do Rzeszowa to jakaś ściema, ale już dzięki temu jest o tym głośno...

Stradie
Proedroj

Post autor: Stradie »

Zastanawia mnie tylko, czy ktoś kompetentny to czyta. Myślę, że wprowadzenie dwóch linii autobusowych nie byłoby wielkim wyrzeczeniem dla miasta oraz stworzenie jakiś sensownych połączeń drogowych na bazie tego co jest, w stosunku do tego co będziemy mieć na długie lata.

Ricardo
Archont

W Rzeszowie wygląda to tak że przyłączają na siłę. Ogólnie były nawet protesty mieszkańców przyłączanych terenów, ale widać prezydent Ferenc ma chody na górze, bo obecnie do przyłączenia nie potrzeba formalnie zgody mieszkańców (aczkolwiek dobrze by taka była), decyzję podejmuje minister. Nie wiem jak wyszły wyniki konsultacji społecznych które są konieczne do przeprowadzenia, może tu leży haczyk,

...albo faktycznie większość ludzi była ZA tylko siedziała cicho a mniejszość się pieniła... ale jeśli tak to myślę że po podaniu konkretów co stracicie co zyskacie u nas mogłoby wyjść podobnie... Bo tak naprawdę przeciętny Kowalski moim zdaniem w codziennym życiu więcej zyska niż straci (I strefa komunikacji miejskiej, W ogóle komunikacja miejska, I strefa taksówek, "dowóz pizzy na terenie miasta gratis"... niby głupota a się korzysta, światłowody, szybki internet (wiem że to nie rola miasta, ale operatorzy biorą to pod uwagę), szansa na duże inwestycje, brak konieczności odrolniania terenów...
Stracą: bezpośredni wpływ na działania gminy, ulgi rolne.

hurricane
Rhetor

Post autor: hurricane »

Kluczem do sukcesu w Rzeszowie było to, że te wioski miały zdecydowanie gorszą infrastrukturę niż wioski podtarnowskie. Prezydent Ferenc dużo obiecał w zakresie inwestycji na terenach nowoprzyłączanych i obietnic dochował! Miasto poniosło tam wielkie koszty zmiany dokumentów, wpisów ewidencji itd. Tu już jest spora różnica do podejścia tarnowskiego JE Prezydenta. A inwestycje lokalne aż w takim stopniu poszły na zewnątrz, że mieszkańcy starego Rzeszowa protestowali z powodu zbyt małych inwestycji lokalnych w "starych" granicach miasta.

Generalnie też w Rzeszowie nie ma i nie było gminy wiejskiej, Rzeszowowi łatwiej było podgryzać po małym kawałku kilka gmin, ale też do pewnej granicy.

Myślę, że Rzeszów już skończył, ostatnie próby zastopował rząd, a i mieszkańcy ościenni już nie chcą.

Siłą się nic nie da zrobić. To casus Ełku, gdzie po silnym oporze mieszkańców minister i rząd podjęli dwukrotnie decyzje negatywne o zmianie granic.

Ricardo, jak nagadałeś znajomym farmazonów o autobusach co 15 minut to się dziwię bardzo, bo nawet tarnowskie osiedla tak dobrze nie mają... :mrgreen: W Gminie Tarnów, I strefa biletowa i tak obejmuje pierwsze miejscowości :P, ja do siebie mam I strefę. Gmina Miastu za to płaci ponadto. Sorry, ale światłowody to na wsi też są, mi przez działkę jeden nawet przechodzi, operatorzy internetowi też już są... Wioski nie są tak zacofane jak sobie myślicie...
Zapraszam na Internetową Stację Meteo Tarnowiec - meteo.tarnowiec.prv.pl

Awatar użytkownika

Jela
Thesmothetai

Post autor: Jela »

Kluczem do sukcesu jest zawsze umiejętność dotarcia do ludzi. Powiedzmy, że na osiedlu pojawia się potrzeba gry w ping ponga :). Jeden czy dwóch może to rozwiązać grając kładąc płytę wiórową na ławkach przed blokiem. Ale gdy będzie ich więcej będą w stanie składając się po kilkanaście złotych wyremontować piwnicę, kupić stoły ... czyli grać naprawdę.
Różnica jest w jakości grania a tego nie można osiągnąć samodzielnie. Nie każdego na to stać. Grupę stać.
Oczywiście sposób i forma redystrybucji wspólnych środków to inna rzecz lecz zasada pozostaje ta sama od wieków : większego stać na więcej. :)
Zając najlepszy jest w śmietanie.

Ricardo
Archont

Wiemy to wszyscy, mieszkańcy ościennych gmin jednak mają obawy że te fundusze nie będą równo redystrybuowane

Awatar użytkownika

Jela
Thesmothetai

Post autor: Jela »

Wszyscy wiemy ale czy rozumiemy ? Czy mieszkańcy okolicznych miejscowości też wiedzą i rozumieją ? Wreszcie podstawowe pytanie : kto konkretnie się obawia ? Lokalni politycy czy zwykli ludzie ? :)
Praca, płaca i warunki życia. Co i jak się zmieni po przyłączeniu do Tarnowa ? Zmniejszy się czas i koszt dojazdu do pracy, będzie komunikacja całodobowa ... Tego rodzaju argumentów można i należy użyć.

Nikt rozsądny nie chce zabierać mieszkańcom ich tradycji, obyczajów, nazw i to musi być im przekazane a do tego zrealizowane. Niech to będzie dzielnica Tuchów, Praga czy inna. Zostawmy mieszkańcom prawo do bycia tym kim chcą. Więzi łączące tych ze Zbylitowskiej Góry są zupełnie inne niż tych z osiedla Zielonego.
Przeciętnemu człowiekowi jest zupełnie obojętne jak się będzie nazywał urząd, w którym ma załatwić sprawę. Ważne jest to, by to był ten sam budynek a załatwienie trwało krócej. Obietnica krótszej drogi urzędowej ma znaczenie.
Itd, itp.

Trzeba to umieć przekazać.
Zając najlepszy jest w śmietanie.

Rodowity
Archont

Post autor: Rodowity »

Jeśli nie ulegnie poprawie zalatwienie spraw urzędowych, pozwolenie na budowe, kanalizacja etc.. to możemy zapomnieć o zmianie sytuacji

Awatar użytkownika

LordRuthwen
Rhetor

Post autor: LordRuthwen »

Ale to samo było ze spalarnią śmieci u nas czy elektrownią atomową gdziekolwiek indziej...
Ludzie są po prostu niedoinformowani lub wręcz źle poinformowani jak to działa i co będzie gdyby...

Awatar użytkownika

pb
Rhetor

Post autor: pb »

Nie podejrzewam, by hurricane bądź gumini nie byli wystarczająco kumaci, by nie wiedzieli o czym mówią. A chcą niewiele - utrzymać rodzaj autonomii dla swoich wiosek, ich funduszy i ich realnego (a nie tylko symbolicznego jak to mają tarnowskie rady osiedlowe) zarządzania. Tak by lokalne społeczności miały wpływ na to gdzie buduje sie chodniki a gdzie fontanny. Nadanie podobnych uprawnień mojemu osiedlu-dzielnicy też jest nęcące.

Koncepcja Sydney przywołana tu przez Stradie http://www.agora.tarnow.pl/viewtopic.php?p=96266#96266 to jest to do czego powinien dążyć Tarnów z zachowaniem wszelkich proporcji. Wspólna aglomeracja, wspólny zarząd, ale jednak autonomia poszczególnych jednostek samorządowych. Wspólne cele realizowane wspólnie, lokalne lokalnie.

Ricardo pisze:Wiemy to wszyscy, mieszkańcy ościennych gmin jednak mają obawy że te fundusze nie będą równo redystrybuowane
Nie bez podstaw. Wiele tu o tym napisano.

Awatar użytkownika

LordRuthwen
Rhetor

Post autor: LordRuthwen »

Słońce, nie mówię o nich ale o ogóle.
Ludzie ogólnie nie wiedzą nic konkretnego, ten coś powiedział, tamten coś powiedział, pleban z ambony coś tam...
Ja też jestem za tym, żeby to samorządy dzielnic decydowały o tym co w pierwszej kolejności będą robić a co może poczekać, też jestem za tym, żeby był podział, ale też uważam, że jak się nasza mieścina nie rozrośnie, to należy zabrać dupę w troki i wyjechać gdziekolwiek indziej - czytaj: jestem za poszerzeniem granic, ale z pomyślunkiem a nie na odkoleguj się.

Awatar użytkownika

pb
Rhetor

Post autor: pb »

Nie sądzę, by miasto miało problemy z rozszerzeniem gdyby zagwarantowało wioskom stosowne uprawnienia. Tylko, że miasto tego nie chce.

Awatar użytkownika

Dawid D
Prytan

Post autor: Dawid D »

Jestem za tym, by przyłączone miejscowości nadal były odrębne (lecz nie zapominane oczywiście przez w Władze), w sensie by dalej wyróżniały się swoją lokalną kulturą i zwyczajami. Najlepiej by było nie stawiać samego znaku "Tarnów" już np. w Zgłobicach, lecz żeby tablice wyglądały przy wjeździe na ten wzór:

Obrazek

- wersja zaraz po przyłączeniu ;)

ODPOWIEDZ