Budowa przejścia podziemnego na Mickiewicza

Coś budują? Coś wyburzają? Masz jakieś własne pomysły (nawet futurystyczne)? Tutaj jest miejsce dla ciebie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika

Dominik_PCH
Rhetor

Post autor: Dominik_PCH »

To było pytanie retoryczne. Ostatnio jak rozmawiałem o monitoringu miejskim i włączeniu terenów PM w tym skateparku do systemu to usłyszałem, że tak się nie da bo SM się nie zgodzi. Jak dostaną zgłoszenie to się przełączą.
Bez sensu, to po co oni są ?

Wychodzi na to, że kamery to tylko straszaki bo SM ich nie ogarnia.

Awatar użytkownika

LordRuthwen
Rhetor

Post autor: LordRuthwen »

Dominik_PCH, kamer jest koło 20 i patrzy na nie jedna osoba, nie ma szans, żeby je ogarnąć.

[mod]Pasowałoby wydzielić temat o kamerach do innego wątku.[/mod]

Awatar użytkownika

Dominik_PCH
Rhetor

Wczoraj mnie uświadomiono. To jest bez sensu. Zlikwidujmy SM. Zatrudnijmy 4-8 ludzi do gapienia się w kamery, stwórzmy system powiadamiania Policji i koniec. Robimy pieniądze! dodam

Awatar użytkownika

BIGer
Proedroj

Post autor: BIGer »

Dominik_PCH pisze:Wczoraj mnie uświadomiono. To jest bez sensu. Zlikwidujmy SM. Zatrudnijmy 4-8 ludzi do gapienia się w kamery, stwórzmy system powiadamiania Policji i koniec. Robimy pieniądze! dodam
A nie lepiej byłoby te pieniadze przeznaczyć na etaty w policji? Odpadłby problem powiadamiania policji o zdarzeniach bo już by o tym wiedzieli.
BIGer
"Wyzwolona energia atomu zmieniła wszystko z wyjątkiem naszego sposobu myślenia."
— Albert Einstein

Marcin Zaród
Rhetor

Post autor: Marcin Zaród »

LordRuthwen pisze:Dominik_PCH, kamer jest koło 20 i patrzy na nie jedna osoba, nie ma szans, żeby je ogarnąć.
A pomysły typu "2 stażystów" z urzędu pracy? Czy SM nie może przyjmować na bezpłatne staże, za które kasę zwraca UP?

Awatar użytkownika

defekator
Rhetor

Post autor: defekator »

Marcin Zaród pisze:
LordRuthwen pisze:Dominik_PCH, kamer jest koło 20 i patrzy na nie jedna osoba, nie ma szans, żeby je ogarnąć.
A pomysły typu "2 stażystów" z urzędu pracy? Czy SM nie może przyjmować na bezpłatne staże, za które kasę zwraca UP?

UP też nie ma, za bardzo kasy na staże.
Co w sumie było jednym z sensowniejszych cięć, bo jak pokazywały badania skuteczność staży, kursów i szkoleń organizowanych przez UP była praktycznie żadna i nie pomagała w znalezieniu pracy.

Awatar użytkownika

Dominik_PCH
Rhetor

Przespałem się z tym. Likwidacja to może zbyt radykalnie ale głęboka reforma owszem. Po co mam milion kamer w mieście jak nie ma kto tego ogarnąć i wykorzystać.

Cubaza
Rhetor

Post autor: Cubaza »

Dominik_PCH, likwidacja nie jest radykalnym posunięciem. Ludzie, którzy się nadają niech pójdą do policji, a z tego co widzę to 99% strażników jednak się nie nadaje do tego żeby tam pracować.
Po co utrzymywać taką służbę w mieście skoro ona i tak nic nie robi. Pieniądze z mandatów pozostają w urzędzie miasta, a żadnego ze strażników nie chce się wysiąść z auta i dać mandaty samochodom, które źle parkują, właścicielom psów, które srają gdzie popadnie i tak dalej :)
W takim wypadku takie coś jest całkowicie nieopłacalne. Ciekawe jakby pracowali gdyby SM musiała być całkowicie samowystarczalna. Zapewne chciałoby im się wysiadać z auta a nie jeździć tylko do mądla itp.

Awatar użytkownika

Dominik_PCH
Rhetor

Nazywaj to jak chcesz. Ile kosztuje roczne utrzymanie SM ?

Aszka
Obywatel

Post autor: Aszka »

W zasadzie tytuł wątku to budowa przejścia, ale tak mnie zastanowiło... Dzisiaj jechałam ul. Mickiewicza. Przejście podziemne elegancko zablokowane taśmami... Czyżby troszkę popadało? Przynajmniej ci, co i tak permanentnie przechodzą przez jezdnię mają spokojne sumienie :)

Awatar użytkownika

gumini_0317
Archont

Post autor: gumini_0317 »

Sumienie może mają czyste, ale w spodniach to co niektórzy pewnie mieli... strachu.

Aszka
Obywatel

Post autor: Aszka »

Strach zapewne odczuwali jedynie kierowcy:). Zawsze odnoszę wrażenie, że tym przechodzącym przez Mickiewicza - najczęściej włażącym wprost pod koła pojazdów - strach jest pojęciem kompletnie obcym... :)

gunnar
Obywatel

Post autor: gunnar »

chyba nie zalało, szedłem po 16 i już było otwarte, a na dole sucho...
Jesteśmy tym, kogo udajemy i dlatego musimy bardzo uważać kogo udajemy. - KV

Ravir
Rhetor

Post autor: Ravir »

ALE w czym mamy problem? Wystarczy rozbudować monitoring o skrzyzowania - posadzić 5 - 8 ludzi na zmianę. I niech wyłapują wszystko - założę się z Wami, że z samych mandatów za łamanie przepisów ruchu drogowego te 5 - 10 osób się utrzyma. A dodatkowym bonusem będzie wyłapywanie innych przestępstw.

Ja twierdzę, że należy zatrudnić firmę - niech firma ma płacony jakiś procent od mandatów - i gwarantuję, że będzie bardzo bezpiecznie - firmie będzie zależeć by wyłapać i ukarać każde najmniejsze przewinienie - wkońcu ma z tego kasę. :mrgreen: I problem kosztów z głowy.
9000 ml A Rh-

Awatar użytkownika

Beaver
Rhetor

Post autor: Beaver »

Zgodnie z przepisami nie ma możliwości aby firma karała w postępowaniu mandatowym kogoś, za przewinienia z Kodeksu Drogowego. Tylko uprawnione służby mają taką możliwość.
Różnica pomiędzy małym a dużym miastem polega na tym, że w dużym mieście można więcej zobaczyć, a w małym więcej usłyszeć. - Jean Cocteau

ODPOWIEDZ