Kolejny madafaka rozwalił zderzaka...
Moim zdaniem to było wyprzedzanie tuż przed przejściem TomekMKM. Mówię o tej toyocie na prawym pasie. Oczywiście można to pewnie interpretować różnie, nie upieram się. Oglądałem tę akcję Policji na tarnowskich przejściach, gdzie wyraźnie mówili, że nie wolno wyprzedzać na i przed przejściem. Stąd moja sugestia.
To się zgadza, że takie wyprzedzanie było, ale przepis nie dotyczy skrzyżowań (przejść) o ruchu kierowanymgushman pisze:Moim zdaniem to było wyprzedzanie tuż przed przejściem TomekMKM. Mówię o tej toyocie na prawym pasie. Oczywiście można to pewnie interpretować różnie, nie upieram się. Oglądałem tę akcję Policji na tarnowskich przejściach, gdzie wyraźnie mówili, że nie wolno wyprzedzać na i przed przejściem. Stąd moja sugestia.

Odrobinę mnie to dziwi. Z tego względu, że dobrze wiemy, że z kolei czerwone światło dla pieszych nie powstrzymuje ich w 100% przed przechodzeniem.
Co z tego, że w takiej sytuacji kierowca jest bez winy wg paragrafów, skoro może odesłać kogoś na tamten świat.
Tak czy siak ja wolę nie wyprzedzać nawet na tych przejściach ze światłami. Z egoistycznych pobudek.
A co do przyspieszania micry to nie byłbym taki pewien, bo może być to też złudzenie spowodowane moim hamowaniem. Trudno ocenić.

Tak czy siak ja wolę nie wyprzedzać nawet na tych przejściach ze światłami. Z egoistycznych pobudek.

A co do przyspieszania micry to nie byłbym taki pewien, bo może być to też złudzenie spowodowane moim hamowaniem. Trudno ocenić.
Może mi ktoś wytłumaczyć jak jeździć po rondzie przy autostradzie ?
Jak tam mam traktować pasy ruchu ? Tak jak na Słonecznej czy tak jak na klasycznym rondzie ? Na razie chyba brak znaków kierunkowych, brak linii i każdy jeździ jak chce. Teraz ruch większy więc pewnie będzie sporo kolizji.
Przedstawię dwie sytuacje:
- jadę wczoraj od Nowodąbrowskiej w kierunku LG. Mam pas zewnętrzny. Na wewnętrznym jest już samochód (ten sam kierunek). Jeździe wolno więc się z nim zrównałem na rondzie i zjeżdżam, a ten pakuje się na mój pas i jeszcze trąbi na mnie. Tutaj raczej sprawa prosta kto miał pierwszeństwo.
- sytuacja z dziś. Jadę też od Nowodąbrowskiej w kierunku LG pasem wewnętrznym. Od autostrady jedzie gość zewnętrznym na Nowodąbrowską. Nasze drogi się krzyżują gdy zjeżdżam. Kto komu ma ustąpić ? Pytam poważnie bo ilu kierowców tyle opinii.
Jak tam mam traktować pasy ruchu ? Tak jak na Słonecznej czy tak jak na klasycznym rondzie ? Na razie chyba brak znaków kierunkowych, brak linii i każdy jeździ jak chce. Teraz ruch większy więc pewnie będzie sporo kolizji.
Przedstawię dwie sytuacje:
- jadę wczoraj od Nowodąbrowskiej w kierunku LG. Mam pas zewnętrzny. Na wewnętrznym jest już samochód (ten sam kierunek). Jeździe wolno więc się z nim zrównałem na rondzie i zjeżdżam, a ten pakuje się na mój pas i jeszcze trąbi na mnie. Tutaj raczej sprawa prosta kto miał pierwszeństwo.
- sytuacja z dziś. Jadę też od Nowodąbrowskiej w kierunku LG pasem wewnętrznym. Od autostrady jedzie gość zewnętrznym na Nowodąbrowską. Nasze drogi się krzyżują gdy zjeżdżam. Kto komu ma ustąpić ? Pytam poważnie bo ilu kierowców tyle opinii.
-
- Rhetor
Takie tam porachunki między kierowcami na Słonecznej: http://youtu.be/cwxbPaQxFMg
Najpierw autobus wyjechał gościowi a ten mu się zrewanżował.
Najpierw autobus wyjechał gościowi a ten mu się zrewanżował.

A dziś koło 19, na al. MBF koło kościoła św. Józefa puknęły się podobno trzy pojazdy. Trzeci samochód ponoć dał nura z miejsca zdarzenia. Raczej klasyczne najechanie - ciemny samochód dostał od tego, który uciekł po czym przydzwonił w białego matiza. Rannych nie było, karetka była na początku, ale odjechała na pusto.