Kolejny madafaka rozwalił zderzaka...

Dyskusje na temat oznakowania, niebezpiecznych miejsc, przepisów itd.
Awatar użytkownika

gushman
Rhetor

Post autor: gushman »

Moim zdaniem to było wyprzedzanie tuż przed przejściem TomekMKM. Mówię o tej toyocie na prawym pasie. Oczywiście można to pewnie interpretować różnie, nie upieram się. Oglądałem tę akcję Policji na tarnowskich przejściach, gdzie wyraźnie mówili, że nie wolno wyprzedzać na i przed przejściem. Stąd moja sugestia.
900 ml, grupy krwi nie pamiętam

Cały Tarnów na Facebooku

Awatar użytkownika

TomekMKM
Rhetor

Post autor: TomekMKM »

gushman pisze:Moim zdaniem to było wyprzedzanie tuż przed przejściem TomekMKM. Mówię o tej toyocie na prawym pasie. Oczywiście można to pewnie interpretować różnie, nie upieram się. Oglądałem tę akcję Policji na tarnowskich przejściach, gdzie wyraźnie mówili, że nie wolno wyprzedzać na i przed przejściem. Stąd moja sugestia.
To się zgadza, że takie wyprzedzanie było, ale przepis nie dotyczy skrzyżowań (przejść) o ruchu kierowanym ;)

Awatar użytkownika

gushman
Rhetor

Odrobinę mnie to dziwi. Z tego względu, że dobrze wiemy, że z kolei czerwone światło dla pieszych nie powstrzymuje ich w 100% przed przechodzeniem. :) Co z tego, że w takiej sytuacji kierowca jest bez winy wg paragrafów, skoro może odesłać kogoś na tamten świat.
Tak czy siak ja wolę nie wyprzedzać nawet na tych przejściach ze światłami. Z egoistycznych pobudek. :)

A co do przyspieszania micry to nie byłbym taki pewien, bo może być to też złudzenie spowodowane moim hamowaniem. Trudno ocenić.

Cały Tarnów na Facebooku

Awatar użytkownika

Beaver
Rhetor

Post autor: Beaver »

Gush ten film przekazaleś Policji ? :) Było by pkt :P
Różnica pomiędzy małym a dużym miastem polega na tym, że w dużym mieście można więcej zobaczyć, a w małym więcej usłyszeć. - Jean Cocteau

Awatar użytkownika

gushman
Rhetor

Nie, nie wysyłałem. Potraktujmy to jako ciekawostkę, nie jestem złośliwy. :) Na Policję wysyłam jak ktoś ma zadatki na mordercę. :)

Cały Tarnów na Facebooku

halford
Rhetor

Post autor: halford »

Może mi ktoś wytłumaczyć jak jeździć po rondzie przy autostradzie ?

Jak tam mam traktować pasy ruchu ? Tak jak na Słonecznej czy tak jak na klasycznym rondzie ? Na razie chyba brak znaków kierunkowych, brak linii i każdy jeździ jak chce. Teraz ruch większy więc pewnie będzie sporo kolizji.

Przedstawię dwie sytuacje:

- jadę wczoraj od Nowodąbrowskiej w kierunku LG. Mam pas zewnętrzny. Na wewnętrznym jest już samochód (ten sam kierunek). Jeździe wolno więc się z nim zrównałem na rondzie i zjeżdżam, a ten pakuje się na mój pas i jeszcze trąbi na mnie. Tutaj raczej sprawa prosta kto miał pierwszeństwo.

- sytuacja z dziś. Jadę też od Nowodąbrowskiej w kierunku LG pasem wewnętrznym. Od autostrady jedzie gość zewnętrznym na Nowodąbrowską. Nasze drogi się krzyżują gdy zjeżdżam. Kto komu ma ustąpić ? Pytam poważnie bo ilu kierowców tyle opinii.

Awatar użytkownika

gushman
Rhetor

A to myślisz, że tutaj dostaniesz jedną odpowiedź? :) Powodzenia.
Wg mnie na rondzie nie dochodzi do stłuczek (jeżdżę tamtędy kilka razy dziennie i jeszcze żadnej nie widziałem), bo ludzie z braku oznakowania jeżdżą ostrożniej.

Cały Tarnów na Facebooku

Awatar użytkownika

lll
Rhetor

Post autor: lll »

W tym drugim wypadku wydaje mi się, że Ty miałeś pierwszeństwo, bo tam są żółte trójkąty. On wjeżdżając na rondo wymusił pierwszeństwo.
Tam są dwa pasy nieoznaczone. wyprzedzanie z prawej strony, nie jest dozwolone w takim wypadku.

Awatar użytkownika

TomekMKM
Rhetor

Post autor: TomekMKM »

Moim zdaniem masz mu ustąpić, bo jest z prawej strony, ale to zakładając, że na rondzie byliście w tym samym momencie. Bo znowu on wjeżdżając na rondo musi ustapić pierwszeństwa pojazdom na rondzie.

Awatar użytkownika

lll
Rhetor

Post autor: lll »

TomekMKM pisze:ale to zakładając, że na rondzie byliście w tym samym momencie

Ktoś musi być wcześniej jeśli wjeżdżają dwoma różnymi wjazdami

halford
Rhetor

Post autor: halford »

A to myślisz, że tutaj dostaniesz jedną odpowiedź? :) Powodzenia.
Nie spodziewam się. Ale warto podjąć dyskusję. Już mamy dwie sprzeczne opinie. Zobaczymy co będzie dalej. Wg. mnie to ja w drugim przypadku mam ustąpić. Na rondzie byliśmy już oboje, zakładając klasyczne oznakowanie to ja zmieniam pas.

Awatar użytkownika

LordRuthwen
Rhetor

Post autor: LordRuthwen »

Jak nie masz wyznaczonych pasów to ty ustępujesz, bo przecinasz mu drogę.

Awatar użytkownika

gushman
Rhetor

Takie tam porachunki między kierowcami na Słonecznej: http://youtu.be/cwxbPaQxFMg

Najpierw autobus wyjechał gościowi a ten mu się zrewanżował. :)

Cały Tarnów na Facebooku

szopen
Prytan

Post autor: szopen »

A dziś koło 19, na al. MBF koło kościoła św. Józefa puknęły się podobno trzy pojazdy. Trzeci samochód ponoć dał nura z miejsca zdarzenia. Raczej klasyczne najechanie - ciemny samochód dostał od tego, który uciekł po czym przydzwonił w białego matiza. Rannych nie było, karetka była na początku, ale odjechała na pusto.
Załączniki
DSC_0378.JPG
DSC_0376.JPG
DSC_0368.JPG

sylw3st3r
Archont
Kontakt:

Post autor: sylw3st3r »

a wczoraj właściwie to już dzisiaj ok 1 w nocy był dość mocny wypadek na rondzie tymczasowym autobus wjechał w taxi cały przód zmasakrowany, a autobusu bok, czyja wina nie wiem.

ODPOWIEDZ