Parkowanie w Tarnowie

Dyskusje na temat oznakowania, niebezpiecznych miejsc, przepisów itd.
ODPOWIEDZ

Cubaza
Rhetor

Post autor: Cubaza »

ad2222, według tego artykułu to mają te samochody emitować mniej niż 100g CO2 na jeden kilometr. To jest wyznacznikiem tego, że mogą się ubiegać o abonamenty.

Jakub Kwaśny
Rhetor
Kontakt:

Post autor: Jakub Kwaśny »

lll pisze:
ad2222 pisze:Radni nie wiedzą, co uchwalali:
nie żartuj - nasi radni by nie wiedzieli - przecież to wybrańcy narodu
Ja akurat za tą uchwałą nie głosowałem. Ale akurat wiem o co chodzi. Kluczowym zapisem w uchwale jest punkt 7:

„7) abonament roczny typu „E" uprawniający do postoju na wszystkich miejscach objętych opłatami, dla pojazdów elektrycznych i hybrydowych których emisja CO2 w cyklu łączonym nie przekracza 100g/km.”,

A nie wszystkie pojazdy hybrydowe spełniają tę normę.
Ogólnie przepis będzie martwy, posłuży co najwyżej kilku bogatym osobom, których powinno stać na kartę parkingową.

ps lll - tak na marginesie, wystartuj, zostań radnym, pokaż na co Cię stać. Bo póki co efektów Twej działalności, poza typowym dla pewnej grupy osób, zacietrzewieniem, jakoś nie widać.
http://www.kubakwasny.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
ponad > 22000 ml A Rh +, a TY?

Awatar użytkownika

lll
Rhetor

Post autor: lll »

Jakub Kwaśny pisze:ps lll - tak na marginesie, wystartuj, zostań radnym, pokaż na co Cię stać. Bo póki co efektów Twej działalności, poza typowym dla pewnej grupy osób, zacietrzewieniem, jakoś nie widać.
po co - przecież mam Ciebie - wspaniałego radnego
ps. uderz w stół...

Awatar użytkownika

ad2222
Rhetor

Post autor: ad2222 »

Jakub Kwaśny pisze:posłuży co najwyżej kilku bogatym osobom, których powinno stać na kartę parkingową
A dlaczego taki bogaty ktoś, kto nota bene wrzuca do miejskiego worka z kasą duuuuużo pieniędzy, wybierze sobie do jazdy miejskiej jakąś małą przytulną hybrydę zamiast paliwożernego giganta, nie miałby zostać nagrodzony za ten wybór przez RM? Taki mały bonusik od miasta, za to że nie zasyfia powietrza. Rozumiem, Twoje lewicowe poglądy nie mogą tego znieść, ale pogódź się z myślą, że bogaty więcej oddaje do miejskiej kasy niż przeciętny Kowalski. I przydało by się go za to czasami docenić.
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński

Jakub Kwaśny
Rhetor
Kontakt:

Post autor: Jakub Kwaśny »

ad2222 pisze:
Jakub Kwaśny pisze:posłuży co najwyżej kilku bogatym osobom, których powinno stać na kartę parkingową
A dlaczego taki bogaty ktoś, kto nota bene wrzuca do miejskiego worka z kasą duuuuużo pieniędzy, wybierze sobie do jazdy miejskiej jakąś małą przytulną hybrydę zamiast paliwożernego giganta, nie miałby zostać nagrodzony za ten wybór przez RM? Taki mały bonusik od miasta, za to że nie zasyfia powietrza. Rozumiem, Twoje lewicowe poglądy nie mogą tego znieść, ale pogódź się z myślą, że bogaty więcej oddaje do miejskiej kasy niż przeciętny Kowalski. I przydało by się go za to czasami docenić.
ad2222: Gdybym nie doceniał, byłbym przeciwny. A ja się wstrzymałem. Miałem swoje wątpliwości :) i miał będę nadal. Mam tylko nadzieję, że za chwile nikomu nie wpadnie do głowy zwalniać z podatku od nieruchomości osoby, które wybudują energooszczędny dom, albo coś w tym rodzaju.

Wolę tych bogatych w samochodach, z zawieszeniem wartym kilka-kilkanaście tysięcy zł, nagradzać równymi drogami, czy dostępnymi parkingami :)
http://www.kubakwasny.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
ponad > 22000 ml A Rh +, a TY?

Awatar użytkownika

ad2222
Rhetor

Jakub Kwaśny pisze:nagradzać równymi drogami, czy dostępnymi parkingami
Podniesienie ręki za darmowym parkingiem jest wielokrotnie tańsze niż łatanie dziur na bieżąco ;). A parkowanie - właśnie to jest nagroda. "Mniej zanieczyszczaj powietrze - masz parking za darmo". Dokładnie to samo powinno być z energooszczędnymi domami. Ale to już temat na inną dyskusję. Najlepiej na czwartkowe posiedzenie FGPO w wiadomym miejscu o wiadomym czasie :)
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński

Ravir
Rhetor

Post autor: Ravir »

A od kiedy Hybrydy są mniej zanieczyszczające? Już widzę oszczędności w luksusowych hybrydach z silnikami V6. :mrgreen: :mrgreen:

Śmiech na sali - ulgi TYLKO dla WPEŁNI elektrycznych samochodów, a nie dla hybrydy jak Lexus RX 450H z silnikiem V6 i spalaniem w mieście i na trasie o 2-3 LITRY WIĘKSZYM niż Skoda Fabia 1.4 mojej Mamy.
Skoro Fabia Mamy zuzywa MNIEj paliwa i co za tym idzie mniej zanieczyszcza niz Hybryda to też powinna mieć darmowy parking.

Całkowicie elektryczne samochody - OK - ale nie Hybrydy.

Skutery? tu się zgodzę, powinny mieć ulgi, ale nie za darmo. Malo palą i co najważniejsze zajmują mało miejsca i nie generują korków. I nie wożą powietrza jak samochody - bo w większości samochodów jadą jedna, góra dwie osoby.
9000 ml A Rh-

Cubaza
Rhetor

Ravir, przeczytałeś to co napisaliśmy czy tylko piszesz żeby pisać ?
Nie wszystkie hybrydy spełniają warunek darmowego parkowania. Muszą wydzielać mniej niż 100g CO2 na 1km. Obawiam się, że 90 procent hybryd tego nie spełnia. Może spełnia je Toyota Yaris hybrydowa, ale i tego nie jestem pewien. Inne to nie jestem tego pewien.
Ravir pisze:Skutery? tu się zgodzę, powinny mieć ulgi, ale nie za darmo. Malo palą i co najważniejsze zajmują mało miejsca i nie generują korków. I nie wożą powietrza jak samochody - bo w większości samochodów jadą jedna, góra dwie osoby.
Nie generują korków ? Niech sobie skuter jedzie środkiem jezdni i nie da się go wyprzedzić. Generuje korki, ale nie o tym tutaj mówiłem. Chodzi mi o stawianie na miejscach parkingowych, całych miejscach parkingowych zamiast na przykład na chodniku równolegle do krawężnika. Wiele na szerokość nie zajmuje, a nie będzie całego miejsca parkingowego zajmować. Tak jest na przykład na Brodzińskiego przy III LO i szpulkach. Kilka miejsc parkingowych zajętych właśnie przez skutery. Wszystkie bez kart parkingowych, ale kto by się nimi przejmował. To tylko skutery.

Awatar użytkownika

lll
Rhetor

Post autor: lll »

Jakub Kwaśny pisze:Gdybym nie doceniał, byłbym przeciwny. A ja się wstrzymałem. Miałem swoje wątpliwości
I to jest właśnie niezbędny nam radny, który docenia, ale się nie zgadza, zatem wstrzymuje się od głosu. Wstrzymanie się od głosu, jest równoznaczne z tym, co brak radnego, aczkolwiek o wiele tańsza jest druga opcja. Za to jaka wygoda. Lepiej być śliskim i zamiast przyjmować krytykę na klatę, mówić - ale nie byłem przeciw - tylko się wstrzymałem. Gratulacje. Pewnie zaraz zostanę ukarany przez admina za atakowanie radnego.

Awatar użytkownika

ad2222
Rhetor

Cubaza pisze:Ravir, przeczytałeś to co napisaliśmy czy tylko piszesz żeby pisać ?
Oj, tam - chciał się tylko Samochodem Mamy pochwalić, a Ty go od razu sekujesz...
lll pisze:Pewnie zaraz zostanę ukarany przez admina za atakowanie radnego.
Tak, dostaniesz baty na goły zad, jak tylko pojawisz się na spotkaniu FGPO. Sante będzie Ci rany potem opatrywać - rozważ propozycję, warto :)

Ravir
Rhetor

Post autor: Ravir »

A ja mam pytanie czy jak mam w pełni elektryczny samochód to ile CO2 emituję? Po prąd mamy z węgla - więc ciekaw jestem czy po dodaniu zanieczyszczeń jakie powstają przy produkcji akumulatorów w samochodach i pózniejszej ich utylizacji oraz spalonym paliwie przez statki, które wiozą te akumulatory z Chin jes w ogole sens "zabawy" w elektrykę? O tym, że po 3 może 5 latach akumulatory nadają się na zlom nie wspominam.

Moze radni zamiast zabawy w darmowe parkingi załatwili by tak PROSTĄ sprawę jak płacenie za parking w aplikacji Mobilet? I może też za pomocą Karty Miejskiej skoro jest?

Może też lepiej porządnie zająć się dziadowską w gruncie rzeczy komunikacją zbiorową? Bo może jak by byla porządna, to więcej ludzi by z niej kożystało? I problem parkingów by się rozwiązał choć częściowo? Ścierzki rowerowe tez są ajagby ich nie było - może więcej ludzi by na rowerach jeździlo?

Co do jednego zgadzam się też z lll - powinien być ZAKAZ głosu Wstrzymuję się. Albo ZA albo PRZECIW. Wstrzymywanie to taki unik, a nam sa potrzebne zdecydowane działania i Radni/Posłowie, którzy biorą odpowiedzialność za decyzje
9000 ml A Rh-

Cubaza
Rhetor

Ravir pisze:ajagby
Ravir pisze:Ścierzki
Ravir pisze:kożystało
Proszę Cię...
Ravir pisze:A ja mam pytanie czy jak mam w pełni elektryczny samochód to ile CO2 emituję?
Nie emituje ? Proces produkcji a proces użytkowania to dwie różne sprawy. To tak jakby Tobie zabronili używania prądu w domu bo jest produkowany przez elektrownię węglową na drugim końcu Polski...

Awatar użytkownika

ad2222
Rhetor

Ravir, Ty informatyku z koziej d... CZY MÓGŁBYŚ W KOŃCU ZAINSTALOWAĆ SOBIE PIEPR**** SŁOWNIK ORTOGRAFICZNY W SWOIM PIEPR***** KOMPUTERZE? BO PRZEZ PATRZENIE NA TWOJE ORTY PSUJE MI SIĘ WZROK!!!

grzesk
Obywatel

Post autor: grzesk »

ad2222 pisze:Ravir, Ty informatyku z koziej d... CZY MÓGŁBYŚ W KOŃCU ZAINSTALOWAĆ SOBIE PIEPR**** SŁOWNIK ORTOGRAFICZNY W SWOIM PIEPR***** KOMPUTERZE? BO PRZEZ PATRZENIE NA TWOJE ORTY PSUJE MI SIĘ WZROK!!!
aleś wrazliwy

Awatar użytkownika

ad2222
Rhetor

grzesk, uhm, no taki już jestem.

ODPOWIEDZ