najsłynniejszy - Graz

Hotel Admirał - Gdańsk

Teatr Stefana Jaracza - Uć

Nie jestem znawcą architektury i pewnie się nie znam, ale wolę coś ze zdjęć powyżej niż tego szarego kloca...
NIE!! - Gwiezdne wojny w mościach wystarczą.Baxon pisze:Jest wiele sposobów aby opakować to coś w bardziej przyjazną formę. W świecie, ale i w Polsce już coś takiego miało nieraz miejsce. Tak na szybko wujek google pokazał coś takiego:
najsłynniejszy - Graz
Obrazek
Hotel Admirał - Gdańsk
Obrazek
Teatr Stefana Jaracza - Uć
Obrazek
Nie jestem znawcą architektury i pewnie się nie znam, ale wolę coś ze zdjęć powyżej niż tego szarego kloca...
Więc w czym problem ??. Właściciel terenu ma prawo postawić co tam chce. Nie wiem dlaczego wychodzicie z założenia że ktoś wywala kupę szmalu ze swojej kieszeni, na to by pokazywali jego dzieło palcem, i wytykali jaka to paskuda. Ten austryiacki budynek jest na to najlepszym przykładem; za państwową kasę postawiono tam centrum kultury (buhahahaad2222 pisze:trix, Oczywiście, że nie ma - ale wtedy, jak budowano wieżowiec TPSA, to jednym z powodów było właśnie zaburzenie ładu przestrzennego - taki komuszy kaprys. Mieli inne tereny, wybrali taki, żeby maksymalnie obrzydzić ludziom Starówkę. M.in. za to ich nie lubię.
I tu się mylisz - w normalnych krajach musisz mieć zgodę architekta miejskiego, który czuwa, żeby ludzi patrzących na jakiś budynek nie bolały zębytrix pisze:Właściciel terenu ma prawo postawić co tam chce.
Oczywiście że tak! Może funkcja nazywała się inaczej, ale tak, był taki ktoś.trix pisze:Ad222 czy chcesz mi powiedzieć że kamieniczki na starym rynku w Tarnowie/Wiedniu set lat temu nadzorował inspektor budowlany czy architek miejski ??
Tak z ciekawości, nie złośliwości. Jakieś szczegóły odnośnie tego "kogoś takiegoś". ?ad2222 pisze:Oczywiście że tak! Może funkcja nazywała się inaczej, ale tak, był taki ktoś.trix pisze:Ad222 czy chcesz mi powiedzieć że kamieniczki na starym rynku w Tarnowie/Wiedniu set lat temu nadzorował inspektor budowlany czy architek miejski ??