/nie mylić z gminą Tarnów oczywiście

To dochody musialyby sie zwiekszyc o 20% takze! A to chyba malo realne. Defekator ma racje-jakas kreatywna ksiegowosc. . Wierzysz w to tarnowiack, ze miasto sciagnie 20% wiecej z parkowania, z podatkow itd??? Plus to gadanie o bezpiecznym zadluzeniu. Mam wrazenie ze dac im miliard przychodu to i tak by byli zadluzeni.tarnowiack pisze:>>zadłużenie zwiększy się o 80 mln co stanowi jakieś 19 % rocznych dochodów ale sumarycznie będzie na poziomie 54% co podobno jest "bezpieczne"<<
>>Tylko mnie zastanawia jak oni zwiększając co roku deficyt o te 20% ciągle utrzymują go na poziomie mniej więcej 55%.<<
to przecież logiczne - jesli odpowiednio wzrosną dochody - proporcjonalnie wiecej od wzrostu zadlużenia to poziom zadłużenia wyrażony procentowo pozostanie niezmieniony.
troche na tym to wlaśnie polega - żeby poziom zadłużenia utrzymywać w ryzach - niby zobowiązania rosną - ale przy proporcjonalnym wzroscie dochodów - do przezycia.
Oto dane z budżetu na 2010:tarnowiack pisze:
to przecież logiczne - jesli odpowiednio wzrosną dochody - proporcjonalnie wiecej od wzrostu zadlużenia to poziom zadłużenia wyrażony procentowo pozostanie niezmieniony.
troche na tym to wlaśnie polega - żeby poziom zadłużenia utrzymywać w ryzach - niby zobowiązania rosną - ale przy proporcjonalnym wzroscie dochodów - do przezycia.
Nie znalazłem za to ile wynosiło całkowite zadłużenie miasta przewidziane w tym budżecie. Ma ktoś jakieś dane na ten temat?Ustala się prognozowane dochody budżetu miasta w wysokości: 493.813.552 zł
Ustala się wydatki budżetu miasta Tarnowa w wysokości: 609.019.908zł
No właśnie że nie spadło. Bo w tym roku dochody wzrosły o 0,4 % a miasto zadłużyło się na kwotę która odpowiada 19% rocznych dochodów.tarnowiack pisze:wiec de facto budżet sie "poprawił" ..![]()
procentowo wyrażone zadłużenie spadlo..
W Wieloletniej Perspektywie Finansowej zadłużenie na koniec 2011 ma wynieść 271 mln złdefekator pisze:Nie znalazłem za to ile wynosiło całkowite zadłużenie miasta przewidziane w tym budżecie. Ma ktoś jakieś dane na ten temat?
Jam to napisał, nie chwaląc sięad2222 pisze:a kiedyś ktoś na forum tu wspominał, że przed malowaniem nawierzchnia musi się 'zestarzeć',
no więc jednak spadło....defekator pisze:Dochody miasta w ciągu roku wzrosły o 2 mln złotych, więc wzrost nie pokryje tegorocznego zadłużenia, które co prawda jest jednak mniejsze o jakieś 20 mln zł niż rok temu.
trochę własnie tak... wpłata z jakiegos tam funduszu + środki własne z kredytu liczą sie in sie na plus - przynajmniej na początku.. chociaż z durgiej strony spłata odsetek pogłebia "deficyt" ze względu na spłate zaciągnietych kredytów...defekator pisze:co roku zwiększamy zadłużenie o 20% kwoty dochodów a sumarycznie ono nie wzrasta powyżej tych 55% to wychodzi na to że długi spłacamy po prostu nowymi długami..
THX.Jakub Kwaśny pisze:W Wieloletniej Perspektywie Finansowej zadłużenie na koniec 2011 ma wynieść 271 mln złdefekator pisze:Nie znalazłem za to ile wynosiło całkowite zadłużenie miasta przewidziane w tym budżecie. Ma ktoś jakieś dane na ten temat?