bartiko pisze:Każdy mówi że mamy super starówkę

mamy super bardzo wiele rzeczy, ale wielu 'nas lokalnych tubylców' nie wie samemu o różnych atrakcjach (oczywiście, różnych ludzi interesują różne rzeczy, dla mnie atrakcja, dla kogoś nic interesującego, może w pewnych dziedzinach jestem trochę zakręcony, ale np. lubię te tereny wokół wysypiska śmieci, przy okazji raj dla ornitologów, no może atrakcja turystyczna to to nie jest, ale bardzo klimatyczne - w pewnym wąskim sensie - miejsce), sam odkrywałem niektóre miejscówki w Tarnowie i wokół Tarnowa po kilkunastu, już prawie kilkudziesięciu latach od urodzenia...
choćby czerwony szlak wokół Tarnowa, coś pięknego do objechania rowerem, ponad 70 km trasy, widoki niezapomniane, miejsca zmieniające się jak w kalejdoskopie i równiny i górki i rzeczki i lasy i mógłbym tak wymieniać...
marzy mi się wykorzystanie starej trasy Szczucinki, jakieś wycieczki drezyną napędzaną ręcznie, albo napędem z pedałami, tak jak rower...
jasne, obcych turystów być może będzie interesowało to co kluczowe, centrum, ale jest wiele miejsc, które mogliby odkryć na nowo Ci, którzy tutaj mieszkają od dawna... tylko, że to jest tak, że komu się chce to sam znajdzie i dotrze tam, gdzie chce, a reszcie, nawet jakby dowozili, to i tak się nie będzie chciało wyjść z wnętrza domów i mieszkań...
ot, taka dygresja przy temacie