Remonty ulic w Tarnowie

Coś budują? Coś wyburzają? Masz jakieś własne pomysły (nawet futurystyczne)? Tutaj jest miejsce dla ciebie
ODPOWIEDZ

dafi33
Rhetor

Post autor: dafi33 »

Tam ludzie z okolicznych bloków często przechodzili na ten mini-bazarek pod Stokrotką a zważywszy na podeszły wiek ta wysepka jest wskazana .

Tomasz Drwal
Proedroj

Post autor: Tomasz Drwal »

Wysepka powstała bardzo sprawnie, jest w miarę szeroka, ciekawe czy osoba z wózkiem dziecięcym się na niej mieści, na Romanowicza niestety nie :(

Awatar użytkownika

ad2222
Rhetor

Post autor: ad2222 »

Tutaj wygląda, że miejsce jest, a jak to będzie w praktyce to się zobaczy. Ja się bardziej martwię, czy zmieści się pług śnieżny na pasie w kierunku ronda...
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński

Awatar użytkownika

BIGer
Proedroj

Post autor: BIGer »

Tomasz Drwal pisze:Wysepka powstała bardzo sprawnie, jest w miarę szeroka, ciekawe czy osoba z wózkiem dziecięcym się na niej mieści, na Romanowicza niestety nie :(
Mówisz o tej wysepce przy skrzyżowaniu z Jastruna, niedaleko Carrefour'a? Niem wiem jak korzysta się z niej jako pieszy bo nie chodzę piechotką w tamtym rejonie ale objechać ją też jest kiepsko. Projektant pewnie zapomniał że będą z niej korzystać ludzie, a wyszedł z założenia "ma być wysepka - będzie wysepka".
BIGer
"Wyzwolona energia atomu zmieniła wszystko z wyjątkiem naszego sposobu myślenia."
— Albert Einstein

Tomasz Drwal
Proedroj

Post autor: Tomasz Drwal »

Dokładnie o tej, działa jak szykana choć chyba nie takie miało być jej przeznaczenie. Już nie pamiętam kiedy strzałka na wysepce stała dłużej niż dwa dni, wiecznie leży gdzieś w trawie (jeżeli założono taką na stalowym słupku) lub roztrzaskana po całej ulicy (żółta plastikowa).
Pieszy może i ma lepiej, gdyż wychodząc zza autobusu nie pakuje się pod koła nadjeżdżającego pojazdu, ale przejechanie tamtędy z wózkiem jest cholernie niebezpieczne.

JaGa
Metoikos

Post autor: JaGa »

Są już pierwsze ofiary tejże wysepki. Wczoraj w okolicy godziny 21, kierowca golfa wycedził w nią dość ostro - skutek to pogięta felga i uszkodzone zawieszenie.

Awatar użytkownika

LordRuthwen
Rhetor

Post autor: LordRuthwen »

JaGa pisze:Są już pierwsze ofiary tejże wysepki. Wczoraj w okolicy godziny 21, kierowca golfa wycedził w nią dość ostro - skutek to pogięta felga i uszkodzone zawieszenie.
O jakże mi przykro, a wystarczyło umyć przednią szybę albo patrzeć gdzie się jedzie.

JaGa
Metoikos

Mówisz, że miał brudną szybę albo nie patrzył? :lol: Ja byłem tylko świadkiem tejże sytuacji :P

toomas
Archont

Post autor: toomas »

No jakby patrzył to by w nią nie wjechał...

Roberto
Archont

Post autor: Roberto »

Ale konkretnie to na co miał patrzeć. Ja tam (przynajmniej na zamieszczonym wcześniej zdjęciu) nie widzę żadnego oznakowania (w tym odblaskowego), że to wysepka. Po prostu nagle z asfaltu wyrasta kostka brukowa z krawężnikiem. Ani to oświetlone, ani oznakowane...

Awatar użytkownika

ad2222
Rhetor

Post autor: ad2222 »

Roberto pisze:Ani to oświetlone, ani oznakowane...
Ciągnę dalej :) - Ale Golf swoje światła posiadał, czy też nie? Bo jak posiadał, i jechał z przepisową prędkością, to powinien to zauważyć.
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński

JaGa
Metoikos

Dokładnie Roberto. Oznakowania nie było żadnego. Dopiero jak w cała sprawę wmieszała się drogówka, to wstawili słupki. Inną sprawą jest to, że ten kto nocą tamtędy przejeżdżał, to wie, że mimo latarni, które są w około, to jest tam dość ciemno. Zatem jeśli ktoś jechał "na pamięć" mógł się zdziwić jak nagle natrafił na wysepkę.
Zresztą tego typu wysepki też są na trasie do Dąbrowy Tarnowskiej. I mimo, że są oznakowane, to nie jedna już osoba wycedziła w te niskie krawężniki. Tego typu wysepki powinny zapewniać bezpieczeństwo też w wypadku najechania na nich. A niestety tak nie jest.

Golf owszem posiadał oświetlenie :P i z przepisową prędkością jechał ... to, że "urwał" :P to po części wina kierowcy, ale w znacznym stopniu wykonawcy tejże wysepki, która nie została odpowiednio oznakowana.

toomas
Archont

Post autor: toomas »

Jak to na co? Na drogę. Ja jakoś nie miałem problemu z zauważeniem wysepki...

Roberto
Archont

Post autor: Roberto »

ad2222 pisze:
Roberto pisze:Ani to oświetlone, ani oznakowane...
Ciągnę dalej :) - Ale Golf swoje światła posiadał, czy też nie? Bo jak posiadał, i jechał z przepisową prędkością, to powinien to zauważyć.
Może za rzadko autem jeździsz czy co... Dla mnie to bardzo prosta sprawa do wygrania odszkodowania od miasta. Jeszcze tego brakowało żeby to kierowcy wypatrywali na ulicy betonowych przeszkód bo ich wykonawca ich nie oznaczył :lol: Ewidentna wina miasta.

trix
Rhetor

Post autor: trix »

Wysepki to jest pomysł kogoś kto piekł ciastka i taki kulinarny motyw stosuje w nowej pracy. Nie wiem dla kogo to jest bezpieczne, ale dla pieszego i samochodu nie. Samochód musi wykonać manewr (często niebezpieczny gdy jest obliczenie lub mokro), a pieszy ni z gruszki nie z pietruszki staje na środku jezdni i dezorientuje kierowcę.
Szmaciak chce władzy nie dla śmichu, lecz dla bogactwa, dla przepychu, chce mieć tytuły, forsę, włości i w nosie przyszłość ma ludzkościĄ - Tow Szmaciak.

ODPOWIEDZ