Z góry przepraszam jeśli napisałem to w złym temacie ale pytam jako mieszkaniec Tarnowa i młody przedsiębiorca.

Cholera, gdzieś to już słyszałem. Albo prorocze wizje miewam. Czyżby plagiat????Jakub Kwaśny pisze: Jeżeli powstanie CA - należy to Centrum w sposób maksymalny wykorzystać. Pomyśleć nie tylko o UMT, ale również o innych instytucjach - tak by rozłożyć koszty "wynajmu" budynku, który ma powstać w partnerstwie publiczno-prywatnym.
A bo pewnie umowy żle spisane. Wystarczyło umieścić klauzule, że mają rozpocząć inwestycję najpóźniej w 2 lata...Poza tym nie wiem czemu miasto nie robi porządnego dojazdu do tej strefy? Chcą Inwestorów ale warunków im nie stwarzają.bobasek pisze:Jakub, co przyszły Prezydent Jakub Kwaśny zamierza zrobić w celu przyciągnięcia inwestorów do Tarnowa? Dzisiejsze tereny Specjalnej Strefie Ekonomicznej "świecą pustkami". Niektórzy inwestorzy potraktowali zakup dziełek jako świetną inwestycję. Ale co dalej z tymi terenami? Jak przekonać zewnętrznych inwestorów do inwestowania w naszym mieście? A może postawić na naszych lokalnych przedsiębiorców? Obecnie niepewne czasy raczej studzą zapały do inwestowania grubych milionów w nowoczesne hale produkcyjno-magazynowe...
Z góry przepraszam jeśli napisałem to w złym temacie ale pytam jako mieszkaniec Tarnowa i młody przedsiębiorca.
bobasek pisze:Jakub, co przyszły Prezydent Jakub Kwaśny zamierza zrobić w celu przyciągnięcia inwestorów do Tarnowa? Dzisiejsze tereny Specjalnej Strefie Ekonomicznej "świecą pustkami". Niektórzy inwestorzy potraktowali zakup dziełek jako świetną inwestycję. Ale co dalej z tymi terenami? Jak przekonać zewnętrznych inwestorów do inwestowania w naszym mieście? A może postawić na naszych lokalnych przedsiębiorców? Obecnie niepewne czasy raczej studzą zapały do inwestowania grubych milionów w nowoczesne hale produkcyjno-magazynowe...
Hmmm.. tylko kto wtedy rządził miastem??? Nie ma chętnych?Jakub Kwaśny pisze:Wcześniejsze umowy dotyczące działek w strefie, niestety faktycznie nie zawierały klauzuli - obowiązku rozpoczęcia inwestycji. Ale to było przed 2006 rokiem.
Jakub, brzmi świetnie. Mieszkańcy Tarnowa i okolic pracujący w Krakowie, którzy swoje zarobione pieniążki wydają w Tarnowie. Tylko czy to jest realne? Po drodze jest jeszcze Bochnia i Brzesko. I to właśnie te dwa małe miasta mają szansę stać się sypialniami KrakowaJakub Kwaśny pisze:Jest to jedna z opcji - na którą należy postawić, czyli rozwój infrastruktury oraz wsparcie małych i średnich przedsiębiorstw. Rozwój budownictwa komunalnego i wsparcie dla budownictwa mieszkaniowego - to jest szansa na osiedlanie się właśnie w Tarnowie, tarnowian, którzy wykształcili się w Krakowie, są specjalistami w swoich dziedzinach i teraz wyjeżdżają do pracy np. do Krakowa
Tarnowianie pracujący w Krakowie, ale i przedsiębiorcy z Krakowa inwestujący w Tarnowei, gdzie będzie tańsza siła robocza, niższe koszty gruntów, lokali ect. To bardzo realne. Myślę, że Bochnia, Brzesko nie mają takiej bazy mieszkaniowej, sportowej rozrywkowej jak Tarnów. Niemniej zaczynają nas gonić.bobasek pisze: brzmi świetnie. Mieszkańcy Tarnowa i okolic pracujący w Krakowie, którzy swoje zarobione pieniążki wydają w Tarnowie. Tylko czy to jest realne? Po drodze jest jeszcze Bochnia i Brzesko. I to właśnie te dwa małe miasta mają szansę stać się sypialniami Krakowa
To jest bardzo realne i b. mi się podoba. Co do tańszej siły roboczej bym się spierał. Nie da się wyprodukować tanio i dobrze. Fachowiec (w Tarnowie, Krakowie czy Bochni) mus nieźle zarobić bo inaczej pójdzie do konkurencji. Coś o tym wiemangelo pisze:przedsiębiorcy z Krakowa inwestujący w Tarnowei, gdzie będzie tańsza siła robocza, niższe koszty gruntów, lokali ect.