bobasek pisze:oj, to bardzo różnie. Zależy od miasta, lokalizacji obiektu branży, marki, statusu najemcy, wielkości lokalu (im większy tym teoretycznie mniej - choć nie zawsze). Jak będę miał chwilkę jutro to ci napiszę jakie stawki. (ale z góry Cię uprzedzam, że w topowych obiektach cena za m2 dochodzi do 100 EUR netto za 1m2)
klasyfikacja pisze:dla takich kolosow co biora po kilka tysięcy metrów
Zazwyczaj płacą 1/5 normalnej stawki, jak mają status "gwiazdy" to jeszcze mniej..
Ceny takich lokali wahają się znacznie w zależności od lokalizacji obiektu, odległości konkretnego lokalu od kluczowego najemcy czy od wejścia. Naturalnie Duzi najemcy mogą liczyć na zdecydowanie mniejsze czynsze niż szaraki do 100m2.
Przykładowe ceny, w galeriach w Krakowie, gdzie firma w której dotychczas pracowałem wynajmowała lokale na sklep:
CH podobne do Gemini- też budowalny, elektroniczny i wielki spożywczak,+130 najemców + 20 "wysp"tylko powierzchnia sporo większa. Położenie podobne, z tym, że nie dokładnie po środku blokowisk, ale pomiędzy centrum a pewną wielką dresiarską dzielnią

Lokal pierwszy obok spożywczaka nieco ponad 6tys zł. brutto. 23m2
Wyspa, w niedaleko części"gastronomicznej" jednej z galerii w "żydowskiej" dzielnicy

35ojro/m2.
Bonarka- to w ogóle jakaś padaka. Cena kompletnie nie adekwatna do ilości klientów.
Gal Krak- Tutaj ABSOLUTNIE każdy lokal ma inną cenę- w zalezności od odległości od kluczowych najemców a nawet odległości od toalety. Ceny bardzo wysokie, ale jak się trafi w lokal w dobrym miejscu na który czeka się teraz latami, to maszynka do robienia pieniędzy. Z tego co się orientuję- 70-110eur./m2
A teraz odnośnie samego Gemini. Fajna, jak na Tarnowskie warunki GENIALNIE zrealizowana inwestycja. Lokalizacja jest gigantycznym plusem. W promieniu 3km w każdą stronę blokowiska, które będą dostarczały stałych klientów dla kluczowego najemcy- TESCO. Nie jest zbyt duża- co jest jej sporym plusem, nie trzeba pokonywać tych iście maratońskich dostawców żeby dostać się z Jysk do łązienki czy Media Markt.
Dalej: Byłem raz i obadałem tylko rzucając okiem. Plusy: Bardzo dobrze wyposażona Natura z porządną zorientowaną w temacie obsługą. Cieszy mnie obecność w Tarnowie w końcu sklepu Heavy Duty! W końcu nie będę musiał jeździć po buty do Krakowa do galerii w "żydowskiej dzielnicy"

. Mamy w końcu Media Markt z KOZACKO wyposażonym działem płytowym! W końcu! Bo empik w zenicie... siąść i płakać... Półki z płytami świeca pustkami... Do kolejnych plusów należy PR tej galerii. Była bardzo wyczekiwana po tym, jak rozczarowała nas Tarnovia. Wykorzystali to, połączyli z ciągłym nagłaśnianiem- a to casting na twarze, a to 2 częściowa kampania na słupach. Firma która zajmuje się PRem galerii zasługuje na duże uznanie. Do tej pory ŻADNA inwestycja/okazja/impreza nie była tak PROFESJONALNIE co znaczy nie nachalnie nagłaśniana jak otwarcie Gemini. Byłem raz, i to mocno przelotem, ale galeria naprawdę fajna
Nie chcę być złym prorokiem, ale czuję, że Tarnovia skończy jak plaza w Krakowie- po tym, jak skończą się podpisane w ciemno umowy, większość najemców zrezygnuje. Mój pomysł? Lokalizacja- nie epicka, ale fajna. Co tam zrobić? 2 Opcje: przerobić na kompleks biurowy, albo na wspomniany wyżej multipleks. Ale oba pomysły raczej niewykonalne, z uwagi na to, że taka inwestycja amortyzuje się długie długie lata.