Autostrada A4
-
- Rhetor
Za onet.pl: http://biznes.onet.pl/154-zl-za-przejaz ... rasa-detal
15,4 zł za przejazd autostradą do Tarnowa
Opłaty za przejazd autostradami mają być wprowadzone w połowie przyszłego roku. Zaraz po wybudowaniu odcinka Szarów - Tarnów - ujawnia "Dziennik Polski".
(...)
Za przejazd całego, 77-kilometrowego odcinka Kraków - Tarnów, opłata w jedną stronę wynosiłaby 15,4 zł. Jeżeli MI spełniłoby obietnice, że za przejazd obwodnicami miast nie trzeba będzie płacić, to kwota zmaleje do 12,8 zł
Skoro Państwo szuka teraz każdego grosza, a od kierowców jest najłatwiej go wycisnąć, to jakoś nie wierzę w darmowy przejazd Krzyż-Wierzchosławice.
Opłaty za przejazd autostradami mają być wprowadzone w połowie przyszłego roku. Zaraz po wybudowaniu odcinka Szarów - Tarnów - ujawnia "Dziennik Polski".
(...)
Za przejazd całego, 77-kilometrowego odcinka Kraków - Tarnów, opłata w jedną stronę wynosiłaby 15,4 zł. Jeżeli MI spełniłoby obietnice, że za przejazd obwodnicami miast nie trzeba będzie płacić, to kwota zmaleje do 12,8 zł
Skoro Państwo szuka teraz każdego grosza, a od kierowców jest najłatwiej go wycisnąć, to jakoś nie wierzę w darmowy przejazd Krzyż-Wierzchosławice.
LOL to już taniej pociągiem, a jak do tego zmodernizują linię E30 to nawet szybciejGoscinny pisze:Za onet.pl: http://biznes.onet.pl/154-zl-za-przejaz ... rasa-detal
(...)
-
- Rhetor
Ustawa stanowi wyraźnie że autostrada MUSI BYĆ PŁATNA
Mi to nawet nie chodzi o to że jest.Bo raczej wszedzie doją kierowców.Pytanie brzmi dlaczego tak dużo? Co z tego ze w UE jest 30 gr za km a u nas 20 skoro on zarobi to w 10 sekund a ja musze jako obywatel NAJJAŚNIEJSZEJ dymać minutę na to? Wystarczyłoby opłaty po 10 groszy i byłoby normalnie. Bo 7 pln za podróz z Trn do Krk to każdy się zgodzi.Ale jak ma dac 16 pln i zaplacic za benzynę to wsiadzie w pociag i bez problemu przejedzie za niższą cenę. Jak zwykle urzędasom brakuje rozumu.

Mi to nawet nie chodzi o to że jest.Bo raczej wszedzie doją kierowców.Pytanie brzmi dlaczego tak dużo? Co z tego ze w UE jest 30 gr za km a u nas 20 skoro on zarobi to w 10 sekund a ja musze jako obywatel NAJJAŚNIEJSZEJ dymać minutę na to? Wystarczyłoby opłaty po 10 groszy i byłoby normalnie. Bo 7 pln za podróz z Trn do Krk to każdy się zgodzi.Ale jak ma dac 16 pln i zaplacic za benzynę to wsiadzie w pociag i bez problemu przejedzie za niższą cenę. Jak zwykle urzędasom brakuje rozumu.
"Ludzie którzy głosują na nieudaczników, złodziei, zdrajców i oszustów nie są ich ofiarami. Są ich wspólnikami". George Orwell
-
- Rhetor
No chyba się ktoś zagalopował bo autostrada będzie płatna, kiedy będzie spełniała kryteria płatnej. A z tego co wiem, to muszą być wybudowane stacje paliw, parkingi, a MOPy I kategorii muszą mieć zaplecze gastronomiczne i jeszcze inne bzdety, których nie buduje się wraz z autostradą.
Póki co jedyną autostradą, która bedzie płatna w dniu oddania, będzie A2 Stryków-Konotopa (wjazd do Wa-wy), gdyż tam równocześnie z przetargiem na budowę autostrady ogłoszono przetargi na budowę zaplecza, o którym wspomniałem powyżej.
Jest jeszcze taka opcja, że jeśli decyzja zapadła, to zapewne postawia jakąś stację LPG + kilka budek z hot-dogami i kryteria na płatną spełnione.
Póki co jedyną autostradą, która bedzie płatna w dniu oddania, będzie A2 Stryków-Konotopa (wjazd do Wa-wy), gdyż tam równocześnie z przetargiem na budowę autostrady ogłoszono przetargi na budowę zaplecza, o którym wspomniałem powyżej.
Jest jeszcze taka opcja, że jeśli decyzja zapadła, to zapewne postawia jakąś stację LPG + kilka budek z hot-dogami i kryteria na płatną spełnione.
-
- Rhetor
Akurat z tym jest róznie. We Francji oplata w zaleznosci od odcinka. A najlepiej sprawdzić zasady u fachowców:LordRuthwen pisze:Mr Greenback, jakie 30 gr w UE?
We Francji wychodzi 0,5 Ec za km to jest jakieś 2 gr na nasze.
http://www.pzmtravel.com.pl/informacja- ... owych.html
Chyba źle to odczytałeś bo nie można pobierać opłat w połowkach eurocenta

Jak widać Belgia wcale nie ma opłat.I jak pamiętam to w Holandii także sie nie płaciło nic. Zatem jak zwykle polski rzad kłamie twierdzać , że w całej UE się płaci.
PS. MAM! Tutaj masz dokładnie co i jak. Jak widac źle przeczytałes. 0,07 oznacz 7 uerocentów a nie 7dziesiatych eurocenta.Co nie zmienia tego, że płacimy jak zwykel stawki europejskie, a zarobki są gdzieś miedzy Ukrainą a Kazachstanem.

LINK"----> http://www.money.pl/gospodarka/raporty/ ... 90163.html
"Ludzie którzy głosują na nieudaczników, złodziei, zdrajców i oszustów nie są ich ofiarami. Są ich wspólnikami". George Orwell
z tymi zarobkami, to ostro pojechałeś Ukraina w przeliczeniu ok 700 zł/mc, a w stolicy Kazachstanu ok 1300 zł/mc. Chodzi oczywiście o pensję średnią, dla porównania u nas to około 3600 zł/mc.
I jeszcze jedna uwaga u nas jest stosunkowo dużo ludzi, którzy co miesiąc mają na koncie około średniej krajowej czego nie można powiedzieć o Kazachstanie, a tym bardziej o Ukrainie
I jeszcze jedna uwaga u nas jest stosunkowo dużo ludzi, którzy co miesiąc mają na koncie około średniej krajowej czego nie można powiedzieć o Kazachstanie, a tym bardziej o Ukrainie
-
- Rhetor
Powiedz swoje rewelacje ludziom. Wg wyliczeń mediany prezentowanych co jakiś czas przez Sedlaka tak wyliczona średnia spada do...2200 pln. Czyli dużo mniej niz wg GUS. Ale niech ci będzie. Nasze płace nie sa takie złe. Wyliczyłbym je co prawda bardziej od strony siły nabywczej, ale nie mam w tym żadnego interesu, ani czasu. A temat tyczy się autostrad, a nie płacy. Jak jest kazdy widzi. 16 pln za A4 do Krk to nieporozumienie.Baxon pisze:z tymi zarobkami, to ostro pojechałeś Ukraina w przeliczeniu ok 700 zł/mc, a w stolicy Kazachstanu ok 1300 zł/mc. Chodzi oczywiście o pensję średnią, dla porównania u nas to około 3600 zł/mc.
Nie jest aż tak tragicznie (chociaż rewelacyjnie też nie jest). Ostatnio widziałem dane (na 2009 rok), z których wynikało, że mediana wynosi coś około 2500 zł brutto. Zatem 50% Polaków zarabia więcej niż 2500 zł , druga połowa zarabia natomiast mniej. Inna sprawa, że dominanta wynagrodzeń czyli ta wartość wynagrodzenia, którą otrzymujemy najczęściej oscyluje w okolicach 2000 zł brutto.
Z innych ciekawostek 600 tysięcy ludzi zarabia więcej niż 7000 zł brutto. Około 1,9 mln zarabia ponad 3500 zł brutto. W porównaniu z 1989 to ogromny postęp, w porównaniu z państwami starej Unii już tak różowo nie jest. No ale stara Unia po 1945 roku budowała dobrobyt a my budowaliśmy socjalizm i teraz płacimy za to właśnie taką cenę.
Wracając do tematu, w stosunku do zarobków autostrady są zdecydowanie za drogie.
Z innych ciekawostek 600 tysięcy ludzi zarabia więcej niż 7000 zł brutto. Około 1,9 mln zarabia ponad 3500 zł brutto. W porównaniu z 1989 to ogromny postęp, w porównaniu z państwami starej Unii już tak różowo nie jest. No ale stara Unia po 1945 roku budowała dobrobyt a my budowaliśmy socjalizm i teraz płacimy za to właśnie taką cenę.
Wracając do tematu, w stosunku do zarobków autostrady są zdecydowanie za drogie.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe" S. LEM