Autostrada A4
Ale to było wiadomo, że do 2013 roku finansowania na budowę WOT nie będzie. W perspektywie do 2013 roku miał być zrbiony projekt, ewentualnie uzyskane wszytskie decyzje.
Tylko ekipa RŚ się łudziła i przy okazji mieszkańców, że tak będzie...
Miasto może się ratować jeśli zechce, choć na to już chyba też za późno, żeby wykonawca wg wytycznych inwestora czyli PKP PLK poszerzył szerokość prześwitu na wiadukcie na Lwowskiej, tak, żeby dało się kiedyś zrobić tam 4 pasy w perspektywicznej przyszłości... Bo przetargi na przebudowę linii kolejowej w systemie projektuj i buduj już poszły, rozstrzygnięcia w lipcu... Ale i tak jeszcze z 6-7 lat Tarnów się będzie kisił zanim kolejarze tę przebudowę skończą...
Tylko ekipa RŚ się łudziła i przy okazji mieszkańców, że tak będzie...
Miasto może się ratować jeśli zechce, choć na to już chyba też za późno, żeby wykonawca wg wytycznych inwestora czyli PKP PLK poszerzył szerokość prześwitu na wiadukcie na Lwowskiej, tak, żeby dało się kiedyś zrobić tam 4 pasy w perspektywicznej przyszłości... Bo przetargi na przebudowę linii kolejowej w systemie projektuj i buduj już poszły, rozstrzygnięcia w lipcu... Ale i tak jeszcze z 6-7 lat Tarnów się będzie kisił zanim kolejarze tę przebudowę skończą...
Zapraszam na Internetową Stację Meteo Tarnowiec - meteo.tarnowiec.prv.pl
Ja nie mówię tego, bo nie znam szczegółów... Ale biorąc pod uwagę normalny tryb i czas, w jakim przygotowuje się takie inwestycje - to było pewne, że to nie zostanie zrealizowane w tych latach. Odpowiedź na interpelację to tylko potwierdza... Po 2013 roku prędzej się za to wezmą... Poza tym wtedy już będą trwały prace na większości odcinków autostrad, wtedy wezmą się na poważnie za takie 'wypierdki', łączniki itd. W sumie to dano ciała już na początku projektowania autostrady, bo można było włączyć WOT do budowy autostrady jako budowa zjazdu, ale to trzeba byłoby się cofnąć o jakieś 7-8 lat
.
W każdym razie, jak kolejarze gdzieś w 2014-2015 roku będą rozgrzebywać wszystkie wiadukty kolejowe na terenie Tarnowa to będziemy tęsknić za dzisiejszymi korkami... Ale żeby było dobrze, to trzeba pocierpieć...

W każdym razie, jak kolejarze gdzieś w 2014-2015 roku będą rozgrzebywać wszystkie wiadukty kolejowe na terenie Tarnowa to będziemy tęsknić za dzisiejszymi korkami... Ale żeby było dobrze, to trzeba pocierpieć...
za http://polskalokalna.pl/wiadomosci/malo ... dy,1500563Woda kontra autostrada
Najważniejsza inwestycja w Małopolsce ma już kilka tygodni opóźnienia
Czwartek, 1 lipca (06:52)
Woda wstrzymuje budowę strategicznej autostrady Szarów - Tarnów. Najtrudniejsza sytuacja jest w tych miejscach, gdzie trasa autostrady przebiega w pobliżu Raby i Dunajca. Tam nadal nie wznowiono robót - informuje "Dziennik Polski".
Najważniejsza inwestycja w Małopolsce ma już kilka tygodni opóźnienia. Istnieje poważne zagrożenie, że będzie ono jeszcze większe i na razie trudno powiedzieć, jak bardzo wzrośnie. Wszystko zależy od pogody - zaznacza gazeta.
Tomasz Pałasiński, wicedyrektor krakowskiego oddziału Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad, zapewnia, że opóźnienie nie będzie tak duże, by autostrada z Szarowa do Tarnowa nie była gotowa przed czerwcem 2012 r., czyli na organizowane przez Polskę i Ukrainę Mistrzostwa Europy w Piłce Nożnej. O ile, oczywiście, nie będzie kolejnej powodzi. - Każde takie wydarzenie jak majowa powódź spowoduje, że półroczny zapas, który mieliśmy przy podpisywaniu kontraktów z wykonawcami, zostanie całkowicie stracony - dodaje Pałasiński.
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku
Oj, nie wiem czy będą na tyle 'mocni' żeby to przeforsować - jak JPII będzie 'łącznikiem' między A4 a E4 to czy przypadkiem nie przechodzi pod zarząd GDDKiA?
A sam pomysł raczej odwrotnie - w dzień ludzie pracują, a w nocy chcą spać - i wtedy im tiry puścisz pod blokami?
A sam pomysł raczej odwrotnie - w dzień ludzie pracują, a w nocy chcą spać - i wtedy im tiry puścisz pod blokami?
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński
No właśnie nie przechodzi. Tzn w granicach administracyjnych miasta na prawach powiatu. Dlatego obwodnica południowa została wyremontowana znacznie później niż cała czwórka w okolicy. Problemem było finansowanie odcinków, którymi Gdaka nie zarządza, a było ich klika bo na obwodnicy raz jest Tarnów potem Koszyce, potem znowu Tarnów i Skrzyszów i znowu Tarnów a na koniec chyba jeszcze Ładna.ad2222 pisze:Oj, nie wiem czy będą na tyle 'mocni' żeby to przeforsować - jak JPII będzie 'łącznikiem' między A4 a E4 to czy przypadkiem nie przechodzi pod zarząd GDDKiA?
Jeden głupi przepis, który wprowadza takie zamieszanie, że Monty Python by się nie powstydził

No to jakiś mały szantażyk ze strony UM Gdaki by się przydał... - oczywiście szantaż 'sprawiedliwy'
- dla dobra mieszkańców.
Chociaż z drugiej strony - ja czekam na odcinek 'tarnowski' A4, bo odciąży on obwodnicę, niedaleko której mieszkam
update: zapomniałem dodać, że dzisiaj na Polach Klikowskich praca ostro wre - zresztą od zeszłego tygodnia kręcą się jakieś pojazdy, ale dzisiaj była kumulacja - oprócz pojazdów typowo użytkowych (ciężarówki, spychacze) pojawiły się osobówki - znaczy Najwyższe Kerownictwo

Chociaż z drugiej strony - ja czekam na odcinek 'tarnowski' A4, bo odciąży on obwodnicę, niedaleko której mieszkam

update: zapomniałem dodać, że dzisiaj na Polach Klikowskich praca ostro wre - zresztą od zeszłego tygodnia kręcą się jakieś pojazdy, ale dzisiaj była kumulacja - oprócz pojazdów typowo użytkowych (ciężarówki, spychacze) pojawiły się osobówki - znaczy Najwyższe Kerownictwo

"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński
Na granicy Tarnowa z Pawęzowem też ostro pracują.
Gruz jest rozwalany i utwardzana jest ziemia. Jechałem w niedzielę do kościoła i nawet w niedziele pracowali.
W tamtym tygodniu sprowadzili dwie duże wywrotki i dużo też innego sprzętu jest... prócz tego samochody osobowe... w coraz to większej ilości z dnia na dzień
I ponoć ksiądz w mojej parafii ogłaszał że szukają mieszkań/domów do wynajęcia, ale to już słyszałem od rodziców, bo ja byłem poza Tarnowem wtedy.
Gruz jest rozwalany i utwardzana jest ziemia. Jechałem w niedzielę do kościoła i nawet w niedziele pracowali.
W tamtym tygodniu sprowadzili dwie duże wywrotki i dużo też innego sprzętu jest... prócz tego samochody osobowe... w coraz to większej ilości z dnia na dzień

I ponoć ksiądz w mojej parafii ogłaszał że szukają mieszkań/domów do wynajęcia, ale to już słyszałem od rodziców, bo ja byłem poza Tarnowem wtedy.
[center]"We're the lucky ones. Don't forget that"
[/center]
[/center]
Co prawda temat nie związany z A4 ale blisko leży

Oby Panu Ciepieli wystarczyło sił i determinacji w dążeniu do celu.Bliżej z Tarnowa do Kielc i Jasła
Tarnów będzie połaczony z Kielcami drogą ekspresową, a z Brzeska w kierunku północnym ma przebiegać droga krajowa w kierunku trasy S7 - Warszawa- Kraków. Na drodze z Tarnowa do Gorlic ma być wiele tuneli i trasa będzie biegła w linii prostej. Połączony też zostanie Nowy Targ z Nowym Sączem, Gorlicami i Podkarpaciem drogą krajową o standardzie krajowej 'czwórki'. Do tego zmodernizowane mają zostać prawie wszystkich drogi wojewódzkie. Tak będzie, ale dopiero w 2030 roku. To aktualny plan startegii transportu opracowany przez Zarząd Województwa Małopolskiego.
W jakiej kolejności będą wykonywane prace, będzie wiadome jesienią.
Mówi Roman Ciepiela, wicemarszałek Małopolski...
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku
7 lipca podpisana zostala umowa na budowe A4 z Tarnowa do Debicy.
Jest to 34,8 km odcinek autostrady.
"Wykonawcą inwestycji będzie irlandzko-polskie konsorcjum firm: SIAC CONSTRUCTION Ltd., PBG S.A., APRIVIA S.A. i HYDROBUDOWA POLSKA S.A. Wartość kontraktu to 1,75 mld zł brutto." - GDDKiA
Tymczasem na odcinku Debica-Rzeszow prace juz trwaja.
Jak wynika z fotek prezentowanych na oficjanlej stronie A4 Szarow - Tarnow,
na tym odcinku prace tez ida do przodu.
Oby tak dalej
Jest to 34,8 km odcinek autostrady.
"Wykonawcą inwestycji będzie irlandzko-polskie konsorcjum firm: SIAC CONSTRUCTION Ltd., PBG S.A., APRIVIA S.A. i HYDROBUDOWA POLSKA S.A. Wartość kontraktu to 1,75 mld zł brutto." - GDDKiA
Tymczasem na odcinku Debica-Rzeszow prace juz trwaja.
Jak wynika z fotek prezentowanych na oficjanlej stronie A4 Szarow - Tarnow,
na tym odcinku prace tez ida do przodu.
Oby tak dalej
Byłem całkiem zaskoczony gdy wczoraj przejeżdżając przez Brzozówkę (w kier. Lisiej Góry) zobaczyłem po lewej stronie coś takiego:

Niby nic, ale wizerunkowo dobrze to wygląda. Grzebią tam w ziemi może ze 2-3 tygodnie a już widać jak będzie przebiegała droga...
Od strony ul. Wiśniowej (tam bliżej Krzyskiej) widok w obie strony jest podobny. Fajnie, fajnie.

Niby nic, ale wizerunkowo dobrze to wygląda. Grzebią tam w ziemi może ze 2-3 tygodnie a już widać jak będzie przebiegała droga...
Od strony ul. Wiśniowej (tam bliżej Krzyskiej) widok w obie strony jest podobny. Fajnie, fajnie.

Przy Nowodąbrowskiej w rejonie węzła i zjazdu praca idzie całkiem nieźle. Nawet dziś widziałem 2 koparki i ciężarówki robiące jakiś nasyp. Wybrano też ziemie praktycznie na całej długości przyszłej autostrady. Wygląda na to, że będą przesuwać również linię wysokiego napięcia bo wykopali takie wielkie doły jak pod słupy i zalewali coś tam betonem.
Niestety nie miałem przy sobie aparatu.
Niestety nie miałem przy sobie aparatu.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe" S. LEM