27 lipca zakończył się nabór projektów do budżetu obywatelskiego Tarnowa na 2027 rok. W tej edycji mieszkańcy zgłosili rekordową liczbę propozycji – aż 50 wniosków*. Na realizację pomysłów przeznaczono prawie 6 mln zł. Jest jedna istotna zmiana.
Zgłoszone projekty podzielono w tym roku, po raz pierwszy, na dwie kategorie:
Małe – o wartości od 20 tys. do 150 tys. zł – 20 projektów,
Duże – o wartości od 150 tys. do 1 mln zł – 30 projektów.
Każdy mieszkaniec będzie mógł oddać głos na jeden projekt mały i jeden projekt duży.
Co dalej?
Teraz rozpoczyna się etap oceny formalnej, który potrwa do 17 sierpnia. Następnie przewidziano czas na ewentualne odwołania, ich rozpatrzenie oraz ocenę merytoryczną projektów (również z możliwością składania odwołań).
Listę projektów dopuszczonych do głosowania poznamy 13 października. Głosowanie potrwa od 14 do 26 października. Każdy mieszkaniec będzie mógł oddać dwa głosy – na jeden projekt mały i jeden duży. Wyniki tegorocznej edycji zostaną ogłoszone 29 października.
Lista projektów zgłoszonych do BO dostępna jest w załączniku na stronie: https://tarnow.pl/Dla-mieszkancow/Aktua ... skow-do-BO
Budżet obywatelski 2027
Re: Budżet obywatelski 2027
Jak patrze na te projekty z BO to mi się płakać chce...
Remonty szkół, ogrodów działkowych do których zwykły obywatel nie ma dostępu...
Powinien być wymóg ogólnodostępności i wyłączenia infrastruktury drogowej do remontu.
Remonty szkół, ogrodów działkowych do których zwykły obywatel nie ma dostępu...
Powinien być wymóg ogólnodostępności i wyłączenia infrastruktury drogowej do remontu.
Czy może ktoś mi wyjaśnić w jaki sposób chcą, w ramach BO, chcą przywrócić parasolki nad Piekarską, skoro one były montowane do prywatnej kamienicy i właściciel się na nie nie zgodził?
Być może zgłaszający o tym nie wiedzieli i ten projekt po prostu zostanie odstrzelony podczas weryfikacji.
Mam nadzieję, że weryfikacji nie przejdzie część projektów (znaczna część projektów).
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku
Też zwróciłem na to uwagę. Moim zdaniem projekt powinien zostać odrzucony. Właściciele kamienicy nie wyrażają zgody na montaż parasolek przy ich budynku i należy to uszanować. To ich własność. Małgorzata Mękal wystosowała nawet petycje do Państwa Rossetto o zmianę decyzji.
To może jakąś inną uliczkę przykryć parasolami - takie miejsce będzie mocno "instagramowe", co też przysłuży się promocji miasta. Ponieważ pomysł wyszedł z Aniołowa, to może sąsiednią ul Żydowską?
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński
Dokładnie. Nie wiem dlaczego wszyscy upierają się przy ulicy Piekarskiej. Może to być przecież inna ulica. Szkoda też, że tak późno ktoś się chce za to zabrać. Mamy już sierpień, niebawem koniec lata.
Z drugiej strony - można zrobić konstrukcję, która nie będzie mocowana do tej kamienicy.
Albo wymyslić coś swojego, a nie małpować te parasolki, które są w wielu miastach.
Prędzej jakieś anioły unoszące się nad ulicą - w Lublinie takie różne akcje mają nad ulicami. A to jakieś nietoperze była, a to jakieś stwory inne.
Jeszcze nie patrzyłem na te projekty - są tam jakieś projekty dyskryminujące mężczyzn?
Albo wymyslić coś swojego, a nie małpować te parasolki, które są w wielu miastach.
Prędzej jakieś anioły unoszące się nad ulicą - w Lublinie takie różne akcje mają nad ulicami. A to jakieś nietoperze była, a to jakieś stwory inne.
Jeszcze nie patrzyłem na te projekty - są tam jakieś projekty dyskryminujące mężczyzn?
Pisałem o tym w komentarzu gdzieś na FB niedługo po tym jak rodzina Rosetto przed kolejnym sezonem sprzeciwiła się parasolkom. Czemu nie na przykład Wielkie Schody? Z właścicielami i mieszkańcami kamienic po zachodniej stronie można w ogóle spróbować porozmawiać, a po wschodniej stronie mamy spaloną kamienicę, która jest własnością miasta, więc problem z głowy. Dla mnie tych parasolek może nie być nigdzie, ale faktem jest, że cieszą oko i pomimo oklepania sporo ludzi robiło sobie pod nimi zdjęcia. Zresztą na Wielkich Schodach trochę koloru by nie zaszkodziło, plus zasłoniłyby trochę tę spaloną ruderę.