POMYSŁY NA MIASTO

Wiadomości "z miasta".
Awatar użytkownika

LordRuthwen
Rhetor

Re: POMYSŁY NA MIASTO

Post autor: LordRuthwen »

Ostatnio często bywam na Śląsku Opolskim i w samym Opolu, ja wiem, że Wątok to nie Odra czy któryś z kanałów, ale to co mi się tam podoba to właśnie możliwość pospacerowania wieczorem nad kanałem Młynówka, wzdłuż w zasadzie całej wyspy nad kanałem jest deptak z ławeczkami, czasem jakieś zejścia na platformy nad samą wodą, wszystko oddzielone od ulicy drzewami (!) i żywopłotem, co daje namiastkę spokoju.
Nad samą Odrą znów są tereny gdzie ludzie przychodzą posiedzieć w ciszy, po prostu łąki, masa ludzi na kocach, na spacerach, z psami, moczykije...
Kiedyś się zbiorę to napiszę porównanie starówki, tu akurat wypadamy dużo lepiej :)

aaee
Archont

Post autor: aaee »

Byłem w Muszynie w ostatnim czasie i nie oddaliłem się w zasadzie od "centrum" a zobaczyłem bardzo dużo.

Gdyby w Tarnowie zrobić choćby połowę tego co w Muszynie to było by mega.

Pomysł z kolejką jest science fiction. Koszty ogromne, niezadowolenie mieszkańców z hałasu który jest spory i ciągły.
Ale z drugiej strony co można zobaczyć w Parku Śląskim w Chorzowie?
A funkcjonuje tam kolej liniowa krzesełkowa i gondole (budowa trzeciej nitki o długości 1,7km kosztowała 63mln zł)
Więc w Tarnowie budowa od podstaw tak długiego odcinka nad infrastrukturą drogową jak i domami pewnie pochłonęła by z 250mln. (~50mln za 1km trasy, ale po Tarnowsku oczywiście drożej :) )

Za to bulwary z prawdziwego zdarzenia to jest w zasięgu, można podzielić na kilka etapów.
Nie trzeba burzyć domów można zrobić w niektórych miejscach objazdy.

Do tego śmiało na taką inwestycje miasto może otrzymać dofinansowanie.
A pewnie całość nie przekroczyła by 3-6mln a na ogromnym wypasie 10mln zł.

A co do kawiarni to nie trzeba robić niewiadomo jakich znów miejsc na kilka restauracji.

Kawałek placu, parking na ~20 samochodów miejsce na gastronomie i start/koniec trasy wzdłuż Wątoku.

Okolice młynu Szancera są teraz idealnym miejscem na start takiej inwestycji.

Drugim miejscem jest wydaje mi się "Burek".
Parkingi są, infrastruktura jakaś też jest. A targowiska tam wiecznie nie będzie i dużo lepiej by powstało coś takiego niż blokowisko w tamtym miejscu.

Awatar użytkownika

Goscinny
Rhetor

Post autor: Goscinny »

W Muszynie ostatnio z atrakcji zrobiono w zasadzie wszędzie płatne parkingi przez cały tydzień.

Kolejka? Specjalnie zobaczyłem ile kosztowała "Polinka" we Wrocławiu.
12 milionów złotych ponad 10 lat temu. Dwa wagoniki 385 metrów nad wodą, 3 minuty jazdy.
Z okolic Rynku pod ruiny jest ponad 2km. Powiedzmy, że to 6 razy dalej. Co by dało pond 70 milionów (według kosztów z roku 2013), pewnie teraz spokojnie ponad 100, nie licząc tych wszystkich dodatkowych kosztów, o których pisano wyżej. Może w 150 byśmy się zamknęli. Spoko, Tarnów spokojnie taką kasę wyłoży na podróż pod ruiny, bo o kosztach budowy "nowego zamku" nawet tutaj nie wspomniałem (w Muszynie był to koszt 13,5mln ale mieli dotację 80%).

Co do inwestorów, to się zgadzam. Ponoć brak inwestorów był spowodowany wyłącznie brakiem autostrady :) Szkoda, że nadal jej nie zbudowano, bo przecież inwestorzy by się pojawili, prawda?
Drugim powodem był... brak lotniska :) Na 100% jak będzie lotnisko, to inwestorzy będą krążyć nad Tarnowem i bić się o miejsce pod firmę.

ps: może coś w tym jest, bo w Bielsku-Białej mają lotnisko i odpala się tam inwestycja typu datacenter za miliard. Widać inwestor nie mógł u nas wylądować i przegraliśmy już na starcie :)

aaee
Archont

Post autor: aaee »

U nas niby jest autostrada ale akurat zjazdy są nie w tych miejscach. :))
Jakby zrobili na pola Klikowskie zjazd z autostrady to by otworzyło szanse na inwestorów.

Zawsze coś się znajdzie :))

A co do odbudowy zamku
Miasto zakłada, że pierwsze prace archeologiczne na terenie „Marcinki” mogłyby ruszyć jeszcze w wakacje. Obszar objęty badaniami będzie czasowo niedostępny dla odwiedzających. Całkowity koszt inwestycji, łącznie z odbudową arsenału, szacowany jest na około 28 milionów złotych.
Dotacje w ramach Priorytetu VII Kultura pozwalają na głęboką rekonstrukcję obiektów zabytkowych w celu nadania im nowych funkcji społecznych, muzealnych czy edukacyjnych. Szczególnie premiowane są JST działające na rzecz instytucji kultury w miastach średnich tracących funkcje społeczno-gospodarcze.
Program FEnIKS 2021-2027
Tylko się postarać...

Awatar użytkownika

figa
Archont

Post autor: figa »

Szukacie nie wiadomo jakiej atrakcji, a my ją mamy - w centrum i na wyciągnięcie ręki. Plac Morawskiego :)

Awatar użytkownika

ad2222
Rhetor

Post autor: ad2222 »

Ja to widzę z innej strony - jak by była replika zamku - to pewnie by się znaleźli turyści na skorzystanie z kolejki - pewnie też sam, mimo lęku wysokości, bym się przejechał. Więc najpierw "zróbmy" zamek, a potem myślmy o kolejce.
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński

Awatar użytkownika

LordRuthwen
Rhetor

figa pisze:
13-06-2026, 17:54
Szukacie nie wiadomo jakiej atrakcji, a my ją mamy - w centrum i na wyciągnięcie ręki. Plac Morawskiego :)
Nawet nie wiedziałem, że to ma nazwę

Awatar użytkownika

LordRuthwen
Rhetor

Apropos zamku - odwiedziłem Zamkomanię - biednie to wygląda na tle tego typu imprez które udało mi się już w tym roku odwiedzić. Niestety też wszędzie panuje chińszczyzna w formie drewnianych czy tekstylnych wyrobów stylizowanych na europejskie :)

Awatar użytkownika

Goscinny
Rhetor

No to się dowiedzieliśmy, że to nie brak autostrady powoduje brak inwestorów.
To brak trzeciego zjazdu z autostrady - inwestorzy tak się widocznie spieszyli do Tarnowa, że przestrzelili dwa zjazdy, chcieli zjechać na trzecim, a trzeci to już Dębica i tam się ulokowali.
Ale na pewno jak będzie trzeci zjazd, to się inwestorzy pojawią - na 100%.

"Budowa trzeciego zjazdu z autostrady A4 to dla naszego miasta bardzo ważna inwestycja i wielka szansa." :) :) :)

ps: jakby zbudowali jednak ten zjazd, to obstawiam wycinkę wszystkich drzew od autostrady do Klikowskiej, bo przeszkadzają i rzucają się pod koła.

daniels90
Proedroj

Post autor: daniels90 »

Trzeci zjazd nic nie da w kwestii inwestorów. Prezydent Kwaśny liczy na to, ze jak zjazd się pojawi to tabuny inwestorów sami się zgłoszą i zaczną budować nowe firmy na tym terenie. Złudne podejście.
A teraz pytanie: Ilu inwestorów ściągnął do Tarnowa Jakub Kwaśny przez 2 lata kadencji ? No właśnie :roll:

Awatar użytkownika

Goscinny
Rhetor

Ja bym bardziej zapytał: "ilu inwestorów ściągnięto do miasta w ostatnich, powiedzmy 10 latach"?
Tutaj trzeba lobbować, a nie wrzucić na FB zdjęcia jakiegoś pola z podpisem, że to pod inwestycje.
Wziąć firmę, której płaci się za sukces, a nie abonament miesięczny i niech szuka chętnych.

Awatar użytkownika

LordRuthwen
Rhetor

Bo to jst tak samo jak z pośrednikiem nieruchomości - nie dość, że sam znajdujesz jego ogłoszenie szukając, to jeszcze potem wyciąga łapę po prowizję :D

Beny
Archont

Post autor: Beny »

Ja bym tam bardziej wolał więcej stacji kolejowych w Tarnowie żeby ułatwić komunikacje mieszkańcom,a nie jakiś tam trzeci zjazd z autostrady.Patrzac na taki Nowy Sącz jak sie rozwija pod względem komunikacji kolejowej to aż mnie żal bierze. Tarnów jest na głównej lini kolejowej w Polsce i nie potrafi tego wykorzystać.

Awatar użytkownika

Goscinny
Rhetor

Stacja co 500 metrów? Przecież nie jesteśmy tak rozciągnięci, żeby robić stacje z każdej strony.
Po drugie - to jest w gestii PKP.
Po trzecie - to kosztuje.
Po czwarte - to musi być szybsza alternatywa od autobusu czy samochodu. Na SKM w Tarnowie nie ma co liczyć, sorry, nie ta skala. I trzeba by to skomunikować z autobusami miejskimi.

Beny
Archont

Post autor: Beny »

Goscinny pisze:
18-06-2026, 20:06
Stacja co 500 metrów? Przecież nie jesteśmy tak rozciągnięci, żeby robić stacje z każdej strony.
Po drugie - to jest w gestii PKP.
Po trzecie - to kosztuje.
Po czwarte - to musi być szybsza alternatywa od autobusu czy samochodu. Na SKM w Tarnowie nie ma co liczyć, sorry, nie ta skala. I trzeba by to skomunikować z autobusami miejskimi.
No chyba nie powiesz mi ze Nowy Sącz jest wiekszy??
poza tym czy od dworca głownego do np Rzędzina jest 500 m??
Ja wiem ze pomysl nie ma praktycznie szans na realizacje , PKP nie potrafi u nas porządnego mostu zrobic a co dopiero przystanka kolejowego(co wedlug mnie nie jest w cale takie drogie pod względem budowy), nie mamy tez nikogo wplywowego w rzadzie, czy sejmie ktory by dbal o nasze lokalne interesy.
No ale wedlug mnie przydalo by sie moze nie SKM ale kilka stacji mogly by obslugiwac pociagi z podkarpacia czy malopolski i zastapic autobusy miejskie.A czy nie jest szybsza alternatywa??? Do Woli Rzędzińskiej jedzie sie 5 minut, ile by Ci to zajeło miastem??
Ale oni sie zastanawiaja nad trzecim zjazdem z A4 w Tarnowie w jakim celu?? to juz lepiej w PIlznie zeby ten caly tranzyt nie przez miasto docelowo szedł przez Pilzno.

ODPOWIEDZ