Wczoraj w Tarnowie odbyło się IV Forum Miast Regionalnych i Subregionalnych poświęcone w całości konsultacjom wstępnego projektu Ustawy o Zrównoważonym Rozwoju Miast. Do Tarnowa przyjechali prezydenci większości byłych miast wojewódzkich, władze związku miast polskich oraz autorzy ustawy. Po spotkaniu przyjęto tzw. deklarację tarnowską
https://www.tarnow.pl/Dla-mieszkancow/A ... gionalnych
Od siebie dodam jako uczestnik tego wydarzenia że dyskusja była bardzo merytoryczna, a prezydenci nie gryźli się w język. Padło wiele gorzkich słów pod adresem podejścia władz do miast takich jak Tarnów jak także pod adresem projektu ustawy który zdaniem większości prezydentów (moim też) jest zbyt zachowawczy i przypomina podejście "dajmy im coś, niech się uspokoją". Natomiast padło wiele bardzo konstruktywnych propozycji jak ten projekt podrasować, i jakie kolejne ustawy należałoby przygotować żeby ratować takie miasta jak nasze. W tym kontekście padały głównie tematy deglomeracji, zmiany w przepisach dot. finansów miast na prawach powiatów, likwidacji gmin obwarzankowych, zapewnienia odrębnego finansowania dla związków rozwojowych (aglomeracyjnych) których powołanie wokół wszystkich większych miast umożliwia ustawa, a nawet padły argumenty dotyczące gruntownej reformy administracyjnej na wszystkich szczeblach dotyczącej także powiatów i województw. Także było bardzo twórczo i interesująco. In minus moderator dyskusji ze związku miast polskich nie bardzo chciał dopuszczać do dyskusji obecnych na sali ekspertów skupiając się (może słusznie) na prezydentach miast. Jedynymi nie prezydentami którym udało się dorwać mikrofon był dr Zaborowski z Instytutu Sobieskiego, oraz dyrektor wydziału rozwoju Urzędu Miasta w Koszalinie. Ja mimo że miałem 2 strony notatek już nawet nie próbowałem się przebijać... trudno uwagi zgłoszę podczas formalnych konsultacji. Natomiast poza tym jednym mankamentem forum oceniam bardzo pozytywnie.
P.S. wszyscy prezydenci zachwyceni Tarnowem, a prezydent Radomia pytał jak to robimy że na Wałowej jest tyle życia.... cóż punkt widzenia zależy od punktu odniesienia ;-)
P.S.2 Jakby ktoś chciał zapoznać się ze wstęnym projektem ustawy to służę linkiem:
https://zpp.pl/survey/upload/surveys/36 ... 0miast.pdf