hurricane pisze:
Rozumiem, że Grzegorz Napieralski we wszystkim jest biegły?
A czy ja tak napisałem? Ja od mojego kandydata, czy nawet Prezydenta ktokolwiek nim nie będzie nie wymagam by był omnibusem w każdej dziedzinie. Ale szanuję polityków, którzy potrafią powiedzieć szczerze:
"ja się nie znam na tym i na tym, są od tego specjaliści, należy się temu bliżej przyjrzeć"
Napieralski powiedział ogólnikowo, żę służba zdrowia powinna być bezpłatna i ja się z tym zgadzam. Skąd na to wziąć pieniądze? Niestety tego się chyba bał powiedzieć, że z budżetu, lub podniesienia składki zdrowotnej (czyli de facto podatku) ale jest jeszcze kilka mniej popularnych sposobów na uzdrowienie polskiej służby zdrowia: począwszy od zmiany stylu zarządzania na bardziej managerski i wynikowy, poprzez częściową komercjalizację publicznych szpitali. (komercjalizację nie prywatyzację) - i podaję to jako ewentualny sposób a nie mój postulat. Bo ja akurat szczegółowej wiedzy na ten temat nie posiadam. Więc nie chcę przesądzać ...
hurricane ... co do socjalizmu, to wybacz, ale katastrofą nie kończy się wprowadzanie reform socjalistycznych, czy socjaldemokratycznych, albo czysto liberalnych czy neoliberalnych ... katastrofy są tam gdzie wprowadza się złe rozwiązania. W Grecji rządziła prawica, nie socjaliści, w stanach neoliberalni chciwi kapitaliści doprowadzili do katastrofy na skalę światową, czego Grecja ma teraz skutki ...
a w Chinach - jakże socjalistycznych, wręcz komunistycznych - wzrost jak był tak jest ...
Nie ma reguły, powtarzam nie ma reguły. Czemu nie mówimy o kryzysie w krajach skandynawskich?