Koronawirus w Tarnowie
Re: Koronawirus w Tarnowie
Ale przecież okazało się, że nie będzie żadnej "narodowej kwarantanny" tylko " przedłużony etap odpowiedzialności z pewnymi dodatkowymi obostrzeniami "
https://wiadomosci.wp.pl/malbork-naklej ... 328057120a
Nie rozumiem czemu ich przekaz jest taki, jakby chcieli aby absolutnie nikt im w nic nie wierzył, jeżeli chodzi o wirusa.
https://wiadomosci.wp.pl/malbork-naklej ... 328057120a
Nie rozumiem czemu ich przekaz jest taki, jakby chcieli aby absolutnie nikt im w nic nie wierzył, jeżeli chodzi o wirusa.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe" S. LEM
Ja im w nic nie wierzę bo zmieniają zdanie co 3-4 dni i to o 180 stopni miały być znowu kolorowe strefy jest ''narodowa kwarantanna'' ... a nie czekaj .... była tylko jeden dzień teraz jest ''przedłużony etap odpowiedzialności '' bla bla bla pisowski bełkot
... takim zwieńczeniem wiśienką na torcie powinien być zakaz przemieszczania się w Święta to by było coś 

''Bliższy Bogu jest niewierzący stosujący w życiu siedem przykazań, niż katolik, który wypełnia tylko trzy pierwsze''
-
- Archont
Jakoś nikt nie doprecyzował tego "zakazu przemieszczania się". Czy to oznacza, że jakbym jechała swoim samochodem w Sylwestra po godz. 19:00 przez moje miasto, to mi nie wolno? Może ktoś mi rozjaśni.
I w drugą stronę, czy jak przyjadę na wieżę widokową przed 19 i będę tam stał, nie przemieszczając się, to czy mi wolno.
Wiadomo, przykład karykaturalny, ale i przepisy są dwuznaczne.
Sam w sobie ten zakaz jest nielegalny. Więc w sądzie się wybronisz.
Jeśli będziesz jeździć żeby jeździć i oglądać wystawy sklepowe to tak, dostaniesz mandat. Jeśli powiesz, że było to spowodowane tym, że coś ważnego miałaś zrobić to nie dostaniesz mandatu bo w szczególnych przypadkach można się przemieszczać.japoneczka01 pisze: ↑21-12-2020, 14:08Jakoś nikt nie doprecyzował tego "zakazu przemieszczania się". Czy to oznacza, że jakbym jechała swoim samochodem w Sylwestra po godz. 19:00 przez moje miasto, to mi nie wolno? Może ktoś mi rozjaśni.
Zakaz przemieszczania się to zakaz przemieszczania się więc powinieneś być w domu. W miejscu zamieszkania. Nie na wieży widokowej. Jeśli nie byłeś pewny, że wrócisz z niej do godziny 19 to nie powinieneś się na nią wybierać.I w drugą stronę, czy jak przyjadę na wieżę widokową przed 19 i będę tam stał, nie przemieszczając się, to czy mi wolno.
Wiadomo, że znakomita większość normalnych ludzi zostanie w domu i nie będzie kombinować, ale...
Czyli, patrząc na słownikową definicję, do 19 można się "przemieszczać" swobodnie, a po 19 można już być "przemieszczonym" i nigdzie się nie "przemieszczać". Innymi słowy, biorąc to dosłownie, można wyjść z domu przejść kawałek i o godzinie 19 zaniechać "przemieszczania się" i stać do następnego dnia. Nie jest to oczywiście ani mądre, ani tym bardziej zdroworozsądkowe, ale zdrowy rozsądek w przepisach nie jest zdefiniowany.
Pytanie jeszcze, co wpiszą i jak to sprecyzują w Rozporządzeniu. Mam nadzieję, że będzie to napisane rozsądnie, bo "zakaz opuszczania domu po godzinie 19" i "obowiązek pozostania w domu po godzinie 19" będzie oznaczał to samo, czyli będzie martwy przed godziną 19. Ewentualnie "obowiązek przebywania w domu po godzinie 19" mógłby być kompromisem od strony językowej.
Wiecie, nie chodzi mi o kombinatorstwo, ale wykładnię prawną. Bo historia pokazuje, że rządzący często w przepisach wprowadzają nie to, co by chcieli.
I powtórzę po raz kolejny. Wierzę, że Rząd chce dobrze, tylko nie zawsze mu to wychodzi tak, jakby chciał.
- za SJP.przemieścić się — przemieszczać się «przenieść się lub przesunąć na inne miejsce»
Czyli, patrząc na słownikową definicję, do 19 można się "przemieszczać" swobodnie, a po 19 można już być "przemieszczonym" i nigdzie się nie "przemieszczać". Innymi słowy, biorąc to dosłownie, można wyjść z domu przejść kawałek i o godzinie 19 zaniechać "przemieszczania się" i stać do następnego dnia. Nie jest to oczywiście ani mądre, ani tym bardziej zdroworozsądkowe, ale zdrowy rozsądek w przepisach nie jest zdefiniowany.
Pytanie jeszcze, co wpiszą i jak to sprecyzują w Rozporządzeniu. Mam nadzieję, że będzie to napisane rozsądnie, bo "zakaz opuszczania domu po godzinie 19" i "obowiązek pozostania w domu po godzinie 19" będzie oznaczał to samo, czyli będzie martwy przed godziną 19. Ewentualnie "obowiązek przebywania w domu po godzinie 19" mógłby być kompromisem od strony językowej.
Wiecie, nie chodzi mi o kombinatorstwo, ale wykładnię prawną. Bo historia pokazuje, że rządzący często w przepisach wprowadzają nie to, co by chcieli.
I powtórzę po raz kolejny. Wierzę, że Rząd chce dobrze, tylko nie zawsze mu to wychodzi tak, jakby chciał.
Przecież godzinę temu RPO wydał oświadczenie, że te punkty rozporządzenia nie mają podstaw prawnych.japoneczka01 pisze: ↑21-12-2020, 14:08Jakoś nikt nie doprecyzował tego "zakazu przemieszczania się". Czy to oznacza, że jakbym jechała swoim samochodem w Sylwestra po godz. 19:00 przez moje miasto, to mi nie wolno? Może ktoś mi rozjaśni.
* Odnośnie miejsca zamieszkania: w takim razie na imprezę należy ze sobą zabrać wniosek ZAP-3 (poświadczony, złożony online) wskazując nowe miejsce zamieszkania, następnego dnia składamy online - nowy wniosek z powrotem na poprzednie miejsce.
Ostatnio zmieniony 21-12-2020, 14:53 przez bart11, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Autor tematu - Rhetor
Wykładnia prawna: zakazać przemieszczania się można tylko po ogłoszeniu stanu wyjątkowego. Dziękuję. Nie ma za co.
TomekMKM pisze: ↑21-12-2020, 14:24Pytanie jeszcze, co wpiszą i jak to sprecyzują w Rozporządzeniu. Mam nadzieję, że będzie to napisane rozsądnie, bo "zakaz opuszczania domu po godzinie 19" i "obowiązek pozostania w domu po godzinie 19" będzie oznaczał to samo, czyli będzie martwy przed godziną 19. Ewentualnie "obowiązek przebywania w domu po godzinie 19" mógłby być kompromisem od strony językowej.
Obstawiam, że będzie tak jak zwykle jeżeli chodzi o obostrzenia. Czyli nikt nic nie wie, nic nikt nie rozumie a interpretacja przepisów pozostaje kwestią dobrej woli lub jej braku ze strony służb kontrolujących. Sam chciałbym wiedzieć, czy wyjście z psem w sylwestra po 19 jest dopuszczalne w świetle tych przepisów czy też nie i muszę go wysikać na zapas przed tą godziną.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe" S. LEM
Sadzę, że wyjście z psem to uzasadniona konieczność 

Nikt Panu nie da tyle, ile ja mogę obiecać (KMN)
No i mamy Rozporządzenie.TomekMKM pisze: ↑21-12-2020, 14:24Wiadomo, że znakomita większość normalnych ludzi zostanie w domu i nie będzie kombinować, ale...- za SJP.przemieścić się — przemieszczać się «przenieść się lub przesunąć na inne miejsce»
No, czyli traktując zapisy dosłownie, wychodzi tak, jak napisałem powyżej. Można znajdować się na obszarze RP, ale nie można się przemieszczać. A to dwie odrębne kwestie.§ 26. Od dnia 31 grudnia 2020 r. od godz. 19.00 do dnia 1 stycznia 2021 r. do godz. 6.00 na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej przemieszczanie się osób przebywających na tym obszarze jest możliwe wyłącznie w celu:
1) wykonywania czynności służbowych lub zawodowych lub wykonywania działalności gospodarczej;
2) zaspokajania niezbędnych potrzeb związanych z bieżącymi sprawami życia codziennego
Mało tego, w oparach absurdu można pójść o krok dalej, i wrócić do domu po 19, tłumacząc się "zaspokajaniem niezbędnych potrzeb związanych z bieżącymi sprawami życia codziennego" - czyli chęcią... powrotu do domu na noc.
Żeby nie było, nie szukam teorii spiskowych, zakaz nawet sam w sobie popieram, ale to wszystko jest dziurawe jak ser szwajcarski i hm.., wątpliwe prawnie.
Wczoraj w TESCO widziałem młodą kobietę, która miała maseczkę wykonaną z... siateczki. Takiej z milimetrowymi oczkami.
Co za brak wyobraźni!
Co za brak wyobraźni!
Nikt Panu nie da tyle, ile ja mogę obiecać (KMN)
Lektura do przeczytania.
https://www.gov.pl/web/koronawirus/star ... Z9b72VLVdwStartuje inicjatywa „Nauka przeciw pandemii” na rzecz dostarczenia rzetelnej informacji dotyczącej szczepień przeciw COVID-19, bezpieczeństwa i stosowanych technologii
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku
-
Autor tematu - Rhetor
Z jednej strony tak, z drugiej: przepisy na to pozwalają. Ja ją widziałem 3 dni temu w Auchan.
-
- Archont
A ja widuję kasjerki w Biedronce przy ul. Dąbrowskiego regularnie maseczki mają pod nosem, a często na szyi. Zwrócenie im uwagi skutkuje posłaniem "wzroku bazyliszka". I za każdym razem jest to samo. W Lidlu przy Lwowskiej też. Czy zwracacie uwagę personelowi sklepów, aby nos chowali pod maseczką, czy tylko ja jako jedyna jestem taka dla nich upierdliwa? klienci, którzy za mną stoją w kolejce milczą, jakoś nikt mnie nie popiera w tej sprawie.