Uchwała śmieciowa w Tarnowie
Re: Uchwała śmieciowa w Tarnowie
No widzisz - a robi dokładnie odwrotnie.
A jak firma powie 1500 zł, to zapłacimy, bo przepisy są takie, że ileś tam procent musimy zutylizować.
A jak firma powie 1500 zł, to zapłacimy, bo przepisy są takie, że ileś tam procent musimy zutylizować.
-
- Prytan
A z nowości od nowego roku dostaniemy piąty "kubełek" - na odpady bio. Zgodnie z obecną tendencją wywożony pewnie raz na dwa miesiące, żeby wszystko sobie ładnie podgniło u mieszkańców. Mówię o obecnej tendencji, ponieważ zmieniono swego czasu odbiór odpadów segregowanych, i tak - na całą kamienicę, w sumie 13 osób odbiór plastików (1 kubeł 240 litrów) raz na 2 tygodnie. To jakiś żart (moja 4 osobowa rodzina produkuje worek 35 litrów raz na 2-3 dni). Gdyby nie układ ze śmieciarzami, którzy "przy okazji" wpadają dwa razy częściej to ocieplalibyśmy plastikiem parter domu chyba.
Nie dość, że wszyscy robimy jako małe sortownie odpadów, to jeszcze jesteśmy za to karani. Dwa kosze, potem trzy, potem cztery, teraz pięć.
Co dalej? Obowiązek sortowania według koloru i typu papieru oraz plastiku?
Co dalej? Obowiązek sortowania według koloru i typu papieru oraz plastiku?
-
- Rhetor
Ja mam worki na bio. Wywożone co dwa tygodnie jak zmieszane.
Wysłane z mojej budki telefonicznej
Wysłane z mojej budki telefonicznej
Jak ktoś ma dom to może bio kompostować. I problem z głowy. Ale w blokach niedługo będzie trzeba przeznaczyć osobne pomieszczenie na sortownię śmieci.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe" S. LEM
Zrobię sortownię śmieci na balkonie, a Prezydent chętnie pogada o spalarni.
I to jest optymistyczne.
I to jest optymistyczne.
Nikt Panu nie da tyle, ile ja mogę obiecać (KMN)
Idzie nowe. 26 odcinek serialu o opłacie za gospodarowanie odpadami zostanie wyemitowany w najbliższy czwartek.
http://tarnow.esesja.pl/posiedzenie/00a5fb2a-c367-4
Przytoczę całość uzasadnienia do projektu uchwały w p. 15. Przeczytajcie koniecznie projekty uchwał14. [IV] Przyjęcie Regulaminu utrzymania czystości i porządku na terenie miasta Tarnowa – podjęcie uchwały.
15. [V] Określenie szczegółowego sposobu i zakresu świadczenia usług w zakresie odbierania odpadów komunalnych od właścicieli nieruchomości i zagospodarowania tych odpadów – podjęcie uchwały.
http://tarnow.esesja.pl/posiedzenie/00a5fb2a-c367-4
UZASADNIENIE
do projektu uchwały Rady Miejskiej w Tarnowie w sprawie szczegółowego sposobu i zakresu
świadczenia usług w zakresie odbierania odpadów komunalnych od właścicieli nieruchomości
i zagospodarowania tych odpadów
Art. 6r. ust. 3 ustawy z dnia 13 września 1996 r. o utrzymaniu czystości i porządku
w gminach (Dz. U. z 2020 r. poz. 1439) zobowiązuje radę gminy do określenia, w drodze uchwały
stanowiącej akt prawa miejscowego, szczegółowy sposób i zakres świadczenia usług w zakresie
odbierania odpadów komunalnych od właścicieli nieruchomości i zagospodarowania tych
odpadów, w zamian za uiszczoną przez właściciela nieruchomości opłatę za gospodarowanie
odpadami komunalnymi, w szczególności częstotliwość odbierania odpadów komunalnych od
właściciela nieruchomości i sposób świadczenia usług przez punkty selektywnego zbierania
odpadów komunalnych.
Biorąc pod uwagę, że uchwalone ostatnio stawki opłat za gospodarowanie odpadami
komunalnymi nie wystarczą na pokrycie kosztów gospodarki odpadami w Gminie Miasta Tarnowa
konieczne jest poszukiwanie oszczędności również w zakresie rozmiaru usług świadczonych przez
Miasto w zamian za opłatę. Projekt uchwały zakłada zatem zmniejszenie częstotliwości odbioru
bioodpadów w okresie zimowym na jeden odbiór na dwa tygodnie. Zmniejszeniu ulegnie także
częstotliwość odbioru odpadów wielkogabarytowych z budynków wielolokalowych z raz w
miesiącu na jeden raz na kwartał. Zaproponowano także limity przyjęcia odpadów w punktach
selektywnego zbierania odpadów komunalnych w zamian za uiszczoną przez właściciela
nieruchomości opłatę za gospodarowanie odpadami komunalnymi. Limity te wynoszą: 250 kg
odpadów wielkogabarytowych, 1000 kg odpadów pochodzących z prac budowlanych i
rozbiórkowych oraz 4 szt. opon na rok na osobę. Powyżej wskazanych limitów odpady będą
przyjmowane zgodnie z cennikiem ustalonym przez Przedsiębiorstwo Usług Komunalnych Sp. z
o.o. Od stycznia 2021 r. sprzed posesji bioodpady będą odbierane wyłącznie z podstawionych przez
firmę pojemników przystosowanych do przetrzymywania tego rodzaju odpadów. Pozostałe odpady
zielone mieszkaniec winien dostarczyć nieodpłatnie do PSZOK-ów. Utrzymuje się obowiązek
wyposażenia nieruchomości w pojemniki przez Miasto. Obowiązek ten nie obejmuje podstawienia
pojemników na bioodpady na nieruchomości, na których bioodpady są kompostowane i z tego
tytułu korzystają z częściowego zwolnienia z opłaty.
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Tarnowie pozytywnie zaopiniował projekt
uchwały.
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku
Idzie nowe
Na stronie miasta pojawiła się informacja
Teraz moje pytanie. Czy ktoś z Was załapał się na ten pilotaż? Jeżeli tak to jak to wygląda w rzeczywistości? Jak zachowują się mieszkańcy? Pytam z czystej ciekawości.

http://odpady.tarnow.pl/aktualnosci/roz ... dpadow/271Rozpoczynamy zbiórkę bioodpadów
2020-11-03
Drodzy mieszkańcy,
od dnia 1 stycznia 2021 r. zgodnie z obowiązującymi przepisami wprowadzamy na terenie miasta Tarnowa kolejną frakcję selektywnej zbiórki odpadów – BIOODPADY (odpady kuchenne i zielone).
Wszystkie nieruchomości zamieszkałe na terenie miasta Tarnowa w ramach miesięcznej opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi zostaną doposażone w pojemniki koloru brązowego do zbiórki bioodpadów.
Co należy wrzucać do brązowego pojemnika na bioodpady:
- trawę, liście;
- resztki kwiatów ciętych oraz doniczkowych;
- rozdrobnione gałęzie, zrębki;
- obierki owoców i warzyw;
- resztki stałych produktów mlecznych;
- resztki jedzenia natury roślinnej np.: owoce, warzywa, makaron, ryż, pieczywo;
- skorupki jaj;
- łupiny orzechów, pestki owoców;
- fusy po kawie i herbacie.
Ważne! Do pojemnika wrzucamy odpady luzem lub w opakowaniach papierowych.
Czego nie wolno wrzucać do brązowego pojemnika na bioodpady:
- płynnych resztek jedzenia np. zupa, mleko, olej;
- resztek jedzenia natury zwierzęcej np. mięso, kości, ości;
- drewna;
- kamieni, piasku, ziemi i popiołu;
- odchodów zwierzęcych.
Na stronie miasta pojawiła się informacja
https://tarnow.pl/Dla-mieszkancow/Aktua ... -bioodpadyW Tarnowie są już pojemniki na bioodpady
05.11.2020, 14:55 Wydział Komunikacji Społecznej
Na początku tego miesiąca miasto wystawiło na kilku tarnowskich osiedlach: Zielonym, Legionów, Koszyckim i Nauczycielskim pojemniki na bioodpady. Będzie to już piąty kosz, do którego mieszkańcy powinni wrzucać odpady organiczne z gospodarstw domowych. Miasto postanowiło wystawić pojemniki wcześniej po to, żeby przygotować mieszkańców do nowego obowiązku i sprawdzić, ile tych organicznych śmieci jest produkowanych.
Teraz moje pytanie. Czy ktoś z Was załapał się na ten pilotaż? Jeżeli tak to jak to wygląda w rzeczywistości? Jak zachowują się mieszkańcy? Pytam z czystej ciekawości.
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku
Jaki piąty pojemnik? Ja mam tylko 1 na zmieszane, a reszta to worki.
Czy to oznacza również koniec wywozu odpadów zielonych? Jak ja mam w takim pojemniku zmieścić cały ogród liści i gałęzi?
Czy to oznacza również koniec wywozu odpadów zielonych? Jak ja mam w takim pojemniku zmieścić cały ogród liści i gałęzi?

Ja taką segregację pilotażuję juz z 10 lat
- mam nadzieję, że nie będzie obowiązku zgarniać BIO do brązowych worów, tylko dalej będę wyrzucał do kompostownika (u nich pójdzie w to samo miejsce). No i mam nadzieję, że będzie dalej wywóz zielonych odpadów, bo czasami jednak jest sporo zielonego...

"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński
A kości jeszcze nie trzeba dzielić na wieprzowe, wołowe i kurzęce? Bo to, co odpi... to już jest lekkie przegięcie. 5 frakcji, segregacja, zastanawianie się co gdzie idzie, a potem przyjedzie jeden samochód i wpakuje wszystko na jedną pakę. I niech mi nie pierdzielą, że tam są osobne przedziały na każdą frakcję, bo widziałem jak to wygląda.
Zaraz pół kuchni będzie przeznaczone na sortownię śmieci.
Zaraz pół kuchni będzie przeznaczone na sortownię śmieci.
-
- Rhetor
Nie przyjedzie jeden, nie wiem jak u was w mieście, ale u mnie na wsi (buahaha) tak jest od dawna - brązowe wory na "zielone" wyjeżdżają dzień po zmieszanych i ile ich jest tyle jest, czasem nie wystawiam nic, czasem np 10 pełnych, bo tak. I nikt mi ani słowa nie powiedział z tego tytułu.
U nas przyjeżdżają wg ustalonego harmonogramu po odpady zielone odkąd pamiętam. Mam nadzieję, że tego nie zlikwidują, bo można było wrzucić w danym dniu na podjazd cale gałęzie z przyciętych drzewek, i panowie sobie to pozbierali. Teraz posiekane, rozdrobnione itp...
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński
Kilka dni temu TBS wywiesił na klatce ogłoszenie, że od 1 stycznia należy osobno wyrzucać bio-odpady.
No i chciałem dziś to zrobić. Niestety nie było do czego.
Zastanawiam się, czy ponad siły (lub umiejętności) byłaby uwaga, że z przyczyn obiektywnych kubeł na bio-odpady będzie wystawiony np. w poniedziałek?
Po co robić z gęby cholewę?
Chcąc nie chcąc złamałem obowiązujące od wczoraj prawo i wyrzuciłem obierki do zmieszanych.
Zastanawiam się, czy ponad siły (lub umiejętności) byłaby uwaga, że z przyczyn obiektywnych kubeł na bio-odpady będzie wystawiony np. w poniedziałek?
Chcąc nie chcąc złamałem obowiązujące od wczoraj prawo i wyrzuciłem obierki do zmieszanych.
Nikt Panu nie da tyle, ile ja mogę obiecać (KMN)
U mnie w TBSie cały jeden mały kubeł na dwa bloki, czyli ca 100 mieszkań. Oczywiście już w piątek po południu pełen w 3/4. I co mają zrobić ludzie? Wiadomo, że walną do mieszanych, bo nikt w mieszkaniu bio-odpadów nie będzie magazynował. Jedyny plus, ze to będzie prawdopodobnie szybko degradować, to i miejsca będzie przybywać co jakiś czas.kato pisze: ↑02-01-2021, 09:36Kilka dni temu TBS wywiesił na klatce ogłoszenie, że od 1 stycznia należy osobno wyrzucać bio-odpady.
Pytanie tylko, czy jest to kwestia braku komunikacji na linii TBS-MPGK, żeby podstawić więcej kubłów, temat stawki, czy może po prostu MPGK rozdało każdemu po jednym na dzień dobry, a potem będą ewentualnie uzupełniać. Mam nadzieję, że to nie jest jakieś cudowne zarządzanie, że na jedną nieruchomość przypada jeden kubeł, niezależnie czy to dom czy blok.