Remonty ulic w Tarnowie
Re: Remonty ulic w Tarnowie
Szeroka jest od kilku dni "remontowana" - frezowanie od 8 rano i takie tam, żeby nam się nie nudziło bez korków.
No właśnie... A moje pytanie brzmi, czy nawierzchnia Szerokiej była aż w tak złym stanie, że kwalifikowała się do wymiany? Według mnie nie. Według mnie powinni nawierzchnię wymienić na sąsiedniej Bernardyńskiej od Burku do Szerokiej. Czy ZDiK w ogóle nad tym panuje? Bo w ostatnich latach stan nawierzchni ulic w Tarnowie znacząco się pogorszył. Dlaczego miasto nie wymyśli programu nakładkowego jak w Krakowie, gdzie sukcesywnie wymieniane są nawierzchnie ulic w ramach remontu wraz ze wzmocnieniem siatką między warstwami?Goscinny pisze:Szeroka jest od kilku dni "remontowana" - frezowanie od 8 rano i takie tam, żeby nam się nie nudziło bez korków.
I jedna i druga była nienajlepsza.
Na Szerokiej na zakręcie były niezłe koleiny.
A powód? 21.10.2018
A powód? 21.10.2018

Na Chemicznej (odcinek rondo-zbylitowska) od kilku dni wymieniają krawężniki i nawierzchnię chodnika. Podejrzewam, że nareszcie doczekamy się tam nowego asfaltu bo wymianie ulegają również krawężniki po stronie jezdni bez chodnika.
Oby tylko przed wylaniem nowej warstwy przełożyli instalacje w okolicy skrzyżowania Zbylitowska/Chemiczna, które podobno kolidują z planowaną sygnalizacją świetlną.
Oby tylko przed wylaniem nowej warstwy przełożyli instalacje w okolicy skrzyżowania Zbylitowska/Chemiczna, które podobno kolidują z planowaną sygnalizacją świetlną.
Tak oczywiście, myślałem że nazwa adresata w nagłówku dokumentu oraz zdw.krakow.pl w linku wystarczą. Ale fakt, mogłem dopisać żeby nikt nie miał wątpliwości.hurricane pisze:ZDiK nie będzie budował mostu na Dunajcu.To tytułem sprostowania.
Ale na Szerokiej nie było dziur jako takich. Te koleiny na łuku można było podfrezować, natomiast Bernardyńska to łata na łacie w dodatku beznadziejnie wykonane, spękania i nawet niepołatane dziury.Goscinny pisze:I jedna i druga była nienajlepsza.
Na Szerokiej pierwsza warstwa nawierzchni już położona.
Najlepiej Bernardyńska-Szeroka jak by zrobili a jeszcze lepiej od skrzyżowania z Urszulańską ...ale pewnie kasy brak .
Ciekawi mnie ta Starodąbrowska bo jeśli by się tam zmieścił prawoskręt w Słoneczną było by super znacznie rozładowało by tam korki .....kiedyś tam chyba Gościnny pisał że instalację muszą wymieniać ....może zaraz przy tych dwóch pasach puszczą krótki prawoskręt ma 5-6 samochodów ?
Ciekawi mnie ta Starodąbrowska bo jeśli by się tam zmieścił prawoskręt w Słoneczną było by super znacznie rozładowało by tam korki .....kiedyś tam chyba Gościnny pisał że instalację muszą wymieniać ....może zaraz przy tych dwóch pasach puszczą krótki prawoskręt ma 5-6 samochodów ?
''Bliższy Bogu jest niewierzący stosujący w życiu siedem przykazań, niż katolik, który wypełnia tylko trzy pierwsze''
Jak zrobią tylko prawoskręt i podciągną to jako remont, to wszystko zostanie po staremu pod ziemią.
Tam się robił problem w momencie kiedy chcieliby wykonać "stałe" rondo, bo pod obecnym tymczasowym przebiegają potężne sieci wodne, ciepłownicze, energetyczne itd.
I dopóki tam jest rondo tymczasowe
to wszystko może zostać tak, jak jest. Dopiero przy rondzie stałym wszystko musi być przeniesione poza rondo, a to są koszty o wiele większe niż prac drogowych.
A zysk z tego byłby w zasadzie żaden, bo tymczasowe działa.
Tam się robił problem w momencie kiedy chcieliby wykonać "stałe" rondo, bo pod obecnym tymczasowym przebiegają potężne sieci wodne, ciepłownicze, energetyczne itd.
I dopóki tam jest rondo tymczasowe

A zysk z tego byłby w zasadzie żaden, bo tymczasowe działa.
Mogliby na tarczy skrzyżowania przynajmniej nawierzchnię wymienić - podobnie jak na Krakowskiej pod Świtem. Efekt wizualny i poprawa komfortu jazdy widoczne a koszty prawie żadne jak na budżet miasta.Goscinny pisze: A zysk z tego byłby w zasadzie żaden, bo tymczasowe działa.
Takie coś znalazłem z ....... 2009 roku
''Nie rezygnujemy z budowy prawoskrętu z ulicy Starodąbrowskiej w Słoneczną również poza jezdnią skrzyżowania – zadanie jest wprowadzane do planu inwestycji w roku przyszłym - co zaowocuje jeszcze większą przepustowością.''
http://www.tarnow.pl/index.php//Miasto/ ... w-Tarnowie" onclick="window.open(this.href);return false;

''Nie rezygnujemy z budowy prawoskrętu z ulicy Starodąbrowskiej w Słoneczną również poza jezdnią skrzyżowania – zadanie jest wprowadzane do planu inwestycji w roku przyszłym - co zaowocuje jeszcze większą przepustowością.''
http://www.tarnow.pl/index.php//Miasto/ ... w-Tarnowie" onclick="window.open(this.href);return false;
''Bliższy Bogu jest niewierzący stosujący w życiu siedem przykazań, niż katolik, który wypełnia tylko trzy pierwsze''
Mają rozmach, co? 9 lat.
Moim zdaniem tam nie budują prawoskrętu, słupy oświetleniowe są niepoprzenoszone. Wygląda to na poszerzenie tylko w miejscu gdzie jest wysepka z przejściem dla pieszych by "upchać " tam drugi pas na tym kawałku.
Moim zdaniem tam nie budują prawoskrętu, słupy oświetleniowe są niepoprzenoszone. Wygląda to na poszerzenie tylko w miejscu gdzie jest wysepka z przejściem dla pieszych by "upchać " tam drugi pas na tym kawałku.
Przecież i tak to nic nie da bo korek i tak będzie się tworzył bez prawoskrętu w Słoneczną
Do stwierdzenia tego nie potrzeba inżyniera ruchu czy innego wysokiej klasy ''specjalisty''.
Tam wystarczy tylko stworzyć pas do skrętu w prawo na 6-7 samochodów przy samym dojezdzie do ronda .... naprawdę potrzeba 9 lat na realizację tego ?
Jeśli się okaże że oni tylko poszerzą tylko kawałek przy przejściu dla pieszych to ja już ...nie mam pytań bo tutaj logika stanie pod ścianą w tym mieście.

Do stwierdzenia tego nie potrzeba inżyniera ruchu czy innego wysokiej klasy ''specjalisty''.
Tam wystarczy tylko stworzyć pas do skrętu w prawo na 6-7 samochodów przy samym dojezdzie do ronda .... naprawdę potrzeba 9 lat na realizację tego ?

Jeśli się okaże że oni tylko poszerzą tylko kawałek przy przejściu dla pieszych to ja już ...nie mam pytań bo tutaj logika stanie pod ścianą w tym mieście.
Może Bernardyńska też będzie poprawiana tylko w następnej kolejnośći żeby totalnie już nie zakorkować Tarnowa?
Jest kolejny przetarg na oznakowanie poziome. Po pierwszym przetargu udało się odnowić zaledwie 1/3 oznakowania w mieście (taki SIWZ), a w obecnym przetargu może uda się ze dwie, trzy ulice pomalować taki zakres prac jest
. Dziadostwa ciąg dalszy.