pilips1982 pisze:Jest też wg mnie interesujący wątek - czerpanie korzyści z reklamy umieszczonej na pojazdach zakupionych ze środków UE (Otokary).
Nie jestem pewny czy czerpanie dochodów z reklamy na pojazdach dofinansowanych przez UE jest zgodne z prawem (podobnie jak czerpanie zysków z autostrad - dlatego przejazdy państwowymi są tak tanie, bo środki mają służyć tylko na bieżące utrzymanie).
Ale to już temat dla prawników i znawców tematyki dofinansowań z UE.
Ja jestem znawcą wszystkiego: MOŻNA, jeżeli projekt nie będzie generował dodatkowego dochodu, np. masz stodołę i na niej masz bilboard i tak jest od 100 lat. Dostajesz dofinansowanie na remont stodoły. Remontujesz. Dalej sobie wieszasz bilboard na wyremontowanej stodole i zarabiasz, jak wcześniej. POD WARUNKIEM, że pokazałeś te wcześniejsze dochody we wniosku.
Jak dostaniesz dofinansowania na budowę DRUGIEJ, nowej stodoły - to nie możesz generować dochodów z tego drugiego bilboardu na niej. Tzn. mógłbyś, ale w analizie finansowej zmniejszyłoby ci to dofinansowanie o taką kwotę (dochody z drugiego bilboardu) w okresie trwałości (5 lat).
ROZUMIESZ?