Prezydent Tarnowa 2010-2014
Jeśli kredyt jest wykorzystywany na rozbudowę i poprawę infrastruktury to nie mam nic przeciwko. Pamiętajmy, że cała gospodarka światowa - i każde państwo jedzie na kredytach. Istotne jest JAK i NA CO wydamy pieniądze.
Kolejna sprawa to PRAWO - które ściśle określa wielkość długu miasta - Kuba jako radny moze się wypowiedzieć dokładniej - ale jest to chyba 60% - jeśli się przekroczy granice to NIE mozna zadłużać budżetu. Na 100% go nie przekroczyliśmy. Owszem, taka Dąbrowa Tarnowska czy Bochnia ma sporo mniejsze zadłużenie - ale są to DUŻO mniejsze miasta - porównajcie wielkość i ilość infrastruktury. Tarnów nalezy porównywać z miastami o porównywalnej infrastrukturze i wielkości - a na ich tle wypadamy przeciętnie.
Prawda jest taka : jak by nie zadłużono miasta to NIE było by nowych skrzyżowań i ci sami co nażekają i plują na Ścigałę, że zadłuża - pluli by że NIC nie robi by poprawić jakość dróg.
Niektórym nie dogodzisz :
Nie remontują - ŹLE, nic nie robią, nie poprawiają
Remontują - ŻLE, bo robią się korki i zadłużają miasto
Kolejna sprawa to PRAWO - które ściśle określa wielkość długu miasta - Kuba jako radny moze się wypowiedzieć dokładniej - ale jest to chyba 60% - jeśli się przekroczy granice to NIE mozna zadłużać budżetu. Na 100% go nie przekroczyliśmy. Owszem, taka Dąbrowa Tarnowska czy Bochnia ma sporo mniejsze zadłużenie - ale są to DUŻO mniejsze miasta - porównajcie wielkość i ilość infrastruktury. Tarnów nalezy porównywać z miastami o porównywalnej infrastrukturze i wielkości - a na ich tle wypadamy przeciętnie.
Prawda jest taka : jak by nie zadłużono miasta to NIE było by nowych skrzyżowań i ci sami co nażekają i plują na Ścigałę, że zadłuża - pluli by że NIC nie robi by poprawić jakość dróg.
Niektórym nie dogodzisz :
Nie remontują - ŹLE, nic nie robią, nie poprawiają
Remontują - ŻLE, bo robią się korki i zadłużają miasto
-
Autor tematu
Wybierajac R. Scigale wybieramy kolejne niezrealizowane koncepcje i obietnice.
Zauwazmy ile i jakie zostały przedstawione koncepcje, na jedne w ogole nie ma wplywu Prezydent, wiekszosc pojawila sie w roku wyborczym lub tuz przed. Miraże.
Martwie sie o to, ze jesli od 2 miesiecy mamy problemy z zaklajstrowaniem najprostszych dziur w drodze to jak mamy realizowac wieksze koncepcje. Realizacja przebudowy Teatru i ciagle problemy i opoznienia oraz generowanie dalszych poczatkowo nieprzewidzianych kosztow potwierdzaja ten stan rzeczy.
Zauwazmy ile i jakie zostały przedstawione koncepcje, na jedne w ogole nie ma wplywu Prezydent, wiekszosc pojawila sie w roku wyborczym lub tuz przed. Miraże.
Martwie sie o to, ze jesli od 2 miesiecy mamy problemy z zaklajstrowaniem najprostszych dziur w drodze to jak mamy realizowac wieksze koncepcje. Realizacja przebudowy Teatru i ciagle problemy i opoznienia oraz generowanie dalszych poczatkowo nieprzewidzianych kosztow potwierdzaja ten stan rzeczy.
Taki krok to krok w przepaść.gushman pisze:Innymi słowy: "Tarnów stanął na krawędzi. I chcemy, by dzięki Ścigale zrobił krok naprzód."trix pisze:"Mamy nadzieję na reelekcję obecnego szefa samorządu – mówi prezes Bogusław Placek. - Stworzył on bowiem nowoczesną wizję miasta, chcemy aby ją kontynuował"
Co kontynuował ?? Wizje ??.
Ponieważ nie lubię manipulacji i ogólników sprawdziłem:Ravir pisze:Tarnów nalezy porównywać z miastami o porównywalnej infrastrukturze i wielkości - a na ich tle wypadamy przeciętnie.
Deficyt:
Tarnów - ok. 100 mln zł
Gorzów (125 tys. mieszkańców) - 82 mln zł
Zielona Góra (117 tys.) - 68 mln zł
Włocławek (118 tys.) - 170 mln zł
Wałbrzych (118 tys.) - 38 mln zł
Chorzów (113 tys.) - 37 mln zł
Koszalin (107 tys.) - 67 mln zł
Do przeciętności trochę nam brakuje.
Poza tym czy z tytułu nowych rond, szerszych ulic i ładniejszych skrzyżowań przybyło nam choć jednego inwestora istotnego dla zatrudnienia w mieście? Czy podczas kadencji Ryszarda Ścigały płace w Tarnowie realnie wzrosły? Czy więcej tarnowian zaopatruje się w galeriach handlowych czy na Burku?
Na pierwszy rzut oka Tarnów wyładniał. Tylko dlaczego mieszkańców ma mniej?
-
- Rhetor
- Kontakt:
za jaki rok są to dane? bo jeżeli za 2009, to w Tarnowie deficyt zszedł do nieco ponad 20 mln zł. Jeżeli na rok 2010 - to jest to plan, należy zaczekać do wykonaniagushman pisze:Deficyt:
Tarnów - ok. 100 mln zł
Gorzów (125 tys. mieszkańców) - 82 mln zł
Zielona Góra (117 tys.) - 68 mln zł
Włocławek (118 tys.) - 170 mln zł
Wałbrzych (118 tys.) - 38 mln zł
Chorzów (113 tys.) - 37 mln zł
Koszalin (107 tys.) - 67 mln zł

Jeżeli operujemy danymi, to nigdy planami, a czymś co można traktować jako daną empiryczną

O tym już wiele razy było pisane. Liczba mieszkańców maleje w granicach administracyjnych miasta, rośnie, lub utrzymuje się na niezmienionym poziomie w powiecie. Gdyby dołączyć gminę Tarnów do miasta, liczba ta była by sporo większa. Zatem nie można mówić o odpływie mieszkańców, a jedynie migracji i to tej bliskiej, w większości spowodowanej bogaceniem się społeczeństwa i budowaniem domów jednorodzinnych.gushman pisze:Tylko dlaczego mieszkańców ma mniej?
http://www.kubakwasny.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
ponad > 22000 ml A Rh +, a TY?
To wszystko są plany na 2010 rok. I tak samo można powiedzieć o innych miastach - coś tam wyliczyli, ale może im spaść. Fakt, u nas ma z czego spadać. 
O migracji lokalnej coś wiem z własnego doświadczenia. Ale długa lista znajomych, którzy siedzą teraz w Anglii, USA, Szwajcarii czy Niemczech to druga sprawa.
Staram się w miarę obiektywnie spojrzeć na to co się u nas dzieje. I dochodzę do wniosku, że przede wszystkim dba się o wygląd miasta, o jego promocję, o przepustowość dróg miejskich. Ale od tego wszystkiego samopoczucie tarnowian może wzrosnąć tylko nieznacznie i chwilowo. Jak dalej będą powszechnie zarabiać 1200 zł netto i dokonywać dramatycznych wyborów typu: wysłać dzieci na wakacje nad morze czy zrobić remont łazienki po 15 latach to będą gruntownie zawiedzeni.
Cóż z tego, że bezrobocie trzyma się jako tako w ryzach, skoro ludzie pracują za minimalne pensje? Jak tu ktoś przytoczył, że na Tamelu powszechnie bierze się na rękę 1 200 zł to się za głowę złapałem, bo ciężko mi sobie wyobrazić godne życie rodziny np. za 2 500 zł miesięcznie. Brak podaży wśród pracodawców i brak lepiej opłacanych stanowisk pracy stworzył nam rynek pracodawcy, gdzie to on dyktuje warunki pracownikowi.
Wydamy sporą kasę na pasywa, które nie przyniosą nam żadnego zwrotu...

O migracji lokalnej coś wiem z własnego doświadczenia. Ale długa lista znajomych, którzy siedzą teraz w Anglii, USA, Szwajcarii czy Niemczech to druga sprawa.
Staram się w miarę obiektywnie spojrzeć na to co się u nas dzieje. I dochodzę do wniosku, że przede wszystkim dba się o wygląd miasta, o jego promocję, o przepustowość dróg miejskich. Ale od tego wszystkiego samopoczucie tarnowian może wzrosnąć tylko nieznacznie i chwilowo. Jak dalej będą powszechnie zarabiać 1200 zł netto i dokonywać dramatycznych wyborów typu: wysłać dzieci na wakacje nad morze czy zrobić remont łazienki po 15 latach to będą gruntownie zawiedzeni.
Cóż z tego, że bezrobocie trzyma się jako tako w ryzach, skoro ludzie pracują za minimalne pensje? Jak tu ktoś przytoczył, że na Tamelu powszechnie bierze się na rękę 1 200 zł to się za głowę złapałem, bo ciężko mi sobie wyobrazić godne życie rodziny np. za 2 500 zł miesięcznie. Brak podaży wśród pracodawców i brak lepiej opłacanych stanowisk pracy stworzył nam rynek pracodawcy, gdzie to on dyktuje warunki pracownikowi.
Wydamy sporą kasę na pasywa, które nie przyniosą nam żadnego zwrotu...
Gdyby babcia miała wąsy......... . Tak, społeczeństwo w Tarnowie się bogaci i wypie....la za granicę do Francji USA Niemiec i tam bogaci się dalej.Jakub Kwaśny pisze:O tym już wiele razy było pisane. Liczba mieszkańców maleje w granicach administracyjnych miasta, rośnie, lub utrzymuje się na niezmienionym poziomie w powiecie. Gdyby dołączyć gminę Tarnów do miasta, liczba ta była by sporo większa. Zatem nie można mówić o odpływie mieszkańców, a jedynie migracji i to tej bliskiej, w większości spowodowanej bogaceniem się społeczeństwa i budowaniem domów jednorodzinnych.
Chciałbym podzielać ten optymizm jednak z taką dziura budżetową chyba można lepiej dbać.gushman pisze:Staram się w miarę obiektywnie spojrzeć na to co się u nas dzieje. I dochodzę do wniosku, że przede wszystkim dba się o wygląd miasta, o jego promocję, o przepustowość dróg miejskich.
Widze że pan kolega żyje w innym świecie, Jakub ma to samo, tylko nie potrafi do tego jeszcze samodzielnie "dojść". Tak jest w Tarnowie; śmialiśmy sie z kumplem ze u nas nie ma napadów i rozbojów i jest w miare spokojnie bo mafia u siebie syfu nie będzie przecie robić.gushman pisze: Cóż z tego, że bezrobocie trzyma się jako tako w ryzach, skoro ludzie pracują za minimalne pensje?
Proponuje porozmawiać z robotnikami z tamelu czy mechanicznych. Kolesie direktorzy trzymają stołki i ich nie puszczą; tamel - bardzo dobre silniki zakład przejmowany z rak do rąk; przed anszlusem do UE fachowcy najwyższej klasy, teraz siedzą w anglii irlandi porozjeżdżali sie po świecie i budują u nich dobrobyt. To byli goście którym wystarczyło tylko dobrze płacić i nie przeszkadzać, podejmowali się zamówień których nie tknęły niemcy czy Tajwan. Mechaniczne to samo; zakład celowo doprowadza sie do ruiny bo ja innego logicznego wytłumaczenia nie widzę, ale to nie o tym wątek.gushman pisze:Brak podaży wśród pracodawców i brak lepiej opłacanych stanowisk pracy stworzył nam rynek pracodawcy, gdzie to on dyktuje warunki pracownikowi.
Często tych pracowników w biały dzień najzwyczajniej okrada.gushman pisze:gdzie to on dyktuje warunki pracownikowi.
Szmaciak chce władzy nie dla śmichu, lecz dla bogactwa, dla przepychu, chce mieć tytuły, forsę, włości i w nosie przyszłość ma ludzkościĄ - Tow Szmaciak.
-
- Rhetor
- Kontakt:
Zapomniałeś o Wielkiej Brytanii.trix pisze:Gdyby babcia miała wąsy......... . Tak, społeczeństwo w Tarnowie się bogaci i wypie....la za granicę do Francji USA Niemiec i tam bogaci się dalej.
Ale prawda jest obiektywna i nie zależy od mojego "widzimisie"

Ale trixie do Ciebie nie trafiają FAKTY?!
Lata 2003 - 2008
Powiat tarnowski 191 803 192 656 193 399 193 781 194 487 195 037
Powiat m.Tarnów 118 668 118 267 117 560 116 967 116 118 115 518
źródło: GUS
http://www.kubakwasny.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
-
Autor tematu
I Ty mowisz o manipulacji z mojej strony:) Raczej brak umiejetnosci pozyskiwania srodkow z zewnatrz doprowadzil do takiego a nie innego stanu rzeczy.Jakub Kwaśny pisze:
za jaki rok są to dane? bo jeżeli za 2009, to w Tarnowie deficyt zszedł do nieco ponad 20 mln zł. Jeżeli na rok 2010 - to jest to plan, należy zaczekać do wykonaniabo np. w 2009 przez wzgląd na różne przesunięcia, czy brak naboru na niektóre projekty zewnętrzne, deficyt stopniał z ok. 60mln zł do wspomnianych 20.
Esencja: miało byc 160 mln inwestycji, jest 80. Obiecano pozyskac z zewnatrz okolo 70 milionow, ostatecznie uzyskano 26 mln.
Dziwi takze oscylujaca wokol 7 milionow zł skala umorzen zobowiazan podatkowych. Prawie 2 % budżetu.
-
- Rhetor
Myślę, że nie jest złym prezydentem. Przypuszczam, że stoczy pojedynek z posłem Rojkiem. Jak dla mnie najlepszym kandydatem byłby pan Ciepiela. Ale czy wystartuje?... A dlaczego najlepszym?Mr Greenback pisze:No dobra. Jak ju ustalilismy, ze obecny Prezydent jest zly/dobry* to jaki inny kandydat bedzie lepszy/gorszy*? Bo ja tego akurat nie ogarniam z waszych wpisow....
1) jest z Tarnowa
2) ma doświadczenie jako były prezydent
3) ma doświadczenie jako samorządowiec w małopolsce, a taki ktoś przydałby się.
4) jako wicemarszałek nie zapomniał o Tarnowie i dużo pieniędzy trafiło do Tarnowa.
Ciepiela był by ZŁYM, najgorszym kandydatem. Czemu? To proste - jest DOSKONAŁY tam gdzie jest teraz, szkoda było utracić takiego marszałka.
Powinniśmy zadbać by znów miał to stanowisko.
O Ścigale mozna powiedzieć wiele, ale najwięcej zrobił dla miasta, zwłaszcza w kwestiach inwestycyjnych - a pamietam czasy komuny bardzo dobrze. Niezależnie od zarzutów o nadmierny PR - Ścigała MA powody do chwalenia się PR'em. Ja uważam, że należy go wybrać na następną kadencję - w której zobaczymy jak sobie poraci bez "spadków" po porzednikach. (inwesycje są planowane na lata). Jak się nie sprawdzi, pierwszy będę przeciw - ale na dziś - sądząc po efektach zrobił najwięcej.

O Ścigale mozna powiedzieć wiele, ale najwięcej zrobił dla miasta, zwłaszcza w kwestiach inwestycyjnych - a pamietam czasy komuny bardzo dobrze. Niezależnie od zarzutów o nadmierny PR - Ścigała MA powody do chwalenia się PR'em. Ja uważam, że należy go wybrać na następną kadencję - w której zobaczymy jak sobie poraci bez "spadków" po porzednikach. (inwesycje są planowane na lata). Jak się nie sprawdzi, pierwszy będę przeciw - ale na dziś - sądząc po efektach zrobił najwięcej.