bezprzewodowy internet
-
- Rhetor
Roberto, a jak z bezpieczeństwem algorytmów WPA?
Jak sobie zabezpieczysz tak będzie, ale jak Ci się włamią to Tobie będzie źle działać, jak zrobią syf, to do Ciebie przyjdzie policja bo z IP przypisanego do Ciebie będzie ten syf.
Zabezpieczanie sieci kluczem WEP sobie daruj, złamanie go to nawet dla laika około 5 minut, WPA lub WPA2 z naciskiem na to drugie.
Jak sobie zabezpieczysz tak będzie, ale jak Ci się włamią to Tobie będzie źle działać, jak zrobią syf, to do Ciebie przyjdzie policja bo z IP przypisanego do Ciebie będzie ten syf.
Zabezpieczanie sieci kluczem WEP sobie daruj, złamanie go to nawet dla laika około 5 minut, WPA lub WPA2 z naciskiem na to drugie.
-
- Rhetor
gushman, Operator odpowiada za sygnał teoretycznie do wtyczki, praktycznie do obrębu mieszkania, bo jak przetniesz sobie kabel zaraz za ścianą i poprosisz o usunięcie usterki to nie ma bata, żebyś nie dostał za to faktury 
A za własny sprzęt klient winien odpowiadać sam.
To tak, jakbyś chciał wymusić na operatorach komórkowych wytyczne do korzystania z BT, i jak ci się ktoś za pomocą bluta właduje na telefon (da się, a jakże), to że niby to ich wina?

A za własny sprzęt klient winien odpowiadać sam.
To tak, jakbyś chciał wymusić na operatorach komórkowych wytyczne do korzystania z BT, i jak ci się ktoś za pomocą bluta właduje na telefon (da się, a jakże), to że niby to ich wina?
Większość firm w Tarnowie (jeśli nie wszystkie) podłączy Ci internet bez przewodowy. Chyba, że Chcesz coś konfigurować w domu - wtedy to kwestia piffa
i mogę Ci pomóc.
Bez szaleństw - wystarczy ustawić WPA2-PSK i mamy bardzo dobre zabezpieczenie, już WPA był ciężkie do złamania - a WPA2 jest w 100% bezpieczne - klucze są zmieniane tak często, że zwykłymi metodami nie ugryziemy tego. Oczywiści mozna go zlamać, ale wymaga to zasobów których przecietny User z Laptoem nie ma.
WPA2 i mozna sobie darować blokowanie MAC adresów. Oczywiście pomijam bugi jak w TP-Linkach, gdzie wystarczył programik i hulaj BackDoor piekła nie ma 

Bez szaleństw - wystarczy ustawić WPA2-PSK i mamy bardzo dobre zabezpieczenie, już WPA był ciężkie do złamania - a WPA2 jest w 100% bezpieczne - klucze są zmieniane tak często, że zwykłymi metodami nie ugryziemy tego. Oczywiści mozna go zlamać, ale wymaga to zasobów których przecietny User z Laptoem nie ma.

Mam jeszcze takie pytanie: na ile siła/jakoś połączenia w domu zależna jest od routera bądź jego budowy? Czy szybkość połączenia jest wypadkową jakości łącza doprowadzonego do domu i tego urządzenia, czy tylko ta pierwsza zmienna decyduje?
Pytam, bo coś mi ostatni szwankuje wifi na parterze domu (router w centrum budynku, ale na piętrze). Kiedyś mogłem nawet żużel na żywo na itvp.pl uruchomić i zapiąć do telewizora na parterze i przyjemnie oglądać, teraz to nawet proste strony ładują się minutami. Podpiąłem też AP do enki przy tym samym telewizorze i te serwisy dostarczane przez enkę działają co najwyżej wolno albo gorzej. Ale tu biorę jeszcze pod uwagę taką specyfikę tej usługi.
Router to TP-LINK 54A coś tam coś tam. Proszę o jakąś radę.
Pytam, bo coś mi ostatni szwankuje wifi na parterze domu (router w centrum budynku, ale na piętrze). Kiedyś mogłem nawet żużel na żywo na itvp.pl uruchomić i zapiąć do telewizora na parterze i przyjemnie oglądać, teraz to nawet proste strony ładują się minutami. Podpiąłem też AP do enki przy tym samym telewizorze i te serwisy dostarczane przez enkę działają co najwyżej wolno albo gorzej. Ale tu biorę jeszcze pod uwagę taką specyfikę tej usługi.
Router to TP-LINK 54A coś tam coś tam. Proszę o jakąś radę.
-
- Rhetor
Zatkane? Tzn.?
Podpina się czasem sąsiad, ale odkąd sam się wyposażył w takie urządzenie to ja częściej mu podkradam transfer...
Ej, a to możliwe, że router w sąsiednim domu jakoś interferuje z moim i zakłóca jego działanie? Bo problemy z jakością połączenia mniej więcej zaczęły się wtedy gdy on odpalił swoją sieć domową.
Radio - tylko internetowe.
Podpina się czasem sąsiad, ale odkąd sam się wyposażył w takie urządzenie to ja częściej mu podkradam transfer...

Radio - tylko internetowe.

U mnie pomogła wymiana oprogramowania (tzw firmware) w routerze - też często sprawiał wrażenie że jest 'zapchany' - teraz mu przeszło...
A jeżeli chodzi o zakłócenia - to tak, ustaw kanał wifi na 'auto', albo umówcie się z sąsiadem których kanałów używacie (dowolne, byle różne).
A jeżeli chodzi o zakłócenia - to tak, ustaw kanał wifi na 'auto', albo umówcie się z sąsiadem których kanałów używacie (dowolne, byle różne).
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński
-
- Rhetor