Możecie podawać mi ceny paliw w Tarnowie, chodzi mi wyłączonie o PB95, oraz ropę.
Ze stacji, Orlen, Lotos, Shell, BP, Rzeszutko, Mpetrol? (wraz z podaniem ulicy)
Właściciele stacji grubo przeginają z ceną benzyny, podana cena powyżej 5 zł jest grubo przesadzona i nie ma niczego wspólnego z ceną ropy na giełdzie, a tłumaczenie kursem dolara ma się średnio z rzeczywistością.
Dzisiaj baryłkę ropy mamy tańszą niemalże o połowę niż rok temu, z ponad 100$ dzisiaj kosztuje ok 57$, Dolar rok temu kosztował 3,30, - dzisiaj kosztuje ok 3.75, Rok temu litr benzyny kosztował 5.80? zaraz dokładnie sprawdzę, a dzisiaj mamy ile, od 4.99 po 5.11. Ktoś tu nas robi w bambuko, wakację więcej jeździmy, więc mamy dać się okradać? Zmowa cenowa właścicieli stacji, na żywca. Państwu z Orlenu, bo oni przodują w windowaniu cen, przydało by się zrobić pstryczka w nos. Wiem, że nie tylko w Tarnowie jest taka sytuacja z cenami, ale sami przyznajcie, że jest to chore
Patrząc na ceny z tej strony powiem tak, albo nieaktualizowane albo dziwaczne.
Pb95 na Shellu przy Nowodąbrowskiek kosztuje dzisiaj 5:03 zł.
Część cen sprzed kilku miesięcy a nawet kilku lat czyli ranking o kant du...y rozbić.
Ja tankuję na Valdim na Szujskiego albo w Niepołomicach
Zależy czy wyprzedzam czy nie
Kiedyś próbowałem gaz ze Statoila i więcej nie chcę bo mi auto muliło strasznie.
Rodowity pisze:
Właściciele stacji grubo przeginają z ceną benzyny, podana cena powyżej 5 zł jest grubo przesadzona i nie ma niczego wspólnego z ceną ropy na giełdzie,
A skąd wiesz po ile Właściciel kupuje w hurcie? Podaj za ile kupuje i za ile sprzedaje to wtedy będzie wiadomo czy przegina czy nie. Teraz to tylko puste słowa i bicie piany.
Rodowity pisze:Wiem, że nie tylko w Tarnowie jest taka sytuacja z cenami, ale sami przyznajcie, że jest to chore
Masz na to jakiś dowód czy tylko tak sobie gadasz?
UWAGA - cena (bez podatku VAT) za paliwo w temperaturze referencyjnej 15oC
Ceny paliw (hurt)
Ceny paliw w Polsce ustalane są przez producentów na podstawie uwarunkowań rynkowych sterowanych zjawiskami zachodzącymi na światowych rynkach produktów naftowych, stanem gospodarki polskiej i polityki fiskalnej państwa.
Na wysokość cen detalicznych paliw wpływają przede wszystkim:
podatki i opłaty nakładane na paliwa czyli akcyza, opłata paliwowa i VAT oraz opłata zapasowa
cena ropy naftowej oraz gotowych produktów na światowych giełdach
kurs dolara
warunki na rynku krajowym kształtowane przez konkurencję."
jak to sie ma wiec co ceny detalicznej patrząc na:
Jak cie dotyka moje bicie piany to twoj problem, ale 38mln polaków w tym kraju z ceną paliwa robionych jest w bambuko,
Aaaaaaaaaaaa zapomniał bym, w hurcie w Orlenie benzyna potaniala o 10 groszy, widział ktoś może dzisiaj w miescie po ile BP95? dalej po 5.05, 5,03? ;-)
sylw3st3r, dolar dolarem, ale ropa tąpnęła, obecnie minus 3% w stosunku do wczorajszego zamknięcia... Zobaczymy jaki ruch obierze ORLEN, bo teraz jest dziwnie, opuszcza w hurcie tak po pół grosza na litrze na dzień... A po takim złożeniu spadku kursu ropy i dolara w ciągu trzech dni powinna być obniżka jakieś 7-8 groszy na litrze.
Zapraszam na Internetową Stację Meteo Tarnowiec - meteo.tarnowiec.prv.pl
I właśnie chodzi o to co w hurcie wyprawia Orlen, Lotos, ceny z kosmosu, patrząc na to co było początkiem roku, to przy tym kursie dolara i ceny za baryłkę to litr benzyny powinien kształtować się na poziomie max 4.25-30/l. A diesla jeszcze mniej