Park rozrywki przy ul. Lotniczej

Coś budują? Coś wyburzają? Masz jakieś własne pomysły (nawet futurystyczne)? Tutaj jest miejsce dla ciebie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika

Goscinny
Rhetor

Post autor: Goscinny »

starówka, dzięki tobie aż poszukałem gdzie to jest :)
I co by nie mówić, to chyba było lepsze miejsce na taki park. Autostrada obok, wokół sporo pustych terenów, park nie przylegałby siatką do czyjegoś domu.

Awatar użytkownika

starówka
Archont

Post autor: starówka »

Tam też są zabudowania (jednak znacznie mniej) ale i większa możliwość ich przeniesienia, skoro mamy na myśli rozwój miasta i nasz dostatek w przyszłości.
Popieram idea parku, ale nie za wszelką cenę, dla mnie likwidacja dzikich terenów miasta to zbyt duży koszt inwestycji. Zgodzę się z opinią że powinno się zagospodarować tereny poniżej obwodnicy, ale wszystko powyżej powinno pozostać dzikie. To samo dotyczy zbocza Marcinki od Zawady w kierunku Kruka, które to jest od lat bezmyślnie zabudowywane.

Autor tematu
Jakub Kwaśny
Rhetor
Kontakt:

Post autor: Jakub Kwaśny »

Goscinny pisze:starówka, dzięki tobie aż poszukałem gdzie to jest :)
I co by nie mówić, to chyba było lepsze miejsce na taki park. Autostrada obok, wokół sporo pustych terenów, park nie przylegałby siatką do czyjegoś domu.
Pisałem już chyba przy innym wątku, że jeżeli chodzi te tereny (Niedomicka, Ścieżki) to one w przyszłości mają być przeznaczone pod przemysł, niemniej jednak - łanowy układ pól (który widać na mapach google ;P ) i duża ilość właścicieli, jeszcze większa spadkobierców... nieuregulowane stany prawne, czasami opór przed sprzedażą ( w oczekiwaniu np. na wyższą cenę) powodują, że aby scalić tam te grunty potrzeba byłoby chyba jakiejś specustawy...
http://www.kubakwasny.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
ponad > 22000 ml A Rh +, a TY?

bogdan
Obywatel

Post autor: bogdan »

Goscinny pisze:First Warsaw Golf Country Club
członkowstwo - 6500 zł/rok
Wejścia: od 125 zł do 370 zł jednorazowo

to teraz coś nie ze stolicy:
klub golfowy - Lisia Polana:
opłata wejściowa: 120-160 zł za 18 dołków

Jakieś pole na Mazurach (ale małe):
55 zł - 9 dołków - cena za osobę.
Az tak drogo, świetnie tym wieksza szansa dla nas na przyciągnięcie większej ilości osób. Zróbmy więc takiego Ryanaira golfowego :) Pozdrawiam
Kto buduje na ludzkiej głupocie, ten buduje pewnie i trwale - Feliks Chwalibóg

Awatar użytkownika

ad2222
Rhetor

Post autor: ad2222 »

[quote="dafi33"]Myślę że księża będą blokować tą decyzję bo na Zuchów lub Esperantystów narożny nie ma adresu , mają wybudowany potężny ''dom'' ..... swoją drogą nie ma to jak żyć w ubóstwie :-/ a ta potężna działka co jest zlokalizowana wzdłuż Al.Tarnowskich też chyba należy do nich i chyba planują tam kościół .... a jak wiadomo z ''wolą bożą '' się nie dyskutuje ;)[/quote

Dafi, antyklerykale jeden :) - nie potężny dom tylko dom parafialny - wybudowany z pieniędzy parafian, a z dużej części na kredyt. Tak nawiasem mówiąc, wybudowany za bardzo bardzo przyzwoitą cenę, 'po kosztach'. Do spłacenia pozostał jeszcze kredyt, ale się spłaca.
Jeżeli chodzi o budowę kościoła - sam Proboszcz mówi, że nie ma na to pieniędzy, a że stary drewniany kościółek jeszcze daje radę, więc na razie wystarcza to co jest. Jak zaczniemy budowę kościoła, to Ciebie też poproszę o datek :) - I nie wiem dlaczego niby Park Rozrywki miałby przeszkadzać kościołowi?

W każdym razie działka pod budowę kościoła parafialnego jest przygotowana i sobie czeka na lepsze czasy. Tylko nie wiem dlaczego to akurat Tobie przeszkadza? Że ludzie w parafii mają jakiś wspólny cel? Pewnie wolałbyś, żebyśmy się na in vitro złożyli, co? Czy na nową kreację dla p. Senyszyn?
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński

dafi33
Rhetor

Post autor: dafi33 »

ad2222 pisze:Dafi, antyklerykale jeden :) - nie potężny dom tylko dom parafialny
na domofonie jest ''ksiadz proboszcz '' na drugim ''ksiądz katecheta" - czyli pewnie będą tam mieszkać ...ponadto nie wiem ile tam jest metrów kw. ale na moje oko z 1000 przynajmniej
ad2222 pisze:Tak nawiasem mówiąc, wybudowany za bardzo bardzo przyzwoitą cenę, 'po kosztach'. Do spłacenia pozostał jeszcze kredyt, ale się spłaca.
no to gratuluje ale chyba w 2 mln się nie zmieściliście :mrgreen:
ad2222 pisze: Jak zaczniemy budowę kościoła, to Ciebie też poproszę o datek :) - I nie wiem dlaczego niby Park Rozrywki miałby przeszkadzać kościołowi?
chyba cię czyści :P a stara kapłanówka w czym przeszkadzała kościołowi ?
ad2222 pisze:W każdym razie działka pod budowę kościoła parafialnego jest przygotowana i sobie czeka na lepsze czasy.
które nie nadejdą :D
ad2222 pisze: Pewnie wolałbyś, żebyśmy się na in vitro złożyli, co?
nie to powinno państwo finansować jak we WSZYSTKICH NORMALNYCH EUROPEJSKICH KRAJACH ... w tym problem że my nie jesteśmy normalnym krajem państwo woli wydawać i utrzymywać rzesze nierobów szerzących mitologię i ciemnotę :D
ad2222 pisze:Czy na nową kreację dla p. Senyszyn?
myślę że jest sama sobie spokojnie to zapewnić .

Awatar użytkownika

ad2222
Rhetor

dafi33 pisze:no to gratuluje ale chyba w 2 mln się nie zmieściliście
Byś się zdziwił, ale to akurat nie twoja sprawa.

Wracając do tematu:
TAKI park rozrywki byłby ekstra:
http://www.youtube.com/watch?v=S5pJ1tAW ... dded#at=13
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński

mefisto101
Prytan

Post autor: mefisto101 »

ramzes pisze:.

Park w Tarnowie nie będzie w stanie konkurować z wiekszymi choćby z Parkiem w Chorzowie który zajmuje powierzchnie 620 ha. Odległosc tego parku od Krakowa to 85 km tak więc park w Tarnowie musiałby naprawdę mieć sporo do zaoferowania aby krakusy przyjechały nie mówiąc o ślązakach i innych.

Wczesniej ktoś tam wspominał o Prater w Wiedniu który zajmuje powierzchnie 1700 ha
Te 140 ha które ma zając park w Tarnowie marnie wypada przy takim molochu.

Każdy biznes plan zawiera co najmnej trzy scenariusze wydarzeń. Mam nadzieję że ten najbardziej optymistyczny odniesie się do rzeczywistosci a nawet przerosnie oczekiwania inwestora.

Generalnie nie ma co się ekscytować pomysł ciekawy ale trzeba wziąść wszystkie argumenty za i przeciw.

Nie jest tak jak piszesz

Wesołe miasteczko w Chorzowie to powierzchnia 26 ha, a przypomina skansen z PRL
KATASTROFA !!!! byłem mocno zdziwiony, jak w czasach nowoczesnych centrów handlowych aqaparków tam nic nowego się nie dzieje.
Pewnie właśnie przez małą powierzchnię nie ma możliwości rozbudowy.

Owszem Prater ma 1700 ha ale to jedno z najstarszych i największych na świecie
Największe niemieckie czy włoskie parki rozrywki mają powierzchnię 60 - 80 ha
Jeżeli w Tarnowie powstanie, to faktycznie na ponadregionalną skalę.

Mam nadzieję, że Bogdan nie będzie w stanie zatrzymać planów budowy.
Choć go po części rozumiem, to jednak bolało by, gdyby właśnie przez protesty mieszkańców okolicznych domów inwestor przeniósł się np do Rzeszowa
Owszem chłop byłby dumny z siebie, ale kilka tysięcy miejsc pracy (bezpośrednio i pośrednio) powstałoby gdzieś indziej ale za to Pan Bogdan miałby spokój.

Awatar użytkownika

Goscinny
Rhetor

A ja wymyśliłem zupełnie inne - o wiele tańsze, zagospodarowanie tego terenu.
A gdyby postawić na sport? Konkretnie na biegi/biathlon?
Tereny są spore, jak się przejdzie nad obwodnica to mamy las, podbiegi, zjazdy itd.
Miejsce na strzelnicę jest, na zaplecze jest. W poblizu nie ma żadnego tego typu obiektu, a strzeliny biathlonowej to chyba w Polsce wcale nie ma :)
I na pewno nie potrzeba 500 mln. żeby to zbudować.

Awatar użytkownika

ad2222
Rhetor

Tak, i będzie wykorzystane jakieś, niech zgadnę... 1 raz na rok? Jakieś zawody ogólnopolskie? Może, o ile będzie śnieg :)

Ale za to będzie cisza i spokój przez resztę roku. Ale też kasy z tego nie będzie, oj nie będzie...

Awatar użytkownika

Goscinny
Rhetor

ad2222, to po co te wszystkie stoki są jak tam nie ma żadnych zawodów? Pozamykać stoki, wyciągi.
A kasy teraz też nie ma, więc gorzej nie będzie. Ale przynajmniej w zimie ludzie by mieli gdzie biegać, bo tras w okolicy NIE MA.

mefisto101
Prytan

Post autor: mefisto101 »

Goscinny pisze:A ja wymyśliłem zupełnie inne - o wiele tańsze, zagospodarowanie tego terenu.
A gdyby postawić na sport? Konkretnie na biegi/biathlon?
Tereny są spore, jak się przejdzie nad obwodnica to mamy las, podbiegi, zjazdy itd.
Miejsce na strzelnicę jest, na zaplecze jest. W poblizu nie ma żadnego tego typu obiektu, a strzeliny biathlonowej to chyba w Polsce wcale nie ma :)
I na pewno nie potrzeba 500 mln. żeby to zbudować.
ok pomysł świetny

weź debet w banku i buduj ;)

a tak na serio możemy pogawędzić jak byłaby pięknie gdyby powstało tam - no nie wiem centrum lotów kosmicznych !

ale ktoś kto ma pieniądze ma pomysł inny i możemy nie wiem jak się tutaj napinać, to i tak nie my mamy kasę.

Był już w Tarnowie taki prezydent (J.R), co chciał wymusić na inwestorze Plaza Centers zmianę proporcji rozrywki i handlu w planowanej budowie CH na miejscu Owintaru
85 % handlu i 15 % rozrywki na 60 % rozrywki i 40 % handlu.
Coś co było sprawdzone w tego typu obiektach na całym świecie i zapewniało opłacalność inwestycji nasz prezydent chciał wywrócić do góry nogami.
Panowie z Plazy zabrali zabawki i jak wiemy do dnia dzisiejszego mamy tylko ruiny w centrum miasta.

Awatar użytkownika

ad2222
Rhetor

Trasę do biegania na nartach można zrobić na starej trasie do biegów przełajowych - trochę poszerzyć, lub puścić brzegiem lasu, wyrównać (nie kostką!!!) i będzie ok. A Ty proponujesz od razu wciągnięcie terenów przy Lotniczej - kosztowną kładkę nad obwodnicą, i totalne zablokowanie rozwoju.
A wyciąg? Pewnie że tak, ale nie mieszaj do tego tych terenów - trasa jakaś 300-400 m była by do zrobienia wykorzystując część starego stoku narciarskiego, przedłużona do basenu i tam zakończona ładnym parkingiem. Można też zrobić igielit - w okolicy nie ma takiego stoku. I to byłby magnes przyciągający tam ludzi nawet w letnie weekendy

Obrazek

Awatar użytkownika

Goscinny
Rhetor

Nie chcę byc złośliwy, ale tam zaraz będzie wielki krzyż, a ty chcesz tam rozrywkę lokować? I pewnie jeszcze knajpę z wyszynkiem.

dzik
Archont

Post autor: dzik »

mefisto101 pisze:
Jeżeli w Tarnowie powstanie, to faktycznie na ponadregionalną skalę.

Mam nadzieję, że Bogdan nie będzie w stanie zatrzymać planów budowy.
Choć go po części rozumiem, to jednak bolało by, gdyby właśnie przez protesty mieszkańców okolicznych domów inwestor przeniósł się np do Rzeszowa
Oj bolało by,boolało... :-|

ODPOWIEDZ