Pomysły na promocje Tarnowa

Wiadomości "z miasta".
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika

Guzio.zhp
Prytan
Kontakt:

Post autor: Guzio.zhp »

Minimini :) choć dla dzieci, ale ciekawe dla miasta. Fajny przykład promocji, oby zadziałało na większą skalę - chodzi mi także o ludzi z poza Tarnowa, bo to jest już wtedy pewna gwarancja, że o Tarnowie będzie się mówiło więcej w innych miastach :D
Tomasz Guziak

ZHP Hufiec Tarnów
1TWDH "Czarna Jedynka"
http://czarna1.prv.pl/

Awatar użytkownika

angelo
Archont

Post autor: angelo »

Wczoraj na głównej stronie onetu był fotoreportarz, jak wyglądały miasta 100 lat temu, a jka to miejsce wygląda dzisiaj. Tarnów znalazł się wśród 11 miejsc, na piątej pozycji, zaraz po Dwóch zdjęciach z Warszawy, Gdańsku i bodajże Wrocławiu.
Może to Biuro Promocji Miasta działa nienajgorzej...

Pozdrawiam
29500ml B Rh+... A Ty?

Awatar użytkownika

Mr Greenback
Rhetor

Post autor: Mr Greenback »

angelo pisze:Wczoraj na głównej stronie onetu był fotoreportarz, jak wyglądały miasta 100 lat temu, a jka to miejsce wygląda dzisiaj. Tarnów znalazł się wśród 11 miejsc, na piątej pozycji, zaraz po Dwóch zdjęciach z Warszawy, Gdańsku i bodajże Wrocławiu.
Może to Biuro Promocji Miasta działa nienajgorzej...

Pozdrawiam
A skąd wiesz, że to zdjęcie znalazło się na onecie dzięki temu Biuru? 8)
"Ludzie którzy głosują na nieudaczników, złodziei, zdrajców i oszustów nie są ich ofiarami. Są ich wspólnikami". George Orwell

Awatar użytkownika

Versacz
Archont

Post autor: Versacz »

A kto mi powie o co chodzi z tym eksperymentem z kaczką???

Keleos
Rhetor

Post autor: Keleos »

Na zachód, poniżej kościółka, znajdują się ruiny dawnego zamku Tarnowskich, z którego gruzów zbudowano w XIX wieku kościół P.P. Bernardynek. Według legendy zamek miał stanąć pierwotnie w miejscu dawnego kościoła OO. Bernardynów, ale choć kamień węgielny był już położony zmieniono plany i przeznaczono na jego budowę Górę św. Marcina. Zamek miał mieć podziemny tunel łączący go z kościołem OO. Bernardynów p.w. Matki Boskiej Śnieżnej, zbudowanym przez Leliwitę Jana Amora w 1468 roku. Dziś jest to budynek przebudowanego po austriackiej kasacie kościoła przy ul. Bernardyńskiej 24. Lochy te, jak pisze Wincenty Balicki oraz inni autorzy monografii Tarnowa, odkryto w 1824 roku, gdy przerabiano stary klasztor OO. Bernardynów na forum Nobium (Sąd Szlachecki). Ponieważ były niepotrzebne, więc wejście do podziemnego korytarza zamurowano. Czy ów podziemny korytarz istniał naprawdę nie wiemy, być może jest jedynie legendą spisaną przez Balickiego, za którym poszli inni autorzy. Małe zamieszanie wokół sprawy lochów powstało w 1930 roku, kiedy Aniela Piszowa w swojej monografii Tarnowa napisała, iż "... żyje jeszcze w Tarnowie staruszka Dzierwowa, która ojcu swemu murarzowi z zawodu nosiła obiady, gdy wylot tego tunelu z rozporządzenia Magistratu zamurowywał". Owa staruszka musiała być osobą niespotykanie długowieczną, skoro pamiętała wypadki sprzed stu-kilkunastu lat. Dokonano wówczas komisyjnego zbadania prawdziwości tej wersji. Legendy o lochach próbowali dowieść lub obalić Karol Estreicher, Józef Dutkiewicz oraz Witold Giżbert-Studnicki. Rozebrali XIX-wieczne zamurowanie w budynku przy ul. Bernardyńskiej i natrafili jedynie na sklepiony kanał odpływowy. Nie znalazły wejścia do lochów również różne ekipy archeologów pracujących na Górze św. Marcina i terenie miasta. W przekonaniu wielu Tarnowian lochy jednak istnieją. Opowiadano o śmiałkach, którzy odkryli do nich wejście i zapuszczali się w głąb, ale ciemność, gazy i zasypane przejścia zmuszały ich do powrotu. Podobno w okresie międzywojennym, jeden z dziennikarzy odkrył w ruinach wejście do tego tunelu i wpuścił tam kaczkę, która wyszła w klasztorze bernardyńskim. Być może była to "kaczka dziennikarska".
Wątpliwości co do legendy jest wiele, jak choćby ta, iż trudno sobie wyobrazić, że średniowieczna inżynieria była zdolna do budowy tuneli pod rzekami, między miastem a zamkiem przepływają przecież dwie rzeki - Wątok i Strusinka.
Dużo więcej tutaj: http://www.biblioteka.tarnow.pl/pliki/w ... legI2.html

Awatar użytkownika

Guzio.zhp
Prytan
Kontakt:

Zamek jest jakoby połączony podziemnym tunelem z dawnym kościołem oo. Bernardynów, wybudowanym w 1468 r., a mieszczącym się dzisiaj w zmienionej formie przy ul. Bernardyńskiej. Zapiski z roku 1824 mówią, iż odkryto wejście do lochów podczas przebudowy klasztoru, które zostało następnie zamurowane. Wielu próbowało później odnaleźć te podziemia, ale bez rezultatu. Rozebrano nawet XIX-wieczne mury, ale natrafiono jedynie na sklepiony kanał odpływowy. Także pracujący przy ruinach archeolodzy nie odnaleźli tunelu. Mimo to w mieście mówiło się o ludziach, którzy je znaleźli. Był wśród nawet dziennikarz który wpuścił do tunelu kaczkę, a ta wyszła koło klasztoru.

To jest ten wątek o kaczce :mrgreen:

Pod tym linkiem http://www.pogorza.pl/odbudowa-zamku-tarnowskich.htm plany zamku, rekonstrukcje itp. :)

Cytat: "Wątpliwości co do legendy jest wiele, jak choćby ta, iż trudno sobie wyobrazić, że średniowieczna inżynieria była zdolna do budowy tuneli pod rzekami, między miastem a zamkiem przepływają przecież dwie rzeki - Wątok i Strusinka".

to ciekawe jak Egipcjanie budowali piramidy, skoro średniowieczni inżynierowie nie mieli wystarczającej wiedzy do budowania tuneli podziemnych ;)
Ostatnio zmieniony 25-07-2010, 13:54 przez Guzio.zhp, łącznie zmieniany 3 razy.
Tomasz Guziak

ZHP Hufiec Tarnów
1TWDH "Czarna Jedynka"

Keleos
Rhetor

Piramidy są połączone tunelami przebiegającymi pod rzekami? No proszę, człowiek się uczy całe życie..

A ten cytat to proszę poprawić, bo to nie są moje słowa, tylko cytat ze źródła, które podałem pod postem!

Awatar użytkownika

Guzio.zhp
Prytan
Kontakt:

Keleos pisze:Piramidy są połączone tunelami przebiegającymi pod rzekami? No proszę, człowiek się uczy całe życie..
Pisząc:
Guzio.zhp pisze:to ciekawe jak Egipcjanie budowali piramidy, skoro średniowieczni inżynierowie nie mieli wystarczającej wiedzy do budowania tuneli podziemnych ;)
nic nie wspominałem o budowie piramid pod rzekami, tylko sam fakt, że skoro już Egipcjanie znali technologię, której do dziś inżynierowie nie mogą w stanie zrozumieć jak na panujące współczesne warunki cywilizacyjne mogli coś tak ogromnego i do dziś zagadkowego wybudować.

To był taki przykład, że "nie należy oceniać technicznych możliwości poprzednich epok, gdyż możemy się niekiedy grubo rozczarować" - cytat mojej prof. od architektury ;)
Tomasz Guziak

ZHP Hufiec Tarnów
1TWDH "Czarna Jedynka"

Keleos
Rhetor

Nic nie wspominałeś, ale autor tekstu wyraźnie zaznacza: budowa tuneli pod rzeką w tych czasach była technicznie niemożliwa. Tyto zanegowałeś. Rezultat logiczny prosty.

W sprawie promocji Tarnowa, to się ostatnio zdziwiłem bardzo. Bowiem już kiedyś pisałem by się promować kaczkami, ale to tak pół żartem było. Natomiast niedawno rozmawiałem z kilkoma osobami i jak powiedziałem, że u nas w mieście kaczki niemal non-stop siedzą, to byli nie lada zdumieni i byli pewni, ze na jakimś zadupiu mieszkam ; D

Czyli może jednak te kaczki coś dobrego by zrobiły dla miasta? :mrgreen:

Awatar użytkownika

Guzio.zhp
Prytan
Kontakt:

Przeprowadźmy akcję dokarmiania kaczek - super ;)
Pozlatują się wszystkie na rynek i będzie prawie jak w Krakowie :-> no tylko że kaczki :D
Tomasz Guziak

ZHP Hufiec Tarnów
1TWDH "Czarna Jedynka"

Awatar użytkownika

Baxon
Thesmothetai

Post autor: Baxon »

Skoro ten tunel tam jest, to ktoś w końcu w UMT powinien się ruszyć zza biurka, znaleźć sposób na odkrycie wlotów, a następnie urządzić tam metro i z Tarnowca zrobić sypialnię dla Tarnowa. Byłyby dwie stacje: początkowa i końcowa no i może jeszcze węzłowa w okolicach torów kolejowych :D

Maksym Pękosz
Obywatel
Kontakt:

Tunelowa legenda

Post autor: Maksym Pękosz »

Tunel miał łączyć stary budynek klasztoru Bernardynów (obecnie budynek miejski - TZDM i ZKM) z zamkiem na górze św. Marcina. Niestety żadne badania archeologiczne nie wskazały, by takowy w ogóle istniał. Oczywiście nie zaprzecza to tezie, że gdzieś głęboko w ziemi .... Zwyczajnie nikt go jeszcze nie odkrył :). Swoją drogą ostatnie badania archeologiczne prowadzono w latach 60tych ubiegłego wieku. Pamiętajcie, że w każdej legendzie jest nutka prawdy.

Awatar użytkownika

rzuf
Thesmothetai
Kontakt:

Post autor: rzuf »

Kiedyś pewien starszy gość opowiadał mi historię/legendę o tym iż w tym tunelu rodziły dzieci zakonnice, dlatego KK nie chce aby tunel stał się atrakcją turystyczną, bo by o tym mówiono. Dodał też, że spora jego część jest zawalona, przez przejeżdżające nad nimi czołgi radzieckie. Nie wiem ile w tym prawdy, ale kiedyś pisałem pracę mgr o Tarnowie to wypytywałem ludzi o różne rzeczy i sporo fajnych historii/legend usłyszałem. ;)

Awatar użytkownika

angelo
Archont

Post autor: angelo »

Mr Greenback pisze:
angelo pisze: Może to Biuro Promocji Miasta działa nienajgorzej...

Pozdrawiam
A skąd wiesz, że to zdjęcie znalazło się na onecie dzięki temu Biuru? 8)

Postawiłem tezę, nie napisałem, że wiem. Zastanawiałem się tylko :D

Pozdrawiam
29500ml B Rh+... A Ty?

Lechu
Archont

Post autor: Lechu »

rzuf pisze:Kiedyś pewien starszy gość opowiadał mi historię/legendę o tym iż w tym tunelu rodziły dzieci zakonnice, dlatego KK nie chce aby tunel stał się atrakcją turystyczną, bo by o tym mówiono. Dodał też, że spora jego część jest zawalona, przez przejeżdżające nad nimi czołgi radzieckie. Nie wiem ile w tym prawdy, ale kiedyś pisałem pracę mgr o Tarnowie to wypytywałem ludzi o różne rzeczy i sporo fajnych historii/legend usłyszałem. ;)
Mógłbys jakieś ciekawsze tu zaprezentować ;)

ODPOWIEDZ