POMYSŁY NA MIASTO

Wiadomości "z miasta".
ODPOWIEDZ

Autor tematu
Jakub Kwaśny
Rhetor
Kontakt:

Re: POMYSŁY NA MIASTO

Post autor: Jakub Kwaśny »

wejss pisze:
09-01-2026, 11:40
wejss pisze:
09-01-2026, 11:38
"Dla dużego inwestora trzeba mieć duży teren" - to dlaczego nie mamy? Kto ma o to zadbać?

"Dla dużego inwestora pasuje mieć wysokie bezrobocie" - ten argument rozwalił mnie. Czyli jak nie ma bezrobocia to nie inwestujmy? Nowe firmy spowodowałyby konkurencję na rynku pracy a co za tym idzie wzrost wynagrodzeń. W końcu może ruszyłoby to ten skostniały tarnowski rynek, gdzie wszystko obraca się wokół trzech, czterech dużych firm.
PS. Jednostka Wojskowa na plus. Ale to pewnie tylko mrzonki. Zgodnie z hasłem, cóż szkodzi obiecać.
ad.1. Bo startujemy dopiero z tematem. I jestem zdeterminowany by w tej kadencji to się zaczęło dziać. Nowe tereny inwestycyjne.

ad.2. Też jestem za konkurencją i za wzrostem wynagrodzeń. Niemniej jednak jak ktoś ma do wyboru dwie lokalizacje o podobnych walorach (np. logistycznych) będzie patrzył na kryterium dostępności siły roboczej.

ad.3. Temat ten wałkujemy od roku. Ja jednak byłbym większym optymistą. Jest już lokalizacja, padła zapowiedź, teraz trzeba to wdrażać w życie.
http://www.kubakwasny.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
ponad > 22000 ml A Rh +, a TY?

bugmenot
Obywatel

Post autor: bugmenot »

Narzekan ciag dalszy:
na kazdym osiedlu wybieg dla psiecka
powinny powstawac nowe ogrodki dzialkowe wielkoareaowe na obrzezach miasta
Przemyslowa powinna miec chodnik
w dzwonach podziemnych bio gromadzi sie woda
na Slonecznej progi spowalniajace powinny byc wbudowane w zebre
cala Strusinka powinna byc szlakiem spacerowym
waly przeciwpowodziowe mozna wyasfaltowac
Droga w Lasku Lipie wymaga chodnika bo i tak jezdza tam auta
Droga serwisowa autostrady tez moze miec chodnik
Nad piaszczyste plaze dunajcowe kolo autostrady nie da sie dojechac autem
Miedzy Stawami Krzyskymi a droga serwisowa autostrady brakuje przebicia
Miedzy Tarnowem a Wojniczem brakuje chodnika
Kamienica na Zydowskiej wymaga liftingu
wzdluz drogi serwisowej obwodnicy moze powstac chodnik
Potok Klikowski powinien byc szlakiem spacerowym
"Row od Strzelnicy" powinien byc szlakiem spacerowym
Malochlebowka powinna byc szlakiem spacerowym
Przemeszew powinien byc szlakiem spacerowym
Potok kolo Skrzyszowskiej powinien byc szlakiem spacerowym
Na Skrzyszowskiej brakuje chodnika
Leliwitow powinna byc wyasfaltowana
Ulica Jasna powinna byc jezdnia z chodnikiem, a metalowe slupki powinnyc byc zastapione gumowymi

Awatar użytkownika

Goscinny
Rhetor

Post autor: Goscinny »

Mnie też rozwalil argument, że trzeba bezrobovie, żeby przyszedł inwestor. Czyli żeby ludzie za "miskę ryżu" chcieli pracować.
Tak to można sprowadzić inwestora, który tworzy najprostsze miejsca pracy - jakaś montownia czy magazyny, bo specjaliści za minimalną nie przyjdą (wiem coś o tym).
A chyba lepiej przyciągać kogoś, kto potrafi zapłacić więcej i zatrzymać w mieście specjalistów. Jak oni wyjadą, to będzie coraz gorzej i gorzej, bo zostaną tylko ci, co za minimalną pójdą pracować gdziekolwiek.

Awatar użytkownika

defekator
Rhetor

Post autor: defekator »

No właśnie. Tutaj przydałby się inwestor dla którego problemem jest raczej brak odpowiedniej ilości wykwalifikowanych kadr a nie zbyt małe bezrobocie. Problemem Tarnowa nie jest brak słabo płatnych miejsc pracy dla mniej wykwalifikowanych pracowników bo te akurat są, ale brak miejsc pracy gdzie można zarobić przyzwoite pieniądze, brak dobrych ofert dla pracowników umysłowych, specjalistów itp.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe" S. LEM

ODPOWIEDZ