ad.1. Bo startujemy dopiero z tematem. I jestem zdeterminowany by w tej kadencji to się zaczęło dziać. Nowe tereny inwestycyjne.wejss pisze: ↑09-01-2026, 11:40PS. Jednostka Wojskowa na plus. Ale to pewnie tylko mrzonki. Zgodnie z hasłem, cóż szkodzi obiecać.wejss pisze: ↑09-01-2026, 11:38"Dla dużego inwestora trzeba mieć duży teren" - to dlaczego nie mamy? Kto ma o to zadbać?
"Dla dużego inwestora pasuje mieć wysokie bezrobocie" - ten argument rozwalił mnie. Czyli jak nie ma bezrobocia to nie inwestujmy? Nowe firmy spowodowałyby konkurencję na rynku pracy a co za tym idzie wzrost wynagrodzeń. W końcu może ruszyłoby to ten skostniały tarnowski rynek, gdzie wszystko obraca się wokół trzech, czterech dużych firm.
ad.2. Też jestem za konkurencją i za wzrostem wynagrodzeń. Niemniej jednak jak ktoś ma do wyboru dwie lokalizacje o podobnych walorach (np. logistycznych) będzie patrzył na kryterium dostępności siły roboczej.
ad.3. Temat ten wałkujemy od roku. Ja jednak byłbym większym optymistą. Jest już lokalizacja, padła zapowiedź, teraz trzeba to wdrażać w życie.