"Tanie paliwo" w Tarnowie
-
- Archont
O mądlu nawet nie wspominam bo tankowałem tam może z 2-3 razy (cena mnie skusiła) i za każdym razem się coś działo.
Mam pytanie do osób, które tankują na shellu. Czy warto jest tam tankować paliwo PB95 ale uszlachetnione? Jest droższe o ok 20 gr. od zwykłej 95, ale Pan "tankujący" bardzo mi je polecał. Tylko pytanie czy warto ..... ?
Pzdr
Mam pytanie do osób, które tankują na shellu. Czy warto jest tam tankować paliwo PB95 ale uszlachetnione? Jest droższe o ok 20 gr. od zwykłej 95, ale Pan "tankujący" bardzo mi je polecał. Tylko pytanie czy warto ..... ?
Pzdr
-
- Rhetor
Pierwsze slyszę o takiej benzynie. Jest 95, Vpower, VpowerRacing. No i ON.,Przeciez sa tylko 4ery węże przy dystrybutorze.farciarzgilmore pisze:O mądlu nawet nie wspominam bo tankowałem tam może z 2-3 razy (cena mnie skusiła) i za każdym razem się coś działo.
Pzdr
"Ludzie którzy głosują na nieudaczników, złodziei, zdrajców i oszustów nie są ich ofiarami. Są ich wspólnikami". George Orwell
-
- Rhetor
Vpower Racing to mieszanka E98 wzbogacona o jakieś cudeńka co czyni ją 99+. Osobiście nie lałem tej ostatniej, bo cena to 70 groszy więcej na litrze nic 95. A nie sądze zeby jakies cuda wyczyniła jak i tak mam 200HP pod maską.rzuf pisze:No właśnie są - vpower to niby ta wzbogacona 95. Najlepsze że na stronie shella nie ma nic o liczbie oktanów w ich paliwach. Kiedyś pytałem o vpower racing to gość zapewniał to to 100 oktanów.

Polecam tutaj przeczytać:
http://www.auto-swiat.pl/wydania,Shell- ... 212,1.html
"Ludzie którzy głosują na nieudaczników, złodziei, zdrajców i oszustów nie są ich ofiarami. Są ich wspólnikami". George Orwell
Ceny koncernowe w Tarnowie oscylują wokół 4,79 PLN ES95. Wzdłuż drogi krajowej nr 4, im dalej od Tarnowa tym taniej... W Krakowie na stacjach koncernowych wielkie różnice. Ekstrema za litr ES95 na koncernowych stacjach to 4,59 i 4,81 (co ciekawsze obie spotkane na jednej ulicy
po przeciwnych stronach).
Ropa bardzo potaniała do 71 dolarów za baryłkę, jednak dolar bardzo podrożał i efekt w Polsce bliski zeru w cenach paliw...

Ropa bardzo potaniała do 71 dolarów za baryłkę, jednak dolar bardzo podrożał i efekt w Polsce bliski zeru w cenach paliw...
Zapraszam na Internetową Stację Meteo Tarnowiec - meteo.tarnowiec.prv.pl
ja jednak uwazam ze do takiego auta i takiej mocy to tylko 98, zniszczy sobie silnik ..., ostatnio tankuje siostrze auto a tu gosciu podjezdza nowiutka honda i tankuje PB95 <morderstwo> auto pali jakies 5 6l w miescie i mu szkoda na lepsze i mniej niszczace paliwo ?? nosz wtf ??, mi jakby palilo 6 benzyny to bym w zyciu nie zatankowal gazu, ale niestety najmniej 11 w miescie przy mojej jezdzie
, a i auto nie za nowe i marne 140HP 

-
- Rhetor
Tak.Vpower. Czyli 95 oczyszczoną. Sprawdź specyfikację samochodów zanim będziesz lał benzynę. Auta zza Oceanu np. zalecane mają lanie Unleaded Regular zwanej popularnie gnojówą. Odpowiednik naszej 87. Samochody na tamten rynek są stworzone o z myślą o jeździe na niskich oktanach. Z tym, że tam naprawdę dbaja o to paliwo i nikomu nie przyjdzie do głowy dodawaniensyfu jak u nas do nibyE95.sylw3st3r pisze:Mr Greenback, do 200HP auta tankujesz PB95 ?
Przyjechała ostatnio pani z mężusiem na stacje i się pyta gościa na Shellu czy ma takie super hiper extra paliwo.On się pyta czy to wzbogacony diesel czy co to ma być. Oodpowiedziała, że jej syn polecił tankować. W końcu doszli, że to Vpower racing. Ja sie patrze, a ona leje tą benzynę do takiego małego Opla, w którym jak siądziesz to musisz cofać fotele żeby nie mieć głowy między nogami

-
- Rhetor
-
- Rhetor
A czy ja mówiłem, że nie będziesz jeździł? Ludzie lali olej opałowy i jeździli. Po prostu nie wskazane i tyle. A że nie widziałeś róznicy między 98 a Vpower Racing to nie dziwi. Ta druga to 99+ zatem niewiele osiągniesz lepszych możliwości, zwłaszcza na takim silniczku. Dlatego tej pani wystarczy Vpower nalać,a nie bulić po 5.50 /L za paliwo jak i tak nie wykorzystuje z tej benzyny nic.LordRuthwen pisze:Mr Greenback, gadasz głupoty, ja do swojej 15 letniej corsy lałem VPR w tamtym roku przez 3 miesiące i dalej jeździ, z drugiej strony nie zauważyłem też różnicy pomiędzy jazdą na VPR a 98
Warto poczytac np.tutaj:
http://www.capri.pl/forum/101267 albo lepiej tutaj:
http://www.racingforum.pl/lofiversion/i ... 11626.html bardziej na temat lania paliwa"lotniczego"do samochodów. Wniosek jeden-więcej oktanów nie znaczy lepiej.
Ostatnio zmieniony 23-05-2010, 08:23 przez Mr Greenback, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Rhetor
-
- Archont
Odnośnie lanie paliwa V-power do samochodu typu corsa to zgodzę się z Mr Greenback. Do niedawna jeszcze jeździłem corsą C z silnikiem od kosiarki
1.0 litr. Klasyczna trzycylindrówka, która jest kiepsko wyważona i czuć bardzo jak się zaleje coś chrzczonego. Osobiście lałem do niej zwykłą PB98, dlatego że jak wyczytałem jest to paliwo, które spala się łagodniej bez gwałtownych "wybuchów" stąd płynniej się jeździ. Nie należy łączyć większej ilości oktan z większą mocą. Na Pb95 ma się większą moc natomiast 98 jest łagodniejsza dla silnika.
Natomiast cały czas nie wiem co jest lepsze dla mojego obecnego silnika ... jedno pytanie tysiące odpowiedzi. Astra G 2004r, 1.4 16V benzyna. Ciągle nie wiem czy lać zwykłą 95 czy 98. A może jeszcze lepiej było by lać tą ulepszoną 95 na shellu? Chętnie wysłucham rad kogoś kto jest w temacie odnośnie mojej marki.
PZDR

Natomiast cały czas nie wiem co jest lepsze dla mojego obecnego silnika ... jedno pytanie tysiące odpowiedzi. Astra G 2004r, 1.4 16V benzyna. Ciągle nie wiem czy lać zwykłą 95 czy 98. A może jeszcze lepiej było by lać tą ulepszoną 95 na shellu? Chętnie wysłucham rad kogoś kto jest w temacie odnośnie mojej marki.
PZDR