trix pisze:Ciekawe, racjonalista i mówi o uduchowieniu, przekonując nas, ze żadnego ducha nie ma.
Potraktuj tamtą moją wypowiedź jako taki mały żarcik, a zrozumiesz o co mi chodzi
pb pisze:Właściwie ma się to nijak do sedna sprawy ale z ciekawości zapytam - jakie były proporcje tzw. racjonalistów vs. tzw. nieracjonalistów?
Na nasze oba spotkania przychodziły osoby o urozmaiconych poglądach, trudno jest mi podać statystyki. Jednakże dotychczas gościliśmy zarówno osoby wierzące, niewierzące jak i "poszukujące".
pb pisze:Martwi mnie tylko, że ta racjonalność racjonalistów sprowadza się do antyreligijności. Bo osobiście nie spotkałem się z żadnymi inicjatywami tzw. racjonalistów, które nie miałyby takiego podłoża.
Działania które podejmujemy nie ograniczają się tylko do sekularyzacji (bo te, jak podejrzewam odbierasz, niestety i niesłusznie, jako działania antyreligijne

) Członkowie PSR prowadzą działalność publicystyczną także poza tematyką religii, staramy się również rozpowszechniać wiedzę naukową. Organizujemy w Krakowie cykl wykładów (w ramach tzw. Wszechnicy Oświeceniowo-Racjonalistycznej), spotkania dyskusyjne (takie jak to z 22 grudnia), odbywają się też różne inne "eventy": przykładowo spacery śladami Boya-Żeleńskiego...
defekator pisze:Wiem, nabijałem się tylko z części ludzi skupionych wokół racjonalista.pl
Zwracam honor w takim razie. Środowisko racjonalistów jest bardzo zróżnicowane, również światopoglądowo. Przekażę jednak twoją skargę