tbxx - admin/red. nacz. jednego z największych (nie komercyjnych) polskich serwisów retro-gamingowych. Poza pisaniem o starych grach (a także tych nowszych i najnowszych) wspieramy sprzętowo różnego rodzaju retro-gamingowe eventy (DKiG, Pixel Heaven (w 2014r), Pyrkon...), a także współorganizowaliśmy/współorganizujemy Koszalin Amiga Day, Koszalin Retro Games Show.
W Tarnowie mieszkam od lat kilu(nastu). Wcześniej mieszkałem niewiele ponad 30km od Tarnowa, tak że pewne rzeczy pamiętam jak przez mgłę (zresztą byłem wtedy młody), może ktoś pamięta coś więcej i dopowie/dopisze (generalnie chodzi mi o wspominki gdzie chodziliście grać, gdzie kupowaliście gry, na czym graliście)
I Automaty Arcade
1. Pierwsza migawka to barakowóz z automatami arcade, stał gdzieś w okolicach paczkomatu/stacji BP przy dworcu autobusowym (wtedy PKS). Myślę że to była końcówka lat '80.
2. Automaty na dworcu PKP - z tego co pamiętam przynajmniej 2x zmieniali lokalizacje na dworcu. Niestety z tytułów pamiętam tylko Mortal Kombat 4, więc generalnie "nowy" automat, końcówka lat '90
3. Automaty w "Marvid"?? chyba tak się to nazywało, na 25lecia PRL (pod Studiem Tańca Honorata) - na pewno stały strzelanki na pistolet: House of Dead 2 i Virtua Cop 2
4. Obecnie ze staroci kojarzę tylko "Off Road Challenge" - oryginalna! buda stoi w kawiarni w paku wodnym (chociaż przez chwile stało tam również oryginalne "Callifornia Speed")
II Sklepy z grami/wypożyczalnie
1. TeleVideo - D.H. Świt - jak stoiska "przemysłowe" były na "samym dole" - obsługa strzelała do kaczek na konsoli Pegasus - bodajże za jedyne 199PLN, później jak ich przenieśli na samą górę mieli w ofercie "piraty" na Game Boy Advance w cenach 140-150 (wtedy oryginały kosztowały ok 180) - zwróciłem uwagę obsłudze że handlują podróbkami - usłyszałem "nie warto dopłacać 30zł do instrukcji"
2. Wydaje mi się że były to stoiska sklepu "Kwant" - również Świt na dole - używane oryginały na Game Boy po 30-40zł i piraty w pudełeczkach od 80 w górę, później to samo spotkałem na ich stoisku w dh Zenit
3. Kolejny "Kwant"? na Żydowskiej (chyba teraz tam jest Restauracja u Jana?) - na 100% jeszcze w 1995 kupowałem tam oryginalne gry do Atari 8bit na dyskietkach.
4. DH. Alfa stoisko na górze- być może kolejny Kwant - tam wcześniej kupowałem gry na Atari, nie pamiętam czy były oryginały, ale na pewno mieli czyste dyskietki oraz składanki z FK "Grubcio"
5. DH Oskar, stoisko na górze, ale nie pamiętam dokładnie jakie gry były w ofercie
6. ul. 25lecia PRL - budynek wcześniej jak "Marvid", obecnie tam się chyba znajduje jakiś bank, z boku, po schodkach w dół, mały sklepik, pamiętam podpiętą pod tv Segę Dreamcast, oraz grę "Star Wars: Shadows of the Empire" na Nintendo64 za 249PLN
7. Wypożyczalnia "Miraż?" za Kościołem Misjonarzy - mieli w ofercie gry na SNES - nie posiadałem wtedy konsoli ale potrzymałem sobie grę "Donkey Kong Country" która kosztowała wtedy ok 350PLN.