Gdzie tani internet na rok
Bezsensowność takich porównań, zwłaszcza gdy są w nie zamieszani także operatorzy: to tak jak porównywanie ze sobą parowozu i deskorolki mierzonych metrem pasztetowej - można tylko po co? Inna sprawa, że średnio mi to chyba wyszłomefisto101 pisze:Nie bardzo wiem co Info Net chce udowodnić...

pozdrawia załoga Info-Net Tarnów
<#### http://www.in.net.pl" onclick="window.open(this.href);return false; #####>
<#### http://www.in.net.pl" onclick="window.open(this.href);return false; #####>
-
- Thesmothetai
Info-Net:
Dobrze to podsumowałeś
Że to pokazuje bezsensowność takich porównań
Ze swojej strony dodam, że to taka internetowa wersja 'czyj samochód jest szybszy' albo 'kto ma dłuższego'
Można ale po co
W domu mam 20 mbps i jest ok do moich zastosowań, w terenie korzystam z dongla 3g (play) i też pasuje.
Ważne, aby dobrać łącze do swoich potrzeb. I to chyba sedno sprawy, prawda Panowie ( i Panie jeśli to czytają ).

Ze swojej strony dodam, że to taka internetowa wersja 'czyj samochód jest szybszy' albo 'kto ma dłuższego'

Można ale po co

W domu mam 20 mbps i jest ok do moich zastosowań, w terenie korzystam z dongla 3g (play) i też pasuje.
Ważne, aby dobrać łącze do swoich potrzeb. I to chyba sedno sprawy, prawda Panowie ( i Panie jeśli to czytają ).
Im Lazy and I like it
No to zacytuje Cię kilka postów wyżej:Info-Net pisze:Bezsensowność takich porównań, zwłaszcza gdy są w nie zamieszani także operatorzy: to tak jak porównywanie ze sobą parowozu i deskorolki mierzonych metrem pasztetowej - można tylko po co? Inna sprawa, że średnio mi to chyba wyszłomefisto101 pisze:Nie bardzo wiem co Info Net chce udowodnić...
i teraz zapytam, to po co zawracasz głowę - skoro występuje wg. Ciebie "bezsensowność takich porównań" i chcesz od chłopaka wyciągać "testy"?http://noc.gts.pl
Pociągnij któryś plik testowy, potem jeszcze raz (zapisując na dysku pod inną nazwą). Wynikiem tego drugiego pomiaru możesz się nam pochwalić, może być nawet jakiś PrintScreen
-
- Rhetor
JaroTar, o ile mi się zdaje to jemu chodzi o testy w ramach sieci, czyli odpowiedział na to co Ty wrzuciłeś z testem mm. I tak, takie testy są bezsensowne, bo pokazują tylko ile można wyciągnąć z sieci szkieletowej a nie pokazują faktycznego łącza w świat.
Któryś z nas ma tu problemy z czytaniem ze zrozumieniem i mam wrażenie, że to nie jestem ja.
Któryś z nas ma tu problemy z czytaniem ze zrozumieniem i mam wrażenie, że to nie jestem ja.
Ciągle masz wrażenie i ciągle Ci się "zdaje".LordRuthwen pisze:JaroTar, o ile mi się zdaje to jemu chodzi o testy w ramach sieci, czyli odpowiedział na to co Ty wrzuciłeś z testem mm. I tak, takie testy są bezsensowne, bo pokazują tylko ile można wyciągnąć z sieci szkieletowej a nie pokazują faktycznego łącza w świat.

Otóż nie ja pierwszy zarzuciłem temat testów, a właśnie Info_Net.
Poza tym nie uważam aby cokolwiek opisane wyżej było bezsensowne. Wszystkie testy mają sens, a służą po prostu czemu innemu - ja np. chciałbym zobaczyć testy użytkowników MMP pod kątem szkieletu tej sieci. Bo Wasze rozumowanie można odwrócić. Skoro chcecie mieć miarodajne i "sensowne" jak to uważacie testy, to wykonajcie je o tej samej godzinie (wiadomo łącza współdzielone mają pewne prawa i ważne są pory zapotrzebowania klienta w pasmo) , tak jak już sugerowałem z jednym niezależnym serwerem i z klienckiego kompa, instalacji oraz adresu ip - nie rozumiem czemu serwer speedtest takowym miałby nie być...
P.S. Kolega wykonując test z MM, zrobił to jako klient - czyli ktoś podlegający kolejkowaniu pasma przez operatora, a Info-Net zapewne wykorzystał do tego jeden ze swoich serwerów

sprawa się rypła - trzeba neta na krótszy okres niż rok - 6-9 miesięcy max - potem z centrum przenosimy się na obrzeża - więc albo weźmiemy ten net ze sobą, albo bierzemy taki, który w każdej chwili można przerwać
proszę o pomysły - czasu mam niewiele tydzień - a jest to bardzo ważne.
byłem w Plusie - najkrótsza umowa 24 msc - 1gb na sciaganie i wysyłanie miesięcznie - mało chyba
byłem w Tmobile - umowa na 12 msc - 7gb miesięcznie - ale trzeba kupić modem
...
proszę o pomysły - czasu mam niewiele tydzień - a jest to bardzo ważne.
byłem w Plusie - najkrótsza umowa 24 msc - 1gb na sciaganie i wysyłanie miesięcznie - mało chyba
byłem w Tmobile - umowa na 12 msc - 7gb miesięcznie - ale trzeba kupić modem
...
...
weź popatrz na www.in.net.pl tam masz propozycje umów na czas nieokreślony. jeżeli zaś wiesz już, na jakie obrzeża będziesz migrował a będziemy tam mieli możliwość świadczenia usługi, to możesz także wziąć normalną umowę i przenieść instalację, to się u nas dość często zdarza.
pozdrawia załoga Info-Net Tarnów
-
- Thesmothetai
sajdak: Kup sobie dowolny modem USB 3G ( około 50 zł ).
Kup kartę play do internetu.
Doładowanie 50zł i masz konto aktywne na 2 miesiące i 5 GB danych. W skali 6 miesięcy wyniesie Cię to:
50 zł modem + 3x50zł doładowanie = 200 zł całość. Bez umowy, bez cyrografu
Jak skończy Ci się pula danych to najwyżej doładujesz konto i tyle.
Do odbierania maili i normalnego surfowania po necie o dziwo w pracy nie wykorzystuje tych 5GB przez 2 miesiące, więc jest to do normalnej pracy ok.
Oczywiście dla chcącego nic trudnego - w domu nadrabiam ( stąd może niskie zapotrzebowanie w pracy ).
A Ty na siłę chcesz się pchać w umowę która wyjdzie Cię drożej.
Kup kartę play do internetu.
Doładowanie 50zł i masz konto aktywne na 2 miesiące i 5 GB danych. W skali 6 miesięcy wyniesie Cię to:
50 zł modem + 3x50zł doładowanie = 200 zł całość. Bez umowy, bez cyrografu

Jak skończy Ci się pula danych to najwyżej doładujesz konto i tyle.
Do odbierania maili i normalnego surfowania po necie o dziwo w pracy nie wykorzystuje tych 5GB przez 2 miesiące, więc jest to do normalnej pracy ok.
Oczywiście dla chcącego nic trudnego - w domu nadrabiam ( stąd może niskie zapotrzebowanie w pracy ).
A Ty na siłę chcesz się pchać w umowę która wyjdzie Cię drożej.
Im Lazy and I like it
-
- Thesmothetai
sajdak: To napiszesz na priv i na 100% ktoś się znajdzie
I pomoże nagrywając to na 2 czy też 3 płyty DVD
GoT i nie tylko, i to w HD
No ale to nie o tym wątek 
Mam 2 modemy,
E160 oraz E1750, prędkość na nich taka sama, choć teoretycznie E160 ma max. 3,6Mbps a E1750 już 7,2Mbps.
Nie ma to znaczenia bo w prepaidzie bez dodatkowych pakietów w cenie bodajże 10zł prędkość masz ograniczoną do 1Mbps.
Jeśli dobrze kojarze, to za 10 zł można też mieć w nocy transfer nieograniczony.

Mam 2 modemy,
E160 oraz E1750, prędkość na nich taka sama, choć teoretycznie E160 ma max. 3,6Mbps a E1750 już 7,2Mbps.
Nie ma to znaczenia bo w prepaidzie bez dodatkowych pakietów w cenie bodajże 10zł prędkość masz ograniczoną do 1Mbps.
Jeśli dobrze kojarze, to za 10 zł można też mieć w nocy transfer nieograniczony.
Im Lazy and I like it
Też polecam zakup PREPAID - ale czemu w Play? Każdy operator ma ofertę na kartę, warto sie przejsć i porównać - może konkurencja będzie lepsza.
W Ściąganie seriali przez GSM mozna się bawić mając duże limity - oferta "Na Kartę" jest droższa od abonamentu i nie opłacalna.
Dużo lepiej udać się z pendrive lub dyskiem przenośnym do kogoś kto ma "kabel" i zgrać u niego.
W ofercie na kartę (prepaid) jesteśmy uzależnieni od doładowań, jak nam przestaje być potrzebny to zapominamy - nie musimy nawet rozwiązywać umowy
czy zawiadamiać operatora.
W Ściąganie seriali przez GSM mozna się bawić mając duże limity - oferta "Na Kartę" jest droższa od abonamentu i nie opłacalna.
Dużo lepiej udać się z pendrive lub dyskiem przenośnym do kogoś kto ma "kabel" i zgrać u niego.
W ofercie na kartę (prepaid) jesteśmy uzależnieni od doładowań, jak nam przestaje być potrzebny to zapominamy - nie musimy nawet rozwiązywać umowy

9000 ml A Rh-
-
- Thesmothetai
Ravir: Jeśli od października nie zmieniło się za wiele ( a nie zauważyłem jakiejś super zmiany w ppaidach ) to niestety Play ma obecnie w tej dziedzinie najlepszą ofertę.
Choć modem np. zakupiłem na allegro ( raptem 50zł z dostawą ) bo cena 99 w Playu była wyższa. Zdjęcie simlocka to kilka minut z googlem i sprawa okazała się banalna. Więc jeśli oferta w innej sieci okaże się lepsza nie ma problemu ze zmianą.
Obecnie wygląda to tak:
50 zł przedłuża konto o 2 miesiące, dając do wykorzystania łącznie 5GB transferu.
Oczywiście można np. doładować się za 125 zł i otrzymać 15GB transferu do wykorzystania w 120 dni. To chyba najkorzystniejsze, ale mi bardziej pasuje doładowanie po 50 zł.
Żeby nie było - nie pracuje w Play i prywatnie korzystam do dzwonienia z innego operatora - ale internet najkorzystniej wyszedł w tej firmie.
Założenie było takie:
- bez umowy
- głównie do poczty, komunikatorów i www ( generalnie: kontakt z klientami )
- sporadyczne grzebanie po sieci, przeglądanie portali tech. i inne takie-tam-mało-ważne
Po jakimś tam okresie korzystania z tego ustrojstwa zauważyłem co następuje:
- ping nadaje się do gry w World of Tanks ( więc nie jest tragicznie )
- przepustowość wystarczająca aby zagrać w powyższą grę
- rozmowy po skype działają OK
- zdalna administracja po rdp też ( ale to za wiele nie wymaga )
- połączenie stabilne ( kiedyś miałem non-stop zalogowany przez 3 dni, bez problemów )
- podczas normalnego wykorzystywania prepaida w pracy/awaryjnie w terenie ( samochód + tablet/notebook ) nie wykorzystałem jeszcze całego limitu. Zazwyczaj zamykam sie w 2GB miesięcznie
- niewykorzystane środki przechodzą na kolejny okres ( kumulują się ), choć warto poczytać na jakich zasadach
No i to co najważniejsze w rozwiązaniach na krótki okres: BRAK UMOWY
i zerowy koszt startowy ( koszt modemu zwraca się jeśli go sprzedamy po całej akcji ).
Choć modem np. zakupiłem na allegro ( raptem 50zł z dostawą ) bo cena 99 w Playu była wyższa. Zdjęcie simlocka to kilka minut z googlem i sprawa okazała się banalna. Więc jeśli oferta w innej sieci okaże się lepsza nie ma problemu ze zmianą.
Obecnie wygląda to tak:
50 zł przedłuża konto o 2 miesiące, dając do wykorzystania łącznie 5GB transferu.
Oczywiście można np. doładować się za 125 zł i otrzymać 15GB transferu do wykorzystania w 120 dni. To chyba najkorzystniejsze, ale mi bardziej pasuje doładowanie po 50 zł.
Żeby nie było - nie pracuje w Play i prywatnie korzystam do dzwonienia z innego operatora - ale internet najkorzystniej wyszedł w tej firmie.
Założenie było takie:
- bez umowy
- głównie do poczty, komunikatorów i www ( generalnie: kontakt z klientami )
- sporadyczne grzebanie po sieci, przeglądanie portali tech. i inne takie-tam-mało-ważne
Po jakimś tam okresie korzystania z tego ustrojstwa zauważyłem co następuje:
- ping nadaje się do gry w World of Tanks ( więc nie jest tragicznie )
- przepustowość wystarczająca aby zagrać w powyższą grę
- rozmowy po skype działają OK
- zdalna administracja po rdp też ( ale to za wiele nie wymaga )
- połączenie stabilne ( kiedyś miałem non-stop zalogowany przez 3 dni, bez problemów )
- podczas normalnego wykorzystywania prepaida w pracy/awaryjnie w terenie ( samochód + tablet/notebook ) nie wykorzystałem jeszcze całego limitu. Zazwyczaj zamykam sie w 2GB miesięcznie
- niewykorzystane środki przechodzą na kolejny okres ( kumulują się ), choć warto poczytać na jakich zasadach
No i to co najważniejsze w rozwiązaniach na krótki okres: BRAK UMOWY

Im Lazy and I like it