@farciarzgilmore tak się głupio składa, że miałem okazję kupić perełkę w zasadzie w centrum Tarnowa za 240k trzy lata temu, da się, wierz mi, że się da

Co prawda wpakowałem w niego kolejne 150 ale mam całkiem fajny domek z 6a ogródkiem 5 minut spacerem od dworca pkp.
Gdzie w tych 150k mam wszystko od podstaw, czyli wyburzyć wszystko poza nośnymi, izolacja od spodu i na stropie, podłogówka, kocioł, wylewki, ściany działowe, okna, podłogi, łazienka, drzwi wewnętrzne, wszystkie instalacje, kuchnia, meble. Da się w tej kwocie spokojnie, tylko trzeba pokombinować i nagimnastykować się żeby wszystkie ekipy spiąć terminowo i wyszukać odpowiednie wyposażenie. Cena wykonania głupiej wylewki może się różnić bardzo w zależności do kogo dzwonisz, ja wykonując swoją wybierałem spośród 7 firm i rozstrzał cenowy za to samo był nawet dwukrotny.
I nie robiłem tego na sztukę, byle taniej, bo nie chodziło mi o to, żebym musiał za 2 lata poprawiać. Część prac wykonałem sam w ramach odpoczynku od pracy umysłowej - polecam każdemu, idzie się ładnie wyciszyć i nauczyć wielu fajnych rzeczy, a jaka satysfakcja... Fakt, ogrodzenia nie ruszałem, a będę musiał.
Co do utrzymania domu: od 7 lat mieszkam pod miastem w domu o którym pisałem tam gdzieś wyżej przy kosztach, od 7 lat nie robiłem przy nim nic, bo mam zrobione dobrze

Tzn nic czego bym sam nie zepsuł, bo wwiercić się w przewód czy rurę można też w bloku

Koszt instalacji PV wyszedł mnie 22 tysiące minus dofinansowanie (a czemu nie?). Biorąc pod uwagę ile płaciłem wcześniej za prąd oraz późniejsze podwyżki, to koszt instalacji zwrócił mi się jakoś tak na jesień zeszłego roku. Od tego czasu jestem na plus.
Samochody - tak, bez dwóch w moim wypadku ani rusz, dzieci do szkoły/przedszkola, praca, większe zakupy, no inaczej się nie da.
Też uważałem do niedawna, że nie wydam więcej niż 20k na samochód, bo przecież to tylko środek transportu, ale ceny się zmieniły, 20-letnie audi na otomoto chodzi za 10-15k, komuś się chyba w głowie poprzewracało. I niestety za 60k można co najwyżej golasa kupić nowego, jak chcesz coś więcej poza kołami i kierownicą to trzeba już dać te 80 a jak masz większe potrzeby, np masz rodzinę 2+3 i chcesz tym samochodem jechać jeszcze na wakacje to za bardzo nie masz wyjścia poza trumną o ile się zmieścisz lub większym = droższym samochodem.