Zgadzam się że to skrzyżowanie nie jest przemyślane.Spleen pisze:Mam spostrzeżenie odnośnie skrzyżowania ulic Kochanowskiego/Rozwojowa. Skrzyżowanie może i jest oznakowane prawidłowo, ale wiele do życzenia pozostawia bezpieczeństwo wyjazdu z Kochanowskiego w ulicę Rozwojową.
Niestety samochody poruszające się od strony Warsztatowej znacznie przekraczają dozwoloną "30" a od strony Kochanowskiego są kompletnie niewidoczne (wysoki nasyp po lewej stronie i duży spadek jezdni). Pisałem do ZDiK ale niestety bez żadnej reakcji, stwierdzili że jest ok.
Pracuję w tej chwili w bezpośrednim sąsiedztwie skrzyżowania i w ciągu dnia jest co najmniej kilka osób, które wymusiły pierwszeństwo. Jak na razie kończy się tylko na klaksonach, ostrym hamowaniu i kilku niecenzuralnych słowach, ale jest tylko kwestią czasu jak dojdzie do sporego dzwona w tym miejscu.
Trudno mi zrozumieć dlaczego koniecznie musi dojść do tragedii, żeby w końcu coś zrobiono. Dlaczego powiedzenie "Polak mądry po szkodzie" musi się sprawdzić?
30/h to nie rozwiązanie tylko "półśrodek" do tego aby nikt nie zginą.
Rozwiązanie na teraz: ja bym próbował zmienić pierwszeństwo.
Rozwiązanie na przyszłość RONDO. (Które odegnie znacznie tor jazdy jadących na wprost)