Cubaza pisze:Kto powiedział, że się nie da ? To normalne, że ktoś może mieć obiekcje co do tego czy chce mieć taki park czy nie. Przecież całe społeczeństwo nie musi kochać i ufać bezgranicznie każdemu czworonogowi.
Chyba chodziło Ci o obiekcje wśród ludzi, którzy chcieliby mieć taki park ale mają wątpliwości co do konkretnych kwestii

. Przecież jak ktoś nie jest zainteresowany korzystaniem z takiego parku to co go obchodzą rozwiązania na nim przyjęte. Tego typu obiekty nie mają praktycznie żadnego wpływu na osoby, które nie chcą dobrowolnie z nich korzystać. Przecież jak ktoś się boi psów to nikt do tego ogrodzonego wybiegu nie będzie go na siłę ciągnął. Ja się np panicznie boję wody ale baseny mi nie przeszkadzają
Ja rozumiem oczywiście, że nie każdy projekt musi się podobać każdemu ale to nie jest przecież tak, że władza wymyśla sobie jakiś pomysł i go realizuje. W budżecie obywatelskim jeżeli jakaś inwestycja nie spodoba się większej grupie ludzi to zwyczajnie nie zostanie zrealizowana. A jeżeli zbierze głosy to oznacza, że sporo osób danego obiektu czy projektu jednak potrzebuje.
Co oczywiście nie oznacza, że projekty należy wyłącznie chwalić. Ale podejście "nie mam psa ale mam dzieci to po co budować park -plac zabaw jest lepszy" , "przecież w tej szkole mają boisko to po co im drugie większe- nie wystarczy im to co mają" , "na cholerę nam skatepark - przecież będą z niego korzystać nieliczni" nieco mijają się z założeniami budżetu obywatelskiego.
Jasne jest, że nie ma chyba takiego projektu, który spodobałby się wszystkim. Ale jak kogoś nie zadowoli żaden ze zrealizowanych to przecież w przyszłej edycji może złożyć swój własny
Ten budżet to szansa na to aby w mieście powstało coś więcej - na co środki nie znalazłyby się na co dzień. Można co prawda całość budżetu przeznaczyć na remonty ulic - tylko że wówczas prościej jest po prostu zostawić w spokoju budżet obywatelski i tą kwotę przelać na fundusz remontu dróg w mieście.
ad2222 pisze:Beaver pisze:Zastanawia mnie dlaczego
Przecież sam sobie odpowiedziałeś, to nad czym się zastanawiasz?

Oj tam oj tam. Po pierwsze taka specyfika
tego forum - znajdź mi tu temat w którym nie ma narzekania. Admin powinien zmienić baner z "porozmawiajmy o Tarnowie" na "ponarzekajmy na Tarnów"

. Po drugie nawet jak na to forum krytyka jest w tym wątku dość umiarkowana - zaledwie dwie osoby wyraziły swoje zastrzeżenia i to w kulturalny sposób a przeważają głosy "za".Autorom innych pomysłów dostało się znacznie bardziej, gdy "lud" wyraził swoje zdanie.
Beaver pisze:Zastanawia mnie dlaczego jesteśmy tak do tyłu, skoro na całym świecie są takie parki, działają, ludzie są zadowoleni. Psy sie bawią itd. A w Tarnowie sie nie da bo :
- pies zagryzie dziecko
- pies pokaże zęby
- pies zrobi kupke itd.
ehhh.
A tam na świecie.

Takie wybiegi działają całkiem nieźle we Wrocławiu, Poznaniu, Krakowie, Gdańsku, Bydgoszczy w metropoliach takich jak Wałbrzych, Słupsk, Siedlce czy Sosnowiec i pewnie jeszcze długo wymieniać- wybiegi w tych miastach pokazał mi google. To i w Tarnowie jak się go uda zbudować to będzie działał nieźle.
Część ludzi po prostu z czymś takim wcześniej się nie spotkała -więc podchodzi do tego nieufnie.