Zakład utylizacji odpadów czytaj spalarnia śmieci

Coś budują? Coś wyburzają? Masz jakieś własne pomysły (nawet futurystyczne)? Tutaj jest miejsce dla ciebie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika

LordRuthwen
Rhetor

Re: Zakład utylizacji odpadów czytaj spalarnia śmieci

Post autor: LordRuthwen »

Znaczy poczujecie się w Tarnowie jak my poza nim? :D
Bo zaproponowana częstotliwość zgadza się z tym co ja mam od "zawsze" czyli od 8 lat :)

aaee
Archont

Post autor: aaee »

W blokach to jest porażka 3 kosze na zmieszane jeszcze jeszcze ale jeden na segregację to porażka. Na ponad 20 mieszkań to po samym weekendzie przydalo by się takich koszy na plastiki to chyba z 4

Awatar użytkownika

defekator
Rhetor

Post autor: defekator »

Z tego co rozumiem w blokach częstotliwość wywozu się nie zmieni. A plastikowych śmieci generują się faktycznie jakieś nieprzyzwoite ilości. Po weekendzie to się wszystko wysypuje po otwarciu okienka od śmietnika. Sam staram się ograniczać, bo wkurza mnie codzienne latanie z plastikami do śmietnika, ale za bardzo się nie da. Kupisz głupie ciastka i folia zewnętrzna, folia wewnętrzna a w środku jeszcze plastikowa tacka. I tak ze wszystkim.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe" S. LEM

japoneczka01
Archont

Post autor: japoneczka01 »

Byłoby w pojemnikach mniej plastiku gdyby mieszkańcy wypuszczali powietrze z butelek. Kilka 5 litrowych butli po wodzie i cały kontenerek zapełniony. Niestety tego prawie nikt nie robi i ciągle narzeka na przepełnienie.

Awatar użytkownika

defekator
Rhetor

Post autor: defekator »

A to też fakt. Podobnie jak wyrzucanie nierozłożonych kartonów po różnych sprzętach.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe" S. LEM

japoneczka01
Archont

Post autor: japoneczka01 »

Zapomniałam dodać jak przypomniał defekator. 3 kartony po większym sprzęcie domowym i pojemnik zapełniony. Ludzie robią to bezmyślnie. Wiem, że w innych krajach na workach jest nr mieszkania i zaraz wiadomo kto źle segreguje śmieci. W blokach na razie jest to częściowo anonimowe.

Awatar użytkownika

Goscinny
Rhetor

Post autor: Goscinny »

I dobrze, że jest anonimowe. Jeszcze by tego brakowało, żeby jakiś urzędnik mógł sobie pogrzebać w moich śmieciach i dowiedzieć się na co choruję, ile i czego piję, paragony przejrzeć.

Awatar użytkownika

gumini_0317
Archont

Post autor: gumini_0317 »

japoneczka01 pisze:
25-11-2024, 14:31
Wiem, że w innych krajach na workach jest nr mieszkania i zaraz wiadomo kto źle segreguje śmieci. W blokach na razie jest to częściowo anonimowe.
Przecież u mnie w gminie tak jest. Trzeba naklejać naklejkę z własnym kodem. Niby nikt tego nie sprawdza, ale bez kodu śmieciarze worka nie wezmą. Wprowadzili to po to, żeby osoby, które zgłosiły, że nie będą oddawały odpadów BIO nie wystawiały worków. Było to uciążliwe szczególnie latem, gdy ktoś skosił łąkę i zapakował do kilkudziesięciu worków. W praktyce to i tak można nakleić kodami sąsiada czy kogoś z rodziny. Tylko, że trzeba częściej jeździć do urzędu gminy i pobierać kody.

baru
Obywatel

Post autor: baru »

defekator pisze:
23-11-2024, 19:03
Z tego co rozumiem w blokach częstotliwość wywozu się nie zmieni. A plastikowych śmieci generują się faktycznie jakieś nieprzyzwoite ilości. Po weekendzie to się wszystko wysypuje po otwarciu okienka od śmietnika. Sam staram się ograniczać, bo wkurza mnie codzienne latanie z plastikami do śmietnika, ale za bardzo się nie da. Kupisz głupie ciastka i folia zewnętrzna, folia wewnętrzna a w środku jeszcze plastikowa tacka. I tak ze wszystkim.
Widzisz i to zależy jak kto segreguje. Ja mam 3 osobową rodzinę i co tydzień jak mi odbierają śmieci to mam może pół kosza, natomiast co 2 tygodnie jak mam segregowane, to często dokładam następny najczęściej np. na plastiki bo tyl tego mam. Ale sąsiadowi z 4 osobową rodziną co tydzień na zmieszanych jeszcze na pojemniku leżą dodatkowe worki, a jak są segregowane to może pół worka co 2 tygodnie, także da się mnieć mało plastików ;).

Bastekxyz
Archont

Post autor: Bastekxyz »

gumini_0317 pisze:
25-11-2024, 23:12
japoneczka01 pisze:
25-11-2024, 14:31
Wiem, że w innych krajach na workach jest nr mieszkania i zaraz wiadomo kto źle segreguje śmieci. W blokach na razie jest to częściowo anonimowe.
Przecież u mnie w gminie tak jest. Trzeba naklejać naklejkę z własnym kodem. Niby nikt tego nie sprawdza, ale bez kodu śmieciarze worka nie wezmą. Wprowadzili to po to, żeby osoby, które zgłosiły, że nie będą oddawały odpadów BIO nie wystawiały worków. Było to uciążliwe szczególnie latem, gdy ktoś skosił łąkę i zapakował do kilkudziesięciu worków. W praktyce to i tak można nakleić kodami sąsiada czy kogoś z rodziny. Tylko, że trzeba częściej jeździć do urzędu gminy i pobierać kody.
Czy oni te kody skanują przy odbiorze worka czy tylko wizualnie sprawdzają jego obecność? Jeśli tylko wizualnie to przecież możesz sobie sam taki kod wydrukować i wklepać do niego jakieś brednie.

Awatar użytkownika

gumini_0317
Archont

Post autor: gumini_0317 »

Bastekxyz pisze:
26-11-2024, 09:40
Czy oni te kody skanują przy odbiorze worka czy tylko wizualnie sprawdzają jego obecność? Jeśli tylko wizualnie to przecież możesz sobie sam taki kod wydrukować i wklepać do niego jakieś brednie.
Obecnie wizualnie, ale gdyby im ktoś taki numer wykręcił to pewnie zaczną jeździć z czytnikami. Tym bardziej, że łatwo zobaczą, że Iksińscy nagle przestali oddawać segregowane.

ODPOWIEDZ