Zakład utylizacji odpadów czytaj spalarnia śmieci
Re: Zakład utylizacji odpadów czytaj spalarnia śmieci
Mieszkasz we wspólnocie mieszkaniowej i składasz indywidualną deklarację do urzędu miasta? Czy po prostu deklarujesz na jakimś druku swojemu zarządcy ile osób mieszka? Bo to jest różnica i jeśli w budynku jest zarządca to on powinien zajmować się deklaracjami. Powiem szczerze, że pierwsze słyszę żeby w takiej sytuacji samodzielnie składało się deklaracje indywidualne do urzędu. No chyba że to jakaś szeregówka to może tak być bo i tak każdy ma osobny pojemnik.
Składam standardową deklarację za pośrednictwem administratora, ale mogłem zadeklarować niesegregowanie.
"Nie wystarczy mówić do rzeczy, trzeba mówić do ludzi"
Tymczasem na ulicy Brandstaettera na drzwiach wejściowych bloków zawisły ulotki zachęcające do segregacji śmieci p.t. "Segreguj bo zapłacisz więcej". Przecież od dawna wiadomo, że lepiej straszyć niż zachęcać...
Z drugiej strony może ludzi faktycznie nie da się inaczej przekonać
Z drugiej strony może ludzi faktycznie nie da się inaczej przekonać

Od kilku dni tak śmierci w nocy w krzyżu że się nie da oddychać. Dramat. Zaczyna się koło 19 i śmierdzi do 5 rano.
Dzisiaj w nocy to chyba jest największy wskaźnik smrodu ze śmietniska w historii. Nie da się normalnie wytrzymać. Niech w końcu miasto się tym zajmie .
Nie jesteście sami, w Klikowej też ostatnio waliło okrutnie. Budzisz się o 1 w nocy przy otwartym oknie i słyszysz jak farba ze smrodu ze ścian odchodzi...
Jak od wielu lat nie skutkują apele, to trzeba przejść do bardziej radykalnych form. Na przykład blokowanie wyjazdu śmierciarek na teren wysypiska i sortowni.
Zajmie się w taki sposób, że Ciepiela wyrazi swoje oburzenie na fejsbuku.green123 pisze: Niech w końcu miasto się tym zajmie .
Jako Rada Osiedla skierowaliśmy w marcu pismo do Marszałka Województwa załączając petycję z 343 podpisami.
Poniżej treść tego pisma. Pismo zostało również przekazane dw prezydenta i radnym RM.
Marszałek odpowiedział w czerwcu a treść odpowiedzi pozostawiam waszej ocenie.
Poniżej treść tego pisma. Pismo zostało również przekazane dw prezydenta i radnym RM.
Marszałek odpowiedział w czerwcu a treść odpowiedzi pozostawiam waszej ocenie.
- Załączniki
-
- 1.jpg (352.98 KiB) Przejrzano 7501 razy
-
- 11.jpg (298.33 KiB) Przejrzano 7501 razy
-
- 12.jpg (289 KiB) Przejrzano 7501 razy
-
- 20.jpg (333.43 KiB) Przejrzano 7501 razy
-
- 21.jpg (407.09 KiB) Przejrzano 7501 razy
-
- 22.jpg (149.04 KiB) Przejrzano 7501 razy
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku
A co na to WFOŚiGW której szefem jest nasz Tarnowianin? Ogólnie to zapach zawsze czuć w okolicy nowodsbrowskiej czyli mniej więcej gdzie ja mieszkam. Jak już czuć w okolicy np. ulicy krzyskiej to znaczy że jest źle.
Czy ja dobrze rozumiem? Protestujecie przeciwko wysypisku, a wcześnie protestowaliście przeciwko spalarni, która zmniejszyła by wydatnie skale problemu?
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński
Protestowaliśmy przeciwko spalarni w Krzyżu. Ok w Wiedniu jest jakieś coś w środku miasta, ale znając Polaków cebulakow pójdą po kosztach i będzie jednak uciążliwa dla mieszkańców. Wina to prawdopodobnie nie składowisko ale sortownia i kompostownia.
To no niech wam śmierdzi, skoro i tak wiecie, że będą przekręty przy budowie spalarni. Teraz przynajmniej macie pewność, że śmieci są tam, gdzie ich miejsce.
To tylko moja opinia. Nie znam oficjalnych powodów protestu rady dzielnicy. A ty chciałbyś mieć lotnisko i spalarnie obok domu?
Ja mam lądowisko obok domu, zupełnie mi nie przeszkadza, chociaż jestem na trasie podejścia do lądowania.
Rada Dzielnicy protestuje przeciw wszystkiemu, bo chce sprawiać wrażenie, że interesuje się losami dzielnicy. Nie wiem jak długo istnieje wysypisko śmieci w Krzyżu, ale chyba dość długo? Poza tym - blisko jest też kotłownia MPECu, która też ma swoje lata - jak ktoś kupował kilkanaście lat temu tanią działkę, to musiał wiedzieć i o wysypisku, i o kotłowni.
Podobnie, jak ludzie protestujący przeciwko lotnisku w Krzesinach p/Poznaniem, bo im F16 latają nad domami, chociaż wcześniej kupili sobie taniuśką działkę zaraz obok.
PS: gdyby Rada Mieszkańców naprawdę dbała o dobro mieszkańców, to bez problemów zgodziła by się na spalarnię, ale powinna mieć swojego przedstawiciela na budowie - to było do wynegocjowania - żeby pilnował ich interesów. Może jeszcze jakiś offset w postaci kilku zrobionych ulic... Teraz pretensje o smród są naprawdę nie uzasadnione.
Rada Dzielnicy protestuje przeciw wszystkiemu, bo chce sprawiać wrażenie, że interesuje się losami dzielnicy. Nie wiem jak długo istnieje wysypisko śmieci w Krzyżu, ale chyba dość długo? Poza tym - blisko jest też kotłownia MPECu, która też ma swoje lata - jak ktoś kupował kilkanaście lat temu tanią działkę, to musiał wiedzieć i o wysypisku, i o kotłowni.
Podobnie, jak ludzie protestujący przeciwko lotnisku w Krzesinach p/Poznaniem, bo im F16 latają nad domami, chociaż wcześniej kupili sobie taniuśką działkę zaraz obok.
PS: gdyby Rada Mieszkańców naprawdę dbała o dobro mieszkańców, to bez problemów zgodziła by się na spalarnię, ale powinna mieć swojego przedstawiciela na budowie - to było do wynegocjowania - żeby pilnował ich interesów. Może jeszcze jakiś offset w postaci kilku zrobionych ulic... Teraz pretensje o smród są naprawdę nie uzasadnione.
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński