Co do "osobistego" widzenia to masz pecha Roberto

w Glasgow i Bristolu widziałem na WŁASNE oczy.

Bardzo słabiutko szukałeś : takie "zadupia" i nieznane miasta jak :
London, Los Angeles, San Jose, Toronto, Dallas, Reno, Budapeszt, Split, Nowy Jork, Washington, Baltimore - to by wymienić te najmniej znane. Zaś Osaka to już w 2009 roku zaczęła wymieniać oświetlenie na LED'y. Pewnie, że ŻADNE miasto nie wymieni naraz - nikogo na to nie stać - ale SUKCESYWNIE można, zepsuje się lampa lub mamy nową ulicę - aż się prosi o LED'y.
Co do kosztów nie którzy podają nawet 80% oszczędności na SAMEJ energii - ale po dodaniu kosztu samej lampy całość zamyka się w okolicach 60%. Pamiętać musimy, że mimo iż LED'y sa znacznie droższe - to w przeciwieństwie do klasycznych lamp nie wymagają obsługi - żywotność LED'ów jest bardzo duża, nie trzeba wymieniać żarówek (sodówek

) - ogólnie jest to inwestycja warta wydania więcej na początku.
Najczęściej stosuje się nie pojedyńcze diody ale pakiety 1W diod - sa tańsze, a po drugie, nie trzeba skupiać światła w wiązkę jak w latarkach. Panl LED'owy jest kompletnym modułem, który montuje się do istniejących opraw. W wersji ubogiej nie ma funkcji - ale w wersji "De Lux

na targach widziałem panel, który był kontrolowany sygnałami przesyłanymi przez sieć zasilającą PLC - lampy podpięte były do jednej podstacji Trafo i z niej sterowane.
Tyle, ze jak pisałem - przetarg oznacza najniższą cenę, a to oznacza najtańszeszy i najgorszy szmelc. LED'y mają różne ceny - kupując Cree XM-L do latarki płaciłem za Neutralną Białą 30 zł (dioda "fabrycznie" osadzona na starze) - co ciekawe za 15 zł miałem ofertę z przesyłką z Chin. Róznica była taka, że te "tanie" nie tzymały parametrów - ludzi eje zamawiali i mówili, ze dioda jest krzywo klejona do stara, że zamówili Neutralne z dostali bardzo zimne, prawie niebieskie. I dla tego - do momentu zmiany prawa przetargowego wygrywac będzie taniocha.
I na koniec - Unia daje dofinansowanie do Energooszczednych systemów oświetlenia - tak więc per saldo całość okazuje się znacznie tańsza.