green123 pisze:Pisze jako mieszkaniec Krzyża.
Zastanawiają mnie plany budowy lotniska w Tarnowie-Krzyżu. Po pierwsze dla tego że to jedno z niewielu miejsc w tarnowie, które jest puste i ma wielki potencjał. Budując lotnisko w tym miejscu, straci to na wartości. Gdyby wybudowali lotnisko Krzyż stałby się zamkniętym miejscem, z jednej strony autostrada z drugiej węzeł z trzeciej lotnisko i spalarnia śmieci z czwartej mpec. Ja bym miejsce po starej giełdzie owocowej inaczej zagospodarował. Pamiętam świetność tamtego miejsca, wielu ludzi tam kupowało owoce. Dzisiaj w mościach bardzo mało ludzi uczęszcza na giełdę. Lepszą lokalizacją na lotnisko jest według mnie miejsce poza granicami administracyjnymi tarnowa. A jak wybuduje się lotnisko w Krzyżu to i tak nic z tego mieszkańcy mieć nie będą, tak jak autostrady. Mogliby zainwestować w infrastrukturę Krzyża bo wygląda ona gorzej niż wiele wsi pod tarnowem
Proponuje założyć komitet protestacyjny tak jak w brzesku przy zjeździe ul.Leśną.
Nie znam się za bardzo na budowie lotnisk ale gdzieś raz wyczytałem że nie można sobie od tak zrobić gdzieś lotniska bo chodzi o jakieś prądy powietrzne czy coś. A powiedz mi czemu niby autostrada zamyka Krzyż??? W czym CI ona znowu przeszkadza?? Człowieku nie wiem gdzie ty mieszkasz w Krzyżu ale ja 26 lat tam mieszkałem i jakoś nie ubywa domów tylko ich przybywa. Z 10 lat temu to były pustkowia a teraz to gdzie tylko się da ludzie domy budują.
A co do infrastruktury wsi to też może się nie wypowiadaj bo wieś gdzie jest chłop z jajami(sołtys) to już parę dobrych lat mają lepsze drogi, chodniki niż w miastach.
Na Jaracza masz nowy asfalt teraz jadą z chodnikiem dwie strony, osiedlowe uliczki masz asfalt, a inne no cóż dojechać się da.Tak samo jak na wsi.