Panie prezydencie a czy urzędnicy wiedzą co się dzieje na ul. Krakowskiej na wysokości stacji Orlen? Samochody jadące od strony Tarnowa lubią sobie tam przycisnąć i strach tam chodzić. Dodatkowo zwiększona ilość tirów zjeżdżająca z obwodnicy w kierunku Tarnowa. Skręcanie w uliczki lub z nich wyjeżdżanie jest bardzo niebezpieczne nie mówiąc o przechodzeniu przez ulicę (pasów i tak nie ma). Tam się aż prosi o fotoradar za Orlenem na końcu tej prostej. Proszę zobaczyć jak wygląda chodnik w tym miejscu. Z jednej strony cały się zapada do tego koryta z wodą a z drugiej strony pędzące samochody, tak jest wąsko. Nie wiadomo co lepsze, być potrąconym przez auto czy wpaść do tego betonowego rowu.Jakub Kwaśny pisze: ↑24-06-2026, 08:38Trochę wejdę w polemikę. Trochę inny ruch mamy teraz, gdy nie ma tirów tak wiele, jeszcze inny w wakacje, jeszcze inny w roku szkolnym. Na szczęście istnieją już zaawansowane metody badania i symulacji natężenia ruchu. I wolę decyzję podejmować nie na bazie odczuć "bo mnie się teraz tam fajnie jeździ", tylko na bazie konkretnych danych. Rondo sprawdza się tam gdzie krzyżują się drogi o podobnym natężeniu ruchu. Kiedy wrócą tiry, to lepsze jest skrzyżowanie. Dodatkowo objazd Słoneczną był wprowadzony między innymi dlatego, żeby a) nie korkować Lwowskiej i zwiększyć przepustowość tymczasowego ronda.Goscinny pisze: ↑23-06-2026, 18:42Nikt nie pisał, a to ciekawa informacja.
Otóż urzędnicy po prawie roku zorientowali się, że na rondzie tymczasowym (oby nie) zakaz jazdy od strony Woli Rzędzińskiej na wprost oraz w lewo, jest pomysłem kretyńskim.
Kierowcy od razu im to mówili, ale musieli odczekać rok, żeby nie wyszło, że słuchają ludzii teraz już wolno pojechać na Lwowską.
I chyba ludzie od tego tam nie giną, rondo się bardziej nie korkuje i ogólnie to rondo jest tam pomysłem rewelacyjnym.
Przebudowa ulicy Lwowskiej
-
farciarzgilmore
- Archont
Re: Przebudowa ulicy Lwowskiej
To tam były badania jakieś? Mam wrażenie, że po prostu ktoś stwierdził, że zmuszanie z jakiegoś powodu ludzi jadących z Woli do tego, że muszą jechać w bardzo dziwny sposób - jest po prostu głupie i niczego nie zmienia.
Przecież strumień samochodów z tamtego kierunku nie jest wielki w stosunku do innych kierunków i blokady dały tyle, że ludzie zaczęli szukać nietypowych objazdów, przez wąskie uliczki.
Mam nadzieję, że rondo tymczasowe pozostanie tak tymczasowe jak Słoneczna-Starodąbrowska
Przecież to jest chyba jedno z największych powierzchniowo skrzyżowań w mieście i duże rondo mieści się tam bez większych problemów.
Przecież strumień samochodów z tamtego kierunku nie jest wielki w stosunku do innych kierunków i blokady dały tyle, że ludzie zaczęli szukać nietypowych objazdów, przez wąskie uliczki.
Mam nadzieję, że rondo tymczasowe pozostanie tak tymczasowe jak Słoneczna-Starodąbrowska
Tam to by wypadało przebudować cały obszar skrzyżowani Czarnej Drogi z Krakowską i tego skrzyżowania Krakowskiej co idzie na wprost koło Orlenu i drogi co idzie na wiadukt nad obwodnicą. Rano tam są gigantyczne korki jak chce się zjechać z obwodnicy z kierunku Rzeszowa, na tym stopie koło Orlenu, a po południu znowu jak chce się włączyć z Czarnej Drogi w Krakowską. Czy nie dało by się połączyć te dwa skrzyżowania w jedno oparte o rondo, nawet nie musi być okrągłe tylko tak a nerka jak to w Brzesku?farciarzgilmore pisze: ↑24-06-2026, 08:58Panie prezydencie a czy urzędnicy wiedzą co się dzieje na ul. Krakowskiej na wysokości stacji Orlen? Samochody jadące od strony Tarnowa lubią sobie tam przycisnąć i strach tam chodzić. Dodatkowo zwiększona ilość tirów zjeżdżająca z obwodnicy w kierunku Tarnowa. Skręcanie w uliczki lub z nich wyjeżdżanie jest bardzo niebezpieczne nie mówiąc o przechodzeniu przez ulicę (pasów i tak nie ma). Tam się aż prosi o fotoradar za Orlenem na końcu tej prostej. Proszę zobaczyć jak wygląda chodnik w tym miejscu. Z jednej strony cały się zapada do tego koryta z wodą a z drugiej strony pędzące samochody, tak jest wąsko. Nie wiadomo co lepsze, być potrąconym przez auto czy wpaść do tego betonowego rowu.Jakub Kwaśny pisze: ↑24-06-2026, 08:38Trochę wejdę w polemikę. Trochę inny ruch mamy teraz, gdy nie ma tirów tak wiele, jeszcze inny w wakacje, jeszcze inny w roku szkolnym. Na szczęście istnieją już zaawansowane metody badania i symulacji natężenia ruchu. I wolę decyzję podejmować nie na bazie odczuć "bo mnie się teraz tam fajnie jeździ", tylko na bazie konkretnych danych. Rondo sprawdza się tam gdzie krzyżują się drogi o podobnym natężeniu ruchu. Kiedy wrócą tiry, to lepsze jest skrzyżowanie. Dodatkowo objazd Słoneczną był wprowadzony między innymi dlatego, żeby a) nie korkować Lwowskiej i zwiększyć przepustowość tymczasowego ronda.Goscinny pisze: ↑23-06-2026, 18:42Nikt nie pisał, a to ciekawa informacja.
Otóż urzędnicy po prawie roku zorientowali się, że na rondzie tymczasowym (oby nie) zakaz jazdy od strony Woli Rzędzińskiej na wprost oraz w lewo, jest pomysłem kretyńskim.
Kierowcy od razu im to mówili, ale musieli odczekać rok, żeby nie wyszło, że słuchają ludzii teraz już wolno pojechać na Lwowską.
I chyba ludzie od tego tam nie giną, rondo się bardziej nie korkuje i ogólnie to rondo jest tam pomysłem rewelacyjnym.