Kilka dni temu został rozstrzygnięty konkurs dla studentów architektury, w którym mieli zaproponować co zrobić ze spaloną kamienicą Rynek 6 i częścią Wielkich Schodów.
Tutaj mała galeria:
https://tarnow.pl/Dla-mieszkancow/Galer ... rakowskiej
Dodatkowo, do końca miesiąca można zobaczyć wszystkie prace w budynku Wałowa 25. Polecam wszystkim przejść się tam i zerknąć.
Dzisiaj tam byłem, zobaczyłem wszystkie projekty i moim subiektywnym zdaniem, większość z tych projektów jest koszmarna. Ja wiem, że to studenci, ale ich pojęcie co to znaczy wkomponowanie czegoś nowego w starą zabudowę, jest zerowe.
Większość z tych projektów można określić jako: kostka albo nowoczesna stodoła. Wybudowanie czegoś takiego na Rynku byłoby koszmarem - zniszczyło by to nasz piękny, renesansowy Rynek, bo nagle w jednym miejscu byłaby stara ściana frontowa z jakąś koszmarną nadbudówką.
Było parę fajnych projektów, które starały się zachować styl kamienicy, ale większość wyglądała tak, jakby ta kamienica tylko przeszkadzała w wizji architektów.
Tamte projekty są ok, ale nie w tym miejscu. Ja rozumiem łączenie nowego i starego, ale nie w samym zabytkowym centrum miasta. To tak, jakby nagle ktoś stwierdził, że Sukiennice są za małe na muzeum i walnął nad nimi nadbudówkę w stylu stodoły. Już widzę ten krzyk oburzenia w całym kraju.
Mam nadzieję, że to był konkurs na zasadzie "niech poszaleją" a nie "najlepszy projekt zostanie zrealizowany". Nota bene - nigdzie nie widziałem karteczki informującej o zajęciu pierwszego miejsca. Były tylko: drugie miejsce i dwa trzecie.
Rynek 6
Re: Rynek 6
Zgadzam się z Tobą. Wizje może ciekawe, ale nie dla tego miejsca.
"Nie wystarczy mówić do rzeczy, trzeba mówić do ludzi"
Mam nadzieję, że po tym wernisażu wszystkie projekty zostaną gdzieś wrzucone do sieci, żeby każdy mógł się z nimi zapoznać. Liczę, że @Jakub Kwaśny szepnie słówko komu potrzeba 

Widziałam projekty tylko w internecie (póki co). I odniosłam wrażenie, że studenci dostali hasło "popuście wodze fantazji". Stąd koszmarne projekty, które nie dbają o historyczną tkankę miejsca, w którym miałyby powstać. Rozumiem, że miasto się zmienia, że jest potrzeba łączenia starego z nowym, ale nie rozumiem, dlaczego na siłę, wszyscy chcą robić z tej kamienicy wieżowiec i jakąś przeszkoloną kolumbrynę.