Są jakieś wieści odnośnie Owintaru? Zgoda konserwatora jest, pozwolenie na budę jest a terminów nie ma. Może ten mityczny pracownik urzędu co miał być na forum coś wie?
Inwestycje w miescie
-
- Archont
Re: Inwestycje w miescie
Mityczny pracownik urzędu, czyli rzecznik prasowy założył tutaj konto i na tym się skończyło. Ostatnio w wywiadzie dla Kuriera prezydent Kwaśny mówił, że na Owintarze będą budowane bloki.farciarzgilmore pisze: ↑09-01-2025, 14:48Są jakieś wieści odnośnie Owintaru? Zgoda konserwatora jest, pozwolenie na budę jest a terminów nie ma. Może ten mityczny pracownik urzędu co miał być na forum coś wie?
-
- Archont
O tych blokach to wiadomo już jakiś czas ale tam póki co to wieje wiatr i drzewa na dachu Owintaru rosną. Konkretnego terminu brak.daniels90 pisze: ↑09-01-2025, 15:29Mityczny pracownik urzędu, czyli rzecznik prasowy założył tutaj konto i na tym się skończyło. Ostatnio w wywiadzie dla Kuriera prezydent Kwaśny mówił, że na Owintarze będą budowane bloki.farciarzgilmore pisze: ↑09-01-2025, 14:48Są jakieś wieści odnośnie Owintaru? Zgoda konserwatora jest, pozwolenie na budę jest a terminów nie ma. Może ten mityczny pracownik urzędu co miał być na forum coś wie?
Termin budowy nie jest znany. Wiem, że nowy inwestor CD Locum jedynie uporządkował trochę teren.
Ostatni znany mi inwestor który chciał wykupić Owintar i postawić tam osiedle, zmył się już z Tarnowa.
Szukał u lokalnych przedsiębiorców wsparcia niestety Ci rozłożyli ręce.
Szukał u lokalnych przedsiębiorców wsparcia niestety Ci rozłożyli ręce.
-
- Archont
Dzięki za info, tarnowskie media krzyczały jak coś miało się tam budować ale jak upadło to cisza.
Oni działają w ciekawym systemiedaniels90 pisze: ↑09-01-2025, 12:56Teraz to już pewne. Jak dowiedziało się Radio Kraków, na wiosnę rozpocznie się rewitalizacja ruin Młyna Szancera. Specjalizująca się w podobnych realizacjach Grupa Arche po wielu miesiącach rozmów właśnie kupiła tę nieruchomość. Inwestor wcześniej uzyskał już pozwolenie na budowę i dlatego niedługo będzie mógł rozpocząć prace.
https://www.radiokrakow.pl/aktualnosci/ ... e-w-hotel/
https://arche.pl/deweloper/zainwestuj/?gad_source=1
W skrócie - można u nich wykupić pokój na własności i czerpać zyski z wynajmu. Nie wiem czy się to opłaca - ale ciekawa rzecz.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe" S. LEM
W większych miastach jest tego bardzo dużo. Kupujesz mieszkanie i możesz sobie je wynająć. W miejscowościach turystycznych jest to opłacalne bo zazwyczaj to firma, która zbudowała daje zarządcę i on dba o to żeby syfu nie było.
No to tak to ma działać. Tylko, że Tarnów to nie miejscowość turystyczna a te 5% zysku (wartości netto inwestycji czyli realnie jakieś 4%) jakoś w obecnej chwili nie powala bo więcej można dostać kupując obligacje skarbowe - praktycznie bez żadnego ryzyka. Niemniej jednak wstawiłem to jako ciekawostkę - bo w Tarnowie takiej opcji chyba jeszcze nie było.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe" S. LEM
-
- Rhetor
- Kontakt:
spokojnie, tu też się coś dzieje

http://www.kubakwasny.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
ponad > 22000 ml A Rh +, a TY?
ponad > 22000 ml A Rh +, a TY?
-
- Archont
Jakubie prezydencie, na nic tak nie czekam w tym mieście jak uporządkowanie tego terenu

A ja na nic nie czekam jak na dużego inwestora, który wybuduje tu konkretną fabrykę i zatrudni kilkaset a może nawet kilka tyś pracowników. To tchnęłoby w miasto nowe życie.farciarzgilmore pisze: ↑13-01-2025, 07:50Jakubie prezydencie, na nic tak nie czekam w tym mieście jak uporządkowanie tego terenuTrzymam kciuki.
To słowa prezydenta Kwaśnego... Szczerze wątpię że ludzie mieszkający w Krakowie oczekują w napięciu na tą inwestycje. Tym bardziej że miało tam już powstać wiele inwestycji, więc raczej każdy traktuje to z dystansem. Tak jak poprzednik wspomniał oczekiwał bym dużego inwestora w mieście który da nowe miejsca pracy. Tego potrzebujemy. A z bardziej przyziemnych rzeczy chciałbym aby na mojej ulicy w końcu była kanalizacja...."Wiem, że część osób dzisiaj mieszkających w Krakowie oczekuje na tę ofertę:"
Wniosek skieruj do Tarnowskich Wodociągów

ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku