Inwestycje w miescie
Re: Inwestycje w miescie
Hehe. No nie Widziałem gdzieś na skyscraper wizualizację i to mają być dwie kondygnacje.
Podrzucisz linka?
Jestem na tym forum ale nie widziałem.
Jestem na tym forum ale nie widziałem.
Tak na ten moment prezentuje się nowy most na Dunajcu.
Więcej fotek można zobaczyć tutaj: https://www.facebook.com/DroneShowTRN/p ... JTZ6Up8MGl
Więcej fotek można zobaczyć tutaj: https://www.facebook.com/DroneShowTRN/p ... JTZ6Up8MGl
- Załączniki
-
- DJI_0203-1.jpg (615.27 KiB) Przejrzano 15244 razy
-
- Rhetor
Tak apropos tego zdjęcia - kto mi powie co jest budowane na lewym brzegu Dunajca? Wygląda jak śluza?
Wysłane z mojej budki telefonicznej
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD
Jeśli mówisz o tym w oddali po lewej stronie to elektrownia wodna.
https://tarnow.naszemiasto.pl/co-dalej- ... c1-9198725
https://tarnow.naszemiasto.pl/co-dalej- ... c1-9198725
-
- Rhetor
Tak, mówię o tym. Dzięki za naświetlenie.
Wysłane z mojej budki telefonicznej
Elektrownia to zbyt wiele powiedziane. "Elektrownia" ma mieć moc maksymalną 2,5MWh, czyli jednego dużego wiatraka
Nigdzie nie znalazłem info, jaki jest koszt tej inwestycji. Projekt z 2010r. zakładał kwotę około 3mln (czyli pewnie trzeba pomnożyć x3). Ktoś ma wiedzę na ten temat?
Nigdzie nie znalazłem info, jaki jest koszt tej inwestycji. Projekt z 2010r. zakładał kwotę około 3mln (czyli pewnie trzeba pomnożyć x3). Ktoś ma wiedzę na ten temat?
To jaki jest sens budowania takich konstrukcji? Zarówno ten ekonomiczny jak i ekologicznny? Czy też chodzi po prostu o to, że były jakieś dotacje to się je wzięło i buduje.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe" S. LEM
Sensu ekonomicznego nie widzę żadnego, skutki ekologiczne - zdecydowanie negatywne (podobno sporo gatunków ryb przez to ucierpi). Zniknie również "plaża" pod mostem. Wygląda raczej na opcję nr2 czyli "jak nie wiadomo o co chodzi , to chodzi o pieniądze". Pierwsze wzmianki o MEW Ostrów pamiętam bodajże z roku 2004 (wtedy też powstała spółka MEW Ostrów). Inwestycja otrzymała bardzo negatywne opinie, później projekt ponowiono w 2010 (również nie przeszło), aż tu nagle w 2022r, po cichutku rozpoczęto budowę. Pewnie warto by było prześledzić powiązania zarządu MEW OSTRÓW SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ z obecną władzą i sprawa nieco się rozjaśni
-
- Archont
Obecny stopień też stanowi barierę dla ryb, a przy elektrowni chociaż jest przepławka.
I bardzo dobrze. To nie jest miejsce do rekreacji. Za to podniesie się poziom wody i po wycięciu krzaków nad brzegiem będzie można plażować na trawie przy ośrodku wypoczynkowym Ostrów Niestety obie plaże są efektem ubocznym erozji brzegów i powinny zniknąć, gdyż przyspieszają erozję — szczególnie ta wyspa między mostem kolejowym a drogowym. Niestety na usunięcie mechaniczne wyspy nie było zgody (obszar Natura 2000), więc musi stać się to naturalnie.
Dziwne, gdyby chodziło o coś innego niż piniondze
O tym, że elektrownia rusza lada dzień słyszałem gdzieś od 2016-2017 roku. A wyraźny ruch w temacie był przed czerwcem 2021. Zależy gdzie kto ucho przykłada
Wczoraj wyburzono ten paskudny blaszany kiosk na Pl. Sobieskiego. Wiadomo coś co tam stanie?
Miło, kioski w tym rejonie o takiej konstrukcji to długa historia która miasto bombardowało od dawna.
Blokowanie przez urzędy remontów, malowanie tylko w kolorystyce ustalonej przez miasto.
To był kogoś biznes całego życia...
Ale fajnie lepiej mieć co kawalek Żabkę która już paskudna nie jest