Kierownictwo Jaskółek ma za sobą bardzo pracowity okres. Wraz z końcem rozgrywek, działacze podjęli rozmowy z zawodnikami, których chcieliby widzieć w składzie na przyszłoroczny sezon. Efekty pracy Zarządu ŻSSA poznamy 3 grudnia podczas prezentacji w Restauracji Bristol.
- W czwartek przedstawimy zawodników, którzy w przyszłym sezonie będą startować w barwach Unii - mówi Bogdan Gurgul, prezes ŻSSA. Czy będzie to już ostateczny skład Jaskółek? - Chcemy dopiąć wszelkie ustalenia przed 3 grudnia tak, aby podczas prezentacji pojawił się cały zespół. Może się jednak tak zdarzyć, że nie zdążymy, a wówczas ostateczny skład zostanie zaprezentowany nieco później. Robimy, co w naszej mocy, aby wszystko zostało dograne - przyznaje prezes.
Po tym jak okazało się, że Rune Holta wzmocni częstochowskie Lwy, stało się jasnym, że pod Jasną Górą zabraknie miejsca dla Kogoś z dwójki Woffinden – Hancock. Według nieoficjalnych informacji z Włókniarzem pożegna się Amerykanin. Gdzie trafi? Jedynie dwa kluby mogą sobie pozwolić na zatrudnienie Herbiego: Mistrz Polski Falubaz Zielona góra i właśnie Unia Tarnów. Jakie są szanse na to, aby Hancock pojawił się w barwach Jaskółek, pytamy prezesa klubu. - Nie będę komentował tych rewelacji. Wszystko okaże się 3 grudnia – ucina temat Bogdan Gurgul. - Cały czas jeszcze toczą się rozmowy z zawodnikami - dodaje prezes.
Na chwilę obecną ważne kontrakty mają jedynie Patrick Hougaard, Jesper Monberg. Kto dołączy, zatem do tej dwójki? Według nieoficjalnych informacji będą to: Krzysztof Kasprzak, Bjarne Pedersen, Sebastian Ułamek, Tomasz Jędrzejak, Martin Vaculik i Szymon Kiełbasa. Z zespołem pożegnali się Janusz Kołodziej i Piotr Świderski.
Równolegle do rozmów ze zawodnikami toczyły się negocjacje z głównym sponsorem Jaskółek, Azotami Tarnów. Dziś okazało się, że firma nadal pozostanie przy speedway’u. Istniało realne zagrożenie, że nowe przepisy określone przez ministerstwo zablokują wsparcie Spółek Skarbu Państwa dla sportu. - Minister Skarbu określił zasady sponsoringu, dotacji i promocji w spółkach skarbu państwa. My nie jesteśmy wprost spółką skarbu państwa. Wprowadziliśmy podobne zasady jak określił minister, ale one nie wynikają z tego obowiązku, który jest dla spółek stu procentowych czy z większościowym udziałem skarbu. W naszym przypadku udziały Skarbu państwa wynoszą 3%, a pośrednio przez Naftę i PGNiG i to jest około 60% - mówi Jerzy Marciniak, prezes zarządu Azoty Tarnów.
Czy Azoty Tarnów będą jedynym sponsorem strategicznym Unii Tarnów? Nie jest to jeszcze przesądzone. Cały czas toczą się rozmowy na ten temat. - Zaproponowaliśmy, aby wykorzystali pierwszy człon nazwy do poszukiwania innego sponsora. Wiadomo, że żużlowcy są dobrym medium promocyjnym, bo jeżdżą po torach europy, a my chcemy nadal w europie sprzedawać 60% wyrobów - zakończył prezes Marciniak.
Czy szykuje się nam nowa nazwa dla żużlowej drużyny ? Myślę że tak bo w żużlu jak widać to bardzo modne np: marma Rzeszów, złomrex Częstochowa itd. Co wy o tym sądzicie, bo mnie przeraża to jak głupia reklama potrafi nawet nazwę klubu zmienić czy azotom nie wystarczy to że już nawet herbu Unii nie ma na plastronach Tarnowskich żużlowców tylko ich logo, jeszcze w nazwę chcą się ............ ?!
Niedługo zamiast herbu będzie logotyp azotów i nazwa klubu będzie brzmiała "azoty tarnów". Niech mi nikt nie mówi że jak są pieniądze to źle i jak nie ma sponsoringu to źle bo moim zdaniem takie zagrywki ze strony azotów i innych sponsorów to poniżej pasa w kierunku kibiców.
Może też nowa nazwa dla reprezentacji Polski ?
Orange Polska
Orange,TP,Zeto,Orlen Polska