@ad2222 przy działaniach naszego rządu jakieś pół roku bez vacatio legis i od dnia uprawomocnienia, czyli wstecz.
I teraz wprowadzasz kataster od n+1 mieszkań, a co w przypadku gdy rodzina jest ogarnięta i wrzuciła mieszkania w fundację rodzinną? Rodzice mieli 1, 3 dzieci miała po 1, razem 4, właścicielem jest fundacja, ale realnie mieszkają w nich jej beneficjenci - czy dlatego, że działając w granicach prawa i na jego podstawie chcąc chronić majątek należy ich karać katastrem? Mogę się założyć, że takiego scenariusza nikt nie weźmie pod uwagę.
Inny przykład, taki z życia:
mieszkam w domu (1), prowadzę firmę i wyszło mi, że własny lokal wyjdzie mnie mniej niż najem (2), mój młody niedługo będzie chciał iść na swoje a więc trzymam mieszkanie w którym kiedyś mieszkałem i obecnie je wynajmuję (3), mam jeszcze kilkoro dzieci, ale do czasu aż będą dorosłe jeszcze trochę wody w Wątoku upłynie - dlaczego mam być karany katastrem za korzystanie z rzeczy na które sobie sam zarobiłem i z których korzystam, a w zasadzie to dalej spłacam i jeszcze długo będę spłacał?
Tarnów dramatycznie się kurczy
-
- Rhetor