Napisali o nas..(znaczy o Tarnowie)

Wiadomości "z miasta".
Awatar użytkownika

Versacz
Archont

Re: Napisali o nas..(znaczy o Tarnowie)

Post autor: Versacz »

Makao i po makale. Wracamy do punktu wyjścia jeśli chodzi o WOT.
https://www.radiokrakow.pl/aktualnosci/ ... y-tarnowa/

No i w końcu ktoś zainteresował się brakiem przystanków kolejowych w Tarnowie. Tak wiem mamy jeden w Mościcach.
https://www.nakolei.pl/kolej-w-tarnowie ... nwestycje/

Awatar użytkownika

gumini_0317
Archont

Post autor: gumini_0317 »

Versacz pisze:
27-01-2025, 20:45
No i w końcu ktoś zainteresował się brakiem przystanków kolejowych w Tarnowie. Tak wiem mamy jeden w Mościcach.
https://www.nakolei.pl/kolej-w-tarnowie ... nwestycje/
Temat jest stary, pojawia się co jakiś czas i niestety wynikał on z zaniedbań ekipy Ścigały. Na etapie uzgodnień modernizacji linii kolejowej złożono pismo oraz rozmawiano osobiście z R. Ścigałą w sprawie budowy przystanku w okolicach wiaduktu na Lwowskiej. Z tego co pamiętam poruszono kwestię poszerzenia wiaduktu oraz przynajmniej zabezpieczenia terenu pod przystanek. Co ciekawe w Dębicy utworzono nowy przystanek, a u nas nie pykło. Dla mnie to rodzaj sabotażu.
Niestety osoba (pasjonat kolei), która podejmowała ten temat już nie żyje.

Awatar użytkownika

Versacz
Archont

Post autor: Versacz »

Tak, temat przystanku na Lwowskiej to oklepany temat, ale za to w końcu wzięto pod uwagę inne opcje. Między innymi opcję w Tarnowcu o której już dawno już wspominałem.

Awatar użytkownika

TomekMKM
Rhetor

Post autor: TomekMKM »

Kurde, możnaby było ten przystanek jakoś funkcjonalnie połączyć z nowymi ciągami przy przejściu przez linię kolejową, które powstaną w związku z remontem wiaduktu.

Beny
Archont

Post autor: Beny »

Jestem ciekaw kto ma w interesie blokowac te przystanki w Tarnowie??a może nie ma kto za tym "biegac". W Nowym Sączu powstaje juz którys przystanek z kolei a u nas jednego nie potrafia zorganizować, na Rzędzinie przystanek powinien byc czymś naturalnym i napewno bardzo potrzebnym, co jak co ale we wschodniej czesci Tarnowa dzieki blokowiskom zyje najwiecej ludzi w miescie. Moze czas sie wykazac naszej nowej wladzy w miescie teraz wszyscy sie kumplują moze uda sie cos zalatwic.

Awatar użytkownika

defekator
Rhetor

Post autor: defekator »

Znowu Tarnów został dostrzeżony :D
https://kryminalne.o2.pl/informacje/bru ... 698043680a

"Czterech z nich to pseudokibice lokalnego zespołu, a piąty pochodzi z Krakowa. Mieszkańcy Tarnowa to osoby w wieku od 21 do 40 lat"

Jakoś jeszcze od biedy potrafiłem zrozumieć, że jakieś gnojki z pustymi głowami z nudów oddają się takim zabawom. Ale to w zasadzie dorośli goście. 40 lat i się naparzać z innymi z powodu gości kopiących piłkę? :D
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe" S. LEM

Awatar użytkownika

LordRuthwen
Rhetor

Post autor: LordRuthwen »

Odsyłam do kina: Kibic - ostatnia nowość na Netfliksie, nie tego się spodziewałem po tytule, ale oglądało się na prawdę przyjemnie i dostałem więcej niż się spodziewałem. No i Furioza :D

farciarzgilmore
Archont

Post autor: farciarzgilmore »

defekator pisze:
11-02-2025, 18:15
Znowu Tarnów został dostrzeżony :D
https://kryminalne.o2.pl/informacje/bru ... 698043680a

"Czterech z nich to pseudokibice lokalnego zespołu, a piąty pochodzi z Krakowa. Mieszkańcy Tarnowa to osoby w wieku od 21 do 40 lat"

Jakoś jeszcze od biedy potrafiłem zrozumieć, że jakieś gnojki z pustymi głowami z nudów oddają się takim zabawom. Ale to w zasadzie dorośli goście. 40 lat i się naparzać z innymi z powodu gości kopiących piłkę? :D
Nigdy tego nie zrozumiem jak można robić krzywdę drugiej osobie dlatego, że kibicuje innemu klubowi. A jak to ma miejsce dla w Tarnowie i bić się za Unię lub Tarnovię, to tacy ludzie powinni mieć zabierane prawa wyborcze. Tam w głowie przecież nic nie ma. Czterdziestolatek .... :mrgreen: :lol: :lol:

kato
Rhetor

Post autor: kato »

Widocznie na meczu brakuje emocji, to trzeba to sobie jakoś wyrównać.
Albo zwyczajnie ktoś komuś chce dać po mordzie i każdy pretekst dobry.
Nikt Panu nie da tyle, ile ja mogę obiecać (KMN)

japoneczka01
Archont

Post autor: japoneczka01 »

Mój syn w 4-tej klasie podstawówki wiele lat temu kiedy jeszcze była ostra zima szedł do szkoły w szaliku włóczkowym z napisem "Borussia Dortmund". Napis nie był wyraźnie widoczny, bo szalik był pod kurtką i okręcony wokół szyi. Jednak znaleźli się jacyś przeciwnicy w wieku ok. 20 lat i najzwyczajniej ten szalik mu wytarmosili spod ubrania i uciekli. Tacy bohaterzy. Dziecko przy kilkunastostopniowym mrozie wróciło z gołą szyją do domu.

green123
Thesmothetai

Post autor: green123 »

https://youtu.be/ZY2qMdluK0s?si=vnnzU5u6OlNYag1-
Ktoś może nie uznawać republikę za telewizję tylko za medium partii, ale to nie zmienia faktu, że Tarnów był w głównym wydaniu programu Dzisiaj, które zbiera widownię rzędu 300-500 k ludzi.

Maszkaron
Metoikos

Post autor: Maszkaron »

To jak już Pan Prezydent bierze się za odbieranie honorowych obywatelstw miasta to przypomnę Pana Sanguszkę. Tytuł ten dla tego pana jest obrazą dla miasta i ciekawi mnie jakimi kryteriami kierowano sie przy nadawaniu. Obecnie gość ten ma miasto w głębokiej ... Jedyny kontakt z miastem ma poprzez procesy sądowe, a jego głównym celem jest wydojenie jak największej kasy od miasta. Ostatni raz jak przyjechał do miasta, to właśnie po pieniądze za filiżanki i spodki. Co ciekawe miał możliwość (o czym dobrze wiedział) odwiedzenia nagrobków babki, prababki czy kogoś tam jeszcze ze wstępnych, ale miał na to wywalone. Wziął kasę, pojechał. Nie jest godny posiadanego zaszczytnego miana.

Awatar użytkownika

figa
Archont

Post autor: figa »

Maszkaron pisze:
26-03-2025, 23:09
To jak już Pan Prezydent bierze się za odbieranie honorowych obywatelstw miasta to przypomnę Pana Sanguszkę. Tytuł ten dla tego pana jest obrazą dla miasta i ciekawi mnie jakimi kryteriami kierowano sie przy nadawaniu. Obecnie gość ten ma miasto w głębokiej ... Jedyny kontakt z miastem ma poprzez procesy sądowe, a jego głównym celem jest wydojenie jak największej kasy od miasta. Ostatni raz jak przyjechał do miasta, to właśnie po pieniądze za filiżanki i spodki. Co ciekawe miał możliwość (o czym dobrze wiedział) odwiedzenia nagrobków babki, prababki czy kogoś tam jeszcze ze wstępnych, ale miał na to wywalone. Wziął kasę, pojechał. Nie jest godny posiadanego zaszczytnego miana.
Gwoli wyjaśnienia, zakup szkła i porcelany został sfinansowany z budżetu województwa, a nie miasta.

Awatar użytkownika

defekator
Rhetor

Post autor: defekator »

Czekajcie, czy ja dobrze rozumiem, że zarzut TV Republiki jest taki, że Kwaśny nie odebrał honorowego obywatelstwa miasta Tarnowa gościowi, który dostał go w XIX wieku (a jak on sam zaznacza, że wszystkie honorowe obywatelstwa nadane przed 89 roku są "hurtowo" nieważne)? :D :D

A teraz wyobraźcie sobie z drugiej strony, że RM zaczyna zajmować się tak "ważnymi" sprawami jak ta powyżej.... Bo skoro sięgamy już XIX wieku to będąc konsekwentnym należałoby się cofnąć do początku i prześledzić lokalne uchwały aż do połowy wieku XIV :D A może i wcześniej. Wszak w rejonie ziemi tarnowskiej znajdowano nie tylko ślady osadnictwa z epoki brązu ale i te neolityczne. Czort wie co tam niecnego sobie w swoich szałasach uchwalali przedstawiciele kultury pucharów lejkowatych. Wszak skoro wynaleźli koło mogli mieć i inne wątpliwie moralne pomysły :(
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe" S. LEM

Awatar użytkownika

LordRuthwen
Rhetor

Post autor: LordRuthwen »

@defekator nie są nieważne. Unieważnieniu uległy tylko te związane z dekomunizacją.

ODPOWIEDZ