Aby mój pomysł był jednolity, postanowiłam pokusić się o podobne zestawienie właśnie po przeciwnej stronie krakowskiej. Oczywiście na bordowo w miejscu drworca PKS, nowe centrum komunikacyjne, z frontem nieco przesuniętym niż obecnie, aby odsłonić dworzec. Na pomarańczowo place i deptaki (założyłam wykarczowanie plant i stworzenie w ich miejscu otwartego placu dworcowego również z małą architekturą i możliwością utworzenie ogródków kawiarnianych. Na czarno są drogi samochodowe, a co za tym idzie na fioletowo parkingi wielopoziomowe, ogólne, obsługujące centrum i najbliższy rejon. Na bordowo w rejonie plant i owintaru oczywiście nowe budownictwo. Budynek na planie kwadratu (mniej więcej, może spełniać rolę hotelu, albo biurową/medyczną (zamiast obecnej kliniki), parter raczej usługowy, budynek poniżej może pełnić funkcje dowolne, nawet mieszkaniowe, z usługowym parterem (możliwość utworzenia parkingu podziemnego), a duży obiekt może być obiektem handlowym, lub wielofunkcyjnym (możliwość utworzenia własnego parkingu wielopoziomowego). Na niebiesko nowy obiekt sportowy. Może przyjąć formę boiska, lub małej hali sportowej (zamiast obecnej Tarnovii). Na zielono przestrzenie dla pieszych, ze zdominowaną zielenią miejską, ale takie by miały również swobodne przejścia dla pieszych. Oczywiście zieleń może występować na terenach pomarańczowych, ale w przemyślanych kompozycjach. Aby połączyć teren przy placu z koncepcji wyższej, z nową koncepcją plant, a przy tym nie zaszkodzić ruchowi samochodowemu, możnaby było zrobić obniżony przejazd dla samochodów, tak, aby piesi mogli swobodnie przechodzić w miejscu zakreskowanego prostokąta. Tym razem zamiast pchać ludzi pod ziemię, zepchnęłoby się samochody, a piesi zyskali by ogromną przestrzeń do poruszania się w samym centrum miasta. Mnogość parkingów nie powodowałaby wciskania samochodów gdzie popadnie, a ich usytuaowanie względem kluczowych obiektów spowodowałaby zwiększenie ruchu pieszego nawet do późnych godzin wieczornych.
Co do wysokości nowych obiektów. Najlepiej, aby były zrównane z okoliczną zabudową, ewentualnie wyższe, tak, aby zachować spójność tkanki miejskiej i zachować charakter centrum miasta.