Starówka umiera czy nie? Jak ją ożywić

Wiadomości "z miasta".
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika

defekator
Rhetor

Re: Starówka umiera czy nie? Jak ją ożywić

Post autor: defekator »

Średnia cena energii elektrycznej w Polsce w ostatnim roku wynosiła 0,24 EUR za kWh podczas gdy we Włoszech około 0,3 EUR za kWh. To doskonale tłumaczy dlaczego cena kawy w dowolnej kawiarni w Tarnowie wynosi prawie dwa razy tyle, niż da się bez większych problemów kupić kawę w centrum Rzymu. O totalnych zadupiach takich jak Mediolan czy Neapol nawet nie wspominając. (nawet uwzględniając niesławne "coperto" wciąż jest tam taniej)

Co do ZUS natomiast przy 8000 dochodu miesięcznie wygląda to tak
Kraj Forma działalności Składki ZUS/INPS miesięcznie
Polska Podatek liniowy/ ZUS ~407 euro
Włochy Liniowy/IPNS ~472 euro
Włochy Proporcjonalny/IPNS ~442 euro

Różnica taka, że we Włoszech nie ma ustawowej pensji minimalnej, ale Internet pokazuje mi, że średnie zarobki barmana w Rzymie to około 1600 euro miesięcznie. W Tarnowie obsługa restauracji zarabia 7000 złotych brutto za 40 godzin pracy w tygodniu? Bo jak pamiętam COVID to połowa knajp nie załapała się na dotacje, gdzie warunkiem było zatrudnianie na umowę o pracę.

Ps. Kwiecień 2025 ogródek w centrum Piotrkowskiej w Łodzi - żywiec z nalewaka 10 złotych za 0.5 litra. Żadne tam happy hours tylko cena regularna. Po ile jest teraz piwo na naszym Rynku? Bo w zeszłym roku płaciłem u nas 14 za kufel 0,5 podczas gdy w Warszawie na Placu Zamkowym 16 złotych za Żywca IPA z butelki. W Krakowie na jesieni na Kazimierzu płaciłem 13 złotych za piwo od Trzech Kupli.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe" S. LEM

ODPOWIEDZ