Interwencja ambasadora Izraela w I LO

Wiadomości "z miasta".

Keleos
Rhetor

Post autor: Keleos »

trix: Rozumiem, że jesteś trepem.

Spotkanie niby nie jest odwołane, a jedynie przełożone - dzięki temu faktycznie zyska czas na wypowiedzenie się wszystkich zainteresowanych i wypracowanie optymalnej strategii na te dyskusje.

Co jednak nie zmienia faktu, że my Izraelowi nie mówimy o czym mają w szkołach z dziećmi rozmawiać...

Awatar użytkownika

ad2222
Rhetor

Post autor: ad2222 »

Keleos pisze:Rozumiem, że jesteś trepem.
Rozumiem, że chodziło Ci o potoczną nazwę oficera LWP w latach 1948-89? Bo jak nie, to zwolnij trochę.
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński

Keleos
Rhetor

Post autor: Keleos »

To mnie banuj, bo nie zamierzam w żaden sposób 'zwalniać' dla takich idiotów.

dafi33
Rhetor

Post autor: dafi33 »

kato
Rhetor

Post autor: kato »

"Zabawne", że dyrektorce zarzucono antysemityzm. Wychodzi na to, że jedynymi Semitami są Żydzi, a holokaust dotyczył jedynie Żydów.
Nikt Panu nie da tyle, ile ja mogę obiecać (KMN)

Awatar użytkownika

ad2222
Rhetor

Post autor: ad2222 »

kato pisze:"Zabawne", że dyrektorce zarzucono antysemityzm
To stare, wielokrotnie cytowane (nawet na tym forum), przysłowie: "Antysemita to nie ten, kto nie lubi Żydów, tylko ten, kogo Żydzi nie lubią".
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński

trix
Rhetor

Post autor: trix »

To mnie banuj, bo nie zamierzam w żaden sposób 'zwalniać' dla takich idiotów.
Do Ciebie jeszcze dużo mi brakuje.
Szmaciak chce władzy nie dla śmichu, lecz dla bogactwa, dla przepychu, chce mieć tytuły, forsę, włości i w nosie przyszłość ma ludzkościĄ - Tow Szmaciak.

Marcin Zaród
Rhetor

Post autor: Marcin Zaród »

Awatar użytkownika

defekator
Rhetor

Post autor: defekator »

W temacie "Polskiego antysemityzmu". Ciekawy wywiad z Żydem Josephem Nichthauserem.:

http://www.eioba.pl/a/4ak1/zyd-broni-po ... nienawisci

pankowal
Archont

Post autor: pankowal »

To też ciekawe.
Ja nie chce, a muszę być ……, bo durny nie jestem.

http://komandir.wrzuta.pl/film/0mwQ68eVYqM

kato
Rhetor

Post autor: kato »

Kapitalny wywiad!
Nikt Panu nie da tyle, ile ja mogę obiecać (KMN)

wejss
Rhetor

Post autor: wejss »

defekator pisze:W temacie "Polskiego antysemityzmu". Ciekawy wywiad z Żydem Josephem Nichthauserem.:

http://www.eioba.pl/a/4ak1/zyd-broni-po ... nienawisci
Wspaniały tekst!!!!Na koniec też zahacza o Tarnów. W końcu ktoś to świetnie opisał. To zachód zrobił z nas antysemitów, to niemcy się wybielają i robią z nas skurwysynów. Tak naprawdę żyliśmy z nimi razem 500 lat i bardziej tolerancyjnego kraju jak POLSKA trudno szukać!!!! Tym czasem ktoś wyciąga na światło dzienne takie pojedyńcze epizody jak Jedwabne i robi z tego antysemityzm. Ja się pytam co robili francuzi, niemcy, holendrzy itd?????

Awatar użytkownika

defekator
Rhetor

Post autor: defekator »

Czytam teraz "Zmierzch świata" Folleta. Rzecz się dzieje w czasach gdy naziści dochodzili do władzy. I kilka razy autor pisze o londyńskich Żydach, którzy znaleźli w Anglii nowy dom, gdzie nikt ich nie prześladował - a znaleźli się tam bo wg autora musieli uciekać z Polski przed masowymi pogromami (w roku 1937!). Ciekawie to wygląda w kontekście tego wywiadu co wkleiłem wcześniej.

Mit Polaka antysemity prześladującego masowo Żydów zakorzenił się w świadomości Europejskiej już dobrze skoro trafia do popkultury. Co najgorsze za bardzo nic nie można z tym zrobić.

Taka ciekawostka:
Wklejałem tu gdzieś na forum wcześniej fragment artykułu z jakiejś (opiniotwórczej i poczytnej) niemieckiej gazety piszącej o książce Grossa. Chociaż w książce nie było tam ani słowa o tym w recenzji jest mowa o powojennym pogromie Żydów w Tarnowie. Oczywiście nikt nie zauważył tego, miasto nie napisało prośby o sprostowanie zatem pewnie za pięć czy dziesięć lat ten pogrom w Tarnowie będzie powszechnie znanym "faktem". Tak się właśnie rodzą mity :(

Edit:
Oto ten artykuł:
http://www.dw.de/die-welt-polski-antyse ... a-16277846

i fragment o którym piszę:

"Gross ze swoimi książkami co jakiś czas jest brany na języki: w 2006 roku za sprawą opublikowanej właśnie po niemiecku książki „Strach”, która opowiada o nocnym pogromie w Krakowie, Kielcach i Tarnowie. "

w oryginale:

"Gross rüttelt die polnische Öffentlichkeit mit seinen Büchern immer wieder auf. 2006 mit dem jetzt auf Deutsch erschienenen Buch "Angst" über die Nachkriegspogrome in Krakau, Kielce oder Tarnów."

Awatar użytkownika

lll
Rhetor

Post autor: lll »

defekator pisze:"Zmierzch świata"
a nie "Zimę świata"?

ODPOWIEDZ