POMYSŁY NA MIASTO
Re: POMYSŁY NA MIASTO
Tak, te liczby wyglądają mało realistycznie, ale bardziej bym patrzył na konkretne kierunki. Wydział Inzynieryjny ze studiami drugiego stopnia jest w Sączu na ANS. (informatyka, mechatronika, zarządzanie i inżynieria produkcji).
Podobnie widzialbym to u nas- dążenie do tego, aby jak najwięcej kierunków politechnicznych miało możliwość studiów drugiego stopnia plus pomyślenie o specjalizacjach albo podyplomowkach z cyberbezpieczenstwa czy AI. Politechnika w Tarnowie nie powstanie, ale rozwój Instytutu Politechnicznego jest miastu bardzo, bardzo potrzebny.
Podobnie widzialbym to u nas- dążenie do tego, aby jak najwięcej kierunków politechnicznych miało możliwość studiów drugiego stopnia plus pomyślenie o specjalizacjach albo podyplomowkach z cyberbezpieczenstwa czy AI. Politechnika w Tarnowie nie powstanie, ale rozwój Instytutu Politechnicznego jest miastu bardzo, bardzo potrzebny.
Ciekawe ile z tych 15 000 studentów na WSB to studia w chmurze? Może to też jakiś pomysł na takie uczelnie jak AT.
https://tarnow.pl/Dla-mieszkancow/Aktua ... na-Wigilie
I w zasadzie mnie to bardzo ucieszyło bo akurat muszę coś załatwić i ta sobota spadła mi jak z nieba.
Tylko tak sobie pomyślałem czy nie dało by się pójść dalej i bardziej uelastycznić godziny pracy urzędu. Obecnie jest od 7:30 do 15:30 a w jeden dzień od 8:30 do 16:30. Co oznacza, że jeżeli ktoś regularnie pracuje "normalnie" na pierwszą zmianę to aby cokolwiek załatwić w urzędzie musi brać wolne w pracy. Może taka jedna sobota robocza w miesiącu, na stałe nie byłaby złym pomysłem. Urzędnicy mogliby odebrać sobie wolne w inny dzień (na przykład po to aby bezproblemowo załatwić coś w innym urzędzie
) Jeżeli to zbyt odważna propozycja to może warto by było aby chociaż w jeden dzień urząd był czynny co najmniej do 18. W końcu urząd powinien być dla ludzi a nie ludzie dla urzędu.
I w zasadzie mnie to bardzo ucieszyło bo akurat muszę coś załatwić i ta sobota spadła mi jak z nieba.
Tylko tak sobie pomyślałem czy nie dało by się pójść dalej i bardziej uelastycznić godziny pracy urzędu. Obecnie jest od 7:30 do 15:30 a w jeden dzień od 8:30 do 16:30. Co oznacza, że jeżeli ktoś regularnie pracuje "normalnie" na pierwszą zmianę to aby cokolwiek załatwić w urzędzie musi brać wolne w pracy. Może taka jedna sobota robocza w miesiącu, na stałe nie byłaby złym pomysłem. Urzędnicy mogliby odebrać sobie wolne w inny dzień (na przykład po to aby bezproblemowo załatwić coś w innym urzędzie

"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe" S. LEM
Coś czuje że będą w urzędzie żałować tej wolnej Wigilii. Ale niech cieszą się że to nie jest sobota między świętami a sylwestrem bo wtedy mieli by gorzej. Nie wszyscy zagraniczni jeszcze zjadą na święta...
Kiedyś tak było w każdy poniedziałek, ale podobno zainteresowanie było znikome. Sam kilka razy wpadłem coś załatwić i rzeczywiście pusto. Myślałem, że będzie oblężenie po pracy a tu byłem pierwszym klientem w każdym pokojudefekator pisze: ↑05-12-2024, 23:07https://tarnow.pl/Dla-mieszkancow/Aktua ... na-Wigilie
Tylko tak sobie pomyślałem czy nie dało by się pójść dalej i bardziej uelastycznić godziny pracy urzędu. Obecnie jest od 7:30 do 15:30 a w jeden dzień od 8:30 do 16:30. Co oznacza, że jeżeli ktoś regularnie pracuje "normalnie" na pierwszą zmianę to aby cokolwiek załatwić w urzędzie musi brać wolne w pracy. Może taka jedna sobota robocza w miesiącu, na stałe nie byłaby złym pomysłem. Urzędnicy mogliby odebrać sobie wolne w inny dzień (na przykład po to aby bezproblemowo załatwić coś w innym urzędzie) Jeżeli to zbyt odważna propozycja to może warto by było aby chociaż w jeden dzień urząd był czynny co najmniej do 18. W końcu urząd powinien być dla ludzi a nie ludzie dla urzędu.

A co do pracujących sobót, niedziel itd. ja uważam że każdy powinien mieć jak najwięcej czasu wolnego razem z rodziną czyli wspólne weekendy dla jak największej ilości ludzi. Mam nadzieję, że wreszcie pójdziemy stronę braku niedziel handlowych.
Wywiad z Jackiem Dukajem na Rynku w Tarnowie ?
Chciałbym poruszyć temat ,może na pierwszy rzut oka dość niszowy, ale w mojej ocenie bardzo istotny dla kształtowania wizerunku Tarnowa jako miasta inteligentnych i kreatywnych ludzi czyli promocji miasta w kręgach, w których nigdy nie był na szerszą skalę promowany.
Mam na myśli zaproszenie na rozmowę Jacka Dukaja, który urodził się w Tarnowie i tutaj skończył III LO. Dla niekojarzących pana Jacka – jest on publicystą i najczęściej nagradzanym pisarzem fantasy w Polsce, porównywanym niekiedy do Lema. Nakręcony na podstawie jego opowiadania ,,Katedra’’ film animowany Tomasza Bagińskiego był nominowany w 2003 roku do Oscara. Inspiracją dla Jacka Dukaja była tutaj ponoć Katedra w Barcelonie, aczkolwiek znając poszukiwanie u pana Jacka zawsze drugiego, trzeciego i czwartego dna nasuwa się pytanie czy, aby gdzieś w podświadomości nie miał katedry w Tarnowie, którą przecież wielokrotnie mijał...
Nie wiem jakie są obecne związki Jacka Dukaja z Tarnowem, ale myślę, że warto byłoby spróbować z nim porozmawiać i zachęcić go np. do rozmowy ( najlepiej na tarnowskim Rynku) o jego związkach z Tarnowem, tym jak to miasto wpłynęło na jego twórczość itd. Oprócz wartościowej rozmowy ( która przyciągnęłaby uwagę ludzi zainteresowanych jego twórczością z całej Polski) mielibyśmy w tle widok na nasze urokliwe miasto.
Dla zainteresowanych, a nieznających autora poniżej wrześniowy wywiad na YouTube w Didaskaliach u red. Patrycjusza Wyżgi . Ponad 320 tys. wyświetleń, a pod video 1100 komentarzy w ogromnej większości bardzo pozytywnych ( ,,mistrz słowa’’, ,,wizjoner’’, ,,intelektualna waga ciężka’’, ,,wirtuoz języka’’, ,,zmusza do refleksji nad naturą ludzkiej egzystencji'' , ,,po prostu magia'' itd.). Tak, żeby unaocznić, że mówimy tu naprawdę o nieszablonowej postaci przyciągającej uwagę świadomego i bardzo ambitnego odbiorcy.
YouTube: Wywiad w Didaskaliach
Mam na myśli zaproszenie na rozmowę Jacka Dukaja, który urodził się w Tarnowie i tutaj skończył III LO. Dla niekojarzących pana Jacka – jest on publicystą i najczęściej nagradzanym pisarzem fantasy w Polsce, porównywanym niekiedy do Lema. Nakręcony na podstawie jego opowiadania ,,Katedra’’ film animowany Tomasza Bagińskiego był nominowany w 2003 roku do Oscara. Inspiracją dla Jacka Dukaja była tutaj ponoć Katedra w Barcelonie, aczkolwiek znając poszukiwanie u pana Jacka zawsze drugiego, trzeciego i czwartego dna nasuwa się pytanie czy, aby gdzieś w podświadomości nie miał katedry w Tarnowie, którą przecież wielokrotnie mijał...
Nie wiem jakie są obecne związki Jacka Dukaja z Tarnowem, ale myślę, że warto byłoby spróbować z nim porozmawiać i zachęcić go np. do rozmowy ( najlepiej na tarnowskim Rynku) o jego związkach z Tarnowem, tym jak to miasto wpłynęło na jego twórczość itd. Oprócz wartościowej rozmowy ( która przyciągnęłaby uwagę ludzi zainteresowanych jego twórczością z całej Polski) mielibyśmy w tle widok na nasze urokliwe miasto.
Dla zainteresowanych, a nieznających autora poniżej wrześniowy wywiad na YouTube w Didaskaliach u red. Patrycjusza Wyżgi . Ponad 320 tys. wyświetleń, a pod video 1100 komentarzy w ogromnej większości bardzo pozytywnych ( ,,mistrz słowa’’, ,,wizjoner’’, ,,intelektualna waga ciężka’’, ,,wirtuoz języka’’, ,,zmusza do refleksji nad naturą ludzkiej egzystencji'' , ,,po prostu magia'' itd.). Tak, żeby unaocznić, że mówimy tu naprawdę o nieszablonowej postaci przyciągającej uwagę świadomego i bardzo ambitnego odbiorcy.
YouTube: Wywiad w Didaskaliach
Tarnowski teatr miał swego czasu pomysł, żeby wystawić na deskach Solskiego jedną z powieści Dukaja, ale jak zwykle zabrakło kasy...
Przeglądałem ostatnio wyszukiwarke GUNB (pozwolenia na budowę) i to co rzuca się w oczy to spora dysproporcja w inwestycjach w Tarnowie i Nowym Sączu... jest to jakby potwierdzenie tezy którą kiedyś wysunąłem że na sądecczyznie jest ogrom kapitału który szuka możliwości a przecież mógłby też pracować w Tarnowie. Patrząc na średnie zarobki to w Tarnowie są wyższe (GUS) teoretycznie perspektywy prowadzenia biznesu też są dobre. Tarnów potrzebuje kapitału i zamiast skupiać się na mitycznych inwestorach z dalekich krajów należy sięgnąć po tych tuż za miedzą. Prezydencie - może jakieś targi Tarnowskie w Sączu? Jakaś kampania promocyjna u sąsiada? Zainteresujmy na poważnie sadecki kapitał do inwestycji w Tarnowie- że to się opłaca i można doglądnąć biznes praktycznie w pół godziny.
Również widziałem dane GUNB i byłem mocno zdziwiony, że aż tyle się tam buduje. Czymś musi miasto tych inwestorów jednak przyciągać. Może przypadałaby się rozmowa prezydenta Kwaśnego z prezydentem Ludomirem Handzlem i wspólna wymiana doświadczeń, opinii?
To raczej lokalny biznes.
Zrobiłem małe zestawienie za grudzień:
Tarnów- 17 wniosków ( w zasadzie małego kalibru parę domów jednorodzinnych a reszta to jakieś przebudowy- wyburzenia-instalacje itp drobnica)
Nowy Sącz- 37 wniosków! i to sporo wniosków dużego kalibru jak budynki wielorodzinne, usługowe, magazynowe itp.
Zrobiłem małe zestawienie za grudzień:
Tarnów- 17 wniosków ( w zasadzie małego kalibru parę domów jednorodzinnych a reszta to jakieś przebudowy- wyburzenia-instalacje itp drobnica)
Nowy Sącz- 37 wniosków! i to sporo wniosków dużego kalibru jak budynki wielorodzinne, usługowe, magazynowe itp.
AI praktycznie wchodzi w każdy element życia. W Polsce wiele firm korzysta ze sztucznej inteligencji by obliczyć wydajność pracowników i decyduje kiedy oni mają przychodzić do pracy. To czemu nie wykorzystać jej na rzecz Tarnowa? Ilu urzędników jest niepotrzebnych? Sztuczna Inteligencja pozwoli robić to co oni i oceni ile osób można w Tarnowie zwolnić, by zaoszczędzić miliony złotych.
-
- Archont
Taka ta AI jest inteligentna

-
- Rhetor
@gumini_0317 nie takie jest zastosowanie tych algorytmów, szybka analiza czy znajdowanie powiązań idzie im zdecydowanie lepiej niż ludziom.
-
- Archont
Wiem, bo sam korzystam, ale teraz mu nie kazałem znaleźć nietrywialne zera funkcji Dzeta
On miał za zadanie porównać dwie liczby dziesiętne ze sobą. I taki ejaj później zastąpi urzędnika, który przyznaje zapomogę i ejaj nie będzie wiedziało czy rodzina przekroczyła próg dochodów czy nie przekroczyła. Więc już widzę te oszczędności idące w milionach złotych o których pisał @green123 
To jeszcze nie ten etap że AI moze pracować samodzielnie bez nadzoru człowieka. A nawet jak pojawia się tacy asystenci AI zdolni do wykonywania kompleksowych czynności biurowych w przypadku decyzji administracyjnych jeszcze długo ostatecznie będzie musiało to być sprawdzane przez człowieka przed zatwierdzeniem.
I ogólnie byłbym ostrożny we wskazywaniu kogo zastąpić/ zwolnić korzystając z AI bo może się okazać że sami w ten sposób stracimy pracę.
I ogólnie byłbym ostrożny we wskazywaniu kogo zastąpić/ zwolnić korzystając z AI bo może się okazać że sami w ten sposób stracimy pracę.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe" S. LEM