Uchwała śmieciowa w Tarnowie
Re: Uchwała śmieciowa w Tarnowie
Wczoraj wieczorem na Velo pomiędzy Gosławicami a Komorowem delikatnie podśmierdywało wysypiskiem. Czy to możliwe, że smród przywiało aż stamtąd?
Tak. Możliwe. Ja sprawdziłbym wszystkie firmy. Z tego co wiem dziś była kontrola, ale nie wiem czy także sprawdzili firmę FB serwis.
-
- Archont
Dzisiaj od rana tak śmierdzi na Marynarki Woj., że okna musiałem zamykać. Nigdy jeszcze tak nie waliło.
-
- Archont
Mieszkańcy bloku przy ul. Starodąbrowskiej 33A zrobili sobie wysypisko wielkich gabarytów bezpośrednio przy głównym chodniku na trawniku w pobliżu bramy wjazdowej na podwórze i w sąsiedztwie przedszkola. Wygląda to okropnie, bo nikt nie trzyma się rozkładu wywozu tylko zaraz po bezpośrednim wywiezieniu gabarytów pojawiają się nowe i mieszkańcy z bloku naprzeciw przez okna mają widok na wieczny śmietnik. Inni mieszkańcy bloków na tym osiedlu mają składowiska wyznaczone w podwórkach za specjalnymi zasiekami, a ten blok na dziko. Sytuacja taka trwa odkąd wprowadzono segregacje na wielkie gabaryty czyli już kilka lat. Blok ten kiedyś był "wojskowym". Nie wiem jaki ma obecnie status i kto nim administruje i czy jest jakaś regulacja prawna takich wysypisk. Jak dotąd nikt oficjalnie nie zwrócił na to uwagi. Chyba?
https://rdn.pl/153041/nie-wszystkie-duz ... bHm7uqxjOQjaponeczka01 pisze: ↑26-01-2023, 23:17Mieszkańcy bloku przy ul. Starodąbrowskiej 33A zrobili sobie wysypisko wielkich gabarytów bezpośrednio przy głównym chodniku na trawniku w pobliżu bramy wjazdowej na podwórze i w sąsiedztwie przedszkola.
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku
https://rdn.pl/153910/setki-milionow-zl ... eznaczone/
Czyli śmierdzieć w Krzyżu teraz będzie nie 150 dni w roku, a 365. Powodzenia.
Czyli śmierdzieć w Krzyżu teraz będzie nie 150 dni w roku, a 365. Powodzenia.
Ostatnio nawet na os Zielonym cuchnęło. Widać, że coraz większy rozmach mają.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe" S. LEM
To nadal nie ma spalarni? Roman nie załatwił taniego kredytu, jak mówił nie raz w wywiadach? Nie może być!
Nie ma i szybko nie będzie. Jakieś Towarzystwo obaliło słabo przygotowane dokumenty. A pamiętasz dlaczemu padła spalarnia przy Komunalnej?
Odkopuję wątek, bo mamy nowe przepisy dot. segregacji śmieci.
Chodzi o ciuchy - od dzisiaj nie wolno wyrzucać ubrań do kosza, bo albo mandat albo zwiększenie opłaty za śmieci, albo jedno i drugie.
Oczywiście nikt nie jest przygotowany na te zmiany i ani nie ma wyznaczonych dni, kiedy będą zbierać ciuchy (tak jak np. wielkie gabaryty) ani nie ma dodatkowych pojemników na ubrania.
Trzeba osobiście pofatygować się na wysypisko i tam może wam przyjmą ciuchy - o ile nie są brudne czy zniszczone(!)
W Tarnowie jak nie masz samochodu, to masz problem, bo dojazdu nie miejsce nie ma. Sprawdziłem co by było jakbym musiał jechać komunikacją miejską i chciał ciuchy jakoś legalnie zutylizować.
Najbliższy przystanek znajduje się 1,8 km od miejsca gdzie można takie ubrania przekazać. Tak - 1,8 km.
Jakieś krzaki mam bliżej i nie zdziwię się jeśli ludzie albo będa wyrzucać ubrania do zmieszanych mając gdzieś nowe przepisy (czemu się nie dziwię) albo wyrzucać "do lasu" bo bliżej. Ew. będą niszczyć ubrania przed wyrzuceniem do kosza tak, żeby były traktowane jako szmaty.
Chodzi o ciuchy - od dzisiaj nie wolno wyrzucać ubrań do kosza, bo albo mandat albo zwiększenie opłaty za śmieci, albo jedno i drugie.
Oczywiście nikt nie jest przygotowany na te zmiany i ani nie ma wyznaczonych dni, kiedy będą zbierać ciuchy (tak jak np. wielkie gabaryty) ani nie ma dodatkowych pojemników na ubrania.
Trzeba osobiście pofatygować się na wysypisko i tam może wam przyjmą ciuchy - o ile nie są brudne czy zniszczone(!)
W Tarnowie jak nie masz samochodu, to masz problem, bo dojazdu nie miejsce nie ma. Sprawdziłem co by było jakbym musiał jechać komunikacją miejską i chciał ciuchy jakoś legalnie zutylizować.
Najbliższy przystanek znajduje się 1,8 km od miejsca gdzie można takie ubrania przekazać. Tak - 1,8 km.
Jakieś krzaki mam bliżej i nie zdziwię się jeśli ludzie albo będa wyrzucać ubrania do zmieszanych mając gdzieś nowe przepisy (czemu się nie dziwię) albo wyrzucać "do lasu" bo bliżej. Ew. będą niszczyć ubrania przed wyrzuceniem do kosza tak, żeby były traktowane jako szmaty.
Ja zawsze wyrzucam stare ubrania do kontenerów na zbiórki ubrań PCK, które stoją przy śmietnikach i nigdy z tym problemu nie miałem (te zdatne do noszenia idą bezpośrednio do potrzebujących lub są sprzedawane, zniszczone idą na przemiał). Nawet nie wiedziałem, że do tej pory ubrania można było do zmieszanych wrzucać. Natomiast fakt - nie przy każdym śmietniku są takie kontenery. No i nie jest to miejska inicjatywa. Jeżeli miasto faktycznie tak rozwiązało ten problem, że są kontenery PCK, więc my umywamy ręce to słabo.
https://pck.pl/tekstylia/files/pojemnik ... olskie.pdf <-- tu jest lista tych kontenerów w małopolsce, niestety są na niej sąsiednie miejsowości ale samego Tarnowa nie ma.
https://pck.pl/tekstylia/files/pojemnik ... olskie.pdf <-- tu jest lista tych kontenerów w małopolsce, niestety są na niej sąsiednie miejsowości ale samego Tarnowa nie ma.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe" S. LEM
Polecam lekturę prezeski Fundacji Pro Terra Hanny Marliere. Całość na
https://tvn24.pl/biznes/z-kraju/recykli ... -st8240065
https://tvn24.pl/biznes/z-kraju/recykli ... -st8240065
A tymczasem w Tarnowie:Ekspertka stwierdziła, że w realizacji przepisów "większość gmin idzie, niestety, po linii najmniejszego oporu" i "to jest niestety duże utrudnienie dla mieszkańców".
Hanna Marliere dopytywana, czy przy każdym bloku czy osiedlu, będzie musiał pojawić się nowy pojemnik na odpady tekstylne, odpowiedziała, że: "to nie jest kolejna frakcja, którą musimy zbierać jako frakcję podstawową, uzupełniając pięć, już w tej chwili, koszy kuchennych".
- Zasada ta obowiązuje jednak gminy. One muszą zorganizować system tej nowej frakcji, w taki sposób, aby była ona zbierana selektywnie. W związku z czym my w domu będziemy zobowiązani, aby te odpady odkładać gdzieś, do jakiegoś worka, torby czy kosza i raz na jakiś w sposób legalny będziemy mogli pozbyć się ich, w taki sposób, w jaki zdefiniuje to gmina - mówiła. Zwróciła uwagę, że "tutaj mamy troszeczkę znak zapytania". - Do tej pory byliśmy przyzwyczajeni, że w przestrzeni naszych miast czy miejscowości, stoją takie żółtawe, czasem niebieskie, pojemniki organizacji, które zbiórką tekstyliów się zajmowały i można było prostu na bieżąco, po zrobieniu porządków w szafie, a następnie przekazać tekstylia takiej organizacji. Organizacja następnie dokonywała sortowania, sprzedaży albo przetworzenia w procesy recyklingu - tłumaczyła.
Zaznaczyła, że teraz ma zająć się tym gmina. - To jest ta duża zmiana - podkreślała.
Dopytywana o to, czy pozostaną pojemniki, które są udostępniane dotychczas, na przykład PCK, odpowiedziała: "no właśnie niekoniecznie". - To wszystko zależy od tego, w jaki sposób dana gmina wymyśli, jak ten system ma wyglądać. Już dziś są gminy, które wypowiedziały umowy tym przedsiębiorstwom, które zbierały selektywnie tekstylia. W to miejsce wprowadzana jest zbiórka tekstylia na PSZOK-ach, czyli na Punktach Selektywnego Zbierania Odpadów Komunalnych. Inne gminy, w porozumieniu właśnie z tymi organizacjami dotychczasowymi, zbiórkę prowadzą dalej, część gmin jeszcze nie do końca wie, jak to ma zrobić - mówiła.
https://tarnow.pl/Dla-mieszkancow/Aktua ... cji-smieciNowe zasady segregacji śmieci
23.12.2024, 10:58 Redakcja tarnow.pl
Od 2025 roku niechcianych ubrań nie będzie można wyrzucić do zwykłego kosza na odpady zmieszanie. Wszystkie tekstylia trafiać mają w osobnym worku do Punktu Selektywnego Zbierania Odpadów Komunalnych.
Od nowego roku na każdą gminę zostanie nałożony ustawowy obowiązek segregacji odpadów tekstylnych i odzieży. Zużyte ubrania, dywany, ścierki i inne produkty tekstylne będzie można wyrzucić na dwa sposoby:
- zawożąc je do PSZOK-ów (w Tarnowie znajdują się dwa takie punkty: przy ul. Komunalnej 31 oraz Kąpielowej 4b)
- zostawiając je obok śmietników w dniu wywożenie odpadów gabarytowych (dla osiedli taka wywózka jest wraz w miesiącu, harmonogram pojawi się wkrótce).
Na ten moment większość gmin nie planuje wprowadzenie dodatkowego pojemnika na odpady tekstylne.